ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
KINA - ΡΩΣΙΑ
Σχέδια περαιτέρω συνεργασίας για την «ασφάλεια» στην Ευρασία και όχι μόνο

Τις «προοπτικές δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία» συζήτησαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Από τη συνάντηση των Γουάνγκ Γι - Λαβρόφ

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση των Γουάνγκ Γι - Λαβρόφ
Δεσμεύσεις για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της συνεργασίας τους στην «ασφάλεια» είναι έτοιμες να αναλάβουν Ρωσία και Κίνα, καθώς στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που ολοκλήρωσε χτες στο Πεκίνο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ οι δύο πλευρές ξεχώρισαν «την ανάγκη κατοχύρωσης της ασφάλειας και της σταθερότητας» καταρχάς στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, αλλά όχι μόνο.

Οπως δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, το Πεκίνο θέλει «να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία» με τη Μόσχα. Κίνα και Ρωσία, συνέχισε, «βρήκαν έναν σωστό δρόμο για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων». Ο ίδιος τόνισε πως «το Πεκίνο και η Μόσχα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατηγική συνεργασία τους στη διεθνή σκηνή και να αλληλοϋποστηρίζονται». Αφού επεσήμανε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του όλα τα «σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», κατέληξε ότι «η Κίνα, ως υπεύθυνη χώρα, αποφασίζει πάντα για τη θέση της με τρόπο ανεξάρτητο και αυτόνομο (...) Ταυτόχρονα, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας θα διαδραματίζει πάντα εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και στις πολυμερείς υποθέσεις». Και κατέληξε ότι «ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και η Ρωσία οφείλουν ξεκάθαρα να ταχθούν στην πλευρά της ιστορικής προόδου, της ευθυδικίας και της δικαιοσύνης».

Από τη μεριά του ο Σ. Λαβρόφ στάθηκε ειδικά στην περιοχή της Ευρασίας, τονίζοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δεσμευτούν «με τη συμμετοχή και συμμάχων τους» για την «ευρασιατική ασφάλεια» και να ακολουθήσουν μια πολιτική «διπλής αντίθεσης» στη «διπλή αποτροπή» της Δύσης.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέκρινε τις ΗΠΑ ότι στην ευρύτερη Ευρασία «συνεχίζουν να ακολουθούν μια πολιτική ιδιωτικών στρατιωτικών και πολιτικών συμμαχιών με περιορισμένα μέλη που στρέφονται σαφώς εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας και μεταξύ άλλων επιδιώκουν να καταστρέψουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας που αναπτύχθηκε γύρω από την Ενωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) τις τελευταίες δεκαετίες», εκτιμώντας ότι «όλα αυτά δεν ταιριάζουν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους» και γι' αυτό «προωθούν τις δικές τους προσεγγίσεις (...) ιδιαίτερα την ανάγκη να εισέλθει η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) στην περιοχή».

Μίλησε δε για «προοπτικές δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία» που συζητήθηκαν, «καθώς οι ευρωατλαντικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να αποσυντίθενται και να αυτοκαταστρέφονται».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συνάντησε και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στον οποίο εξέφρασε «την υψηλότερη εκτίμηση και τον θαυμασμό για τις επιτυχίες που αποσπάσατε τα τελευταία χρόνια» και για τις οποίες «είμαστε αληθινά ικανοποιημένοι, γιατί πρόκειται για επιτυχίες φίλων», ενώ «δεν συμμερίζονται όλοι την ίδια άποψη». Ανάμεσα σε άλλα ο Λαβρόφ επέκρινε τη «Δύση» για τις «παράνομες κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών, επιλέγοντας πολιτική που «εφαρμόζεται δραστήρια και εναντίον της Κίνας».

Ο Σολτς ετοιμάζεται για Πεκίνο

Στο μεταξύ, την Κυριακή αναμένεται να ξεκινήσει τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, λίγα 24ωρα αφού αποχώρησε από τη χώρα η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, απευθύνοντας μια σειρά «προειδοποιήσεις» για την «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» του Πεκίνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε πως ο Σολτς στις επαφές του πρέπει να μεταφέρει την ανησυχία των Βρυξελλών και γενικά οι Ευρωπαίοι να «μιλήσουν» αποφασιστικά με το Πεκίνο για τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» του, ζητώντας οι ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στην αγορά της Κίνας με τους όρους που έχουν και οι κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου είπε ότι «οι κατηγορίες περί πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας είναι αβάσιμες» και ότι η γοργή ανάπτυξη της κινεζικής ηλεκτροκίνησης οφείλεται στην καινοτομία και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όχι στις επιδοτήσεις του κινεζικού κράτους.

Στην Ουάσιγκτον ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για όλες τις πλευρές της διμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων και για τους όρους «φιλοξενίας» των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιαπωνία. Αύριο, μάλιστα, Μπάιντεν και Κισίντα θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, προωθώντας την ενίσχυση της συνεργασίας τους, με το βλέμμα στην Κίνα.

Αναχωρώντας από το Τόκιο ο Κισίντα υποστήριξε ότι «η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό, και την υπεράσπιση μιας ελεύθερης και ανοιχτής διεθνούς τάξης, βασισμένης στο κράτος δικαίου». Ο δε Ιάπωνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Σ. Γιαμάντα, εξέφρασε την ανησυχία πως «ό,τι είναι η Ουκρανία σήμερα μπορεί να γίνει η Ανατολική Ασία αύριο».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η διεύρυνση της ΕΕ αφορά «σαφείς γεωπολιτικές επενδύσεις»

Στο «γεωπολιτικό πλαίσιο» που «άλλαξε τα τελευταία χρόνια» αναφέρθηκε από τη Σόφια ο επίτροπος Βαρχέλι

Την ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι, μιλώντας σε σχετικό φόρουμ στη Σόφια προχτές και υπογραμμίζοντας πόσο «άλλαξε τα τελευταία χρόνια το γεωπολιτικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ο Βαρχέλι επέμεινε ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ αφορά «σαφείς γεωπολιτικές επενδύσεις». Παρότρυνε σε γρήγορη υιοθέτηση «μεταρρυθμίσεων» που έχουν καθοριστεί ως προαπαιτούμενα για την είσοδο στην ΕΕ υποψήφιων χωρών, μιλώντας για «σαφή ατζέντα» που η Ενωση έχει πλέον για την «επιτάχυνση της πραγματικής ολοκλήρωσης». Κατέληξε πως μετά και τις προσεχείς ευρωεκλογές, η νέα Κομισιόν πρέπει να καλωσορίσει τα νέα μέλη της ΕΕ.

Ο Βαρχέλι συναντήθηκε επίσης στη Σόφια με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, Ρ. Ράντεφ, με φόντο και την προκήρυξη νέων, έκτακτων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που θα γίνουν στις 9 Ιούνη (μαζί με τις ευρωεκλογές), μετά την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των κομμάτων GERB και ΡΡ που δεν επέτρεψαν να παραμείνουν σε κοινό κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας, ο Ράντεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να παραβλέψει την πρόοδο που έχουν κάνει χώρες της περιοχής.

Εξέφρασε δε ευγνωμοσύνη για τον «εποικοδομητικό διάλογο» των Βρυξελλών σχετικά με τη διαδικασία «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», που μεταξύ άλλων αλληλεπιδρά με τα παζάρια Σόφιας - Σκοπίων για τη διευθέτηση μεταξύ τους διαφορών. Στο πλαίσιο αυτών των παζαριών η Σόφια προχώρησε στην άρση του «βέτο» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, θέτοντας ωστόσο μια σειρά προϋποθέσεων που «κολλάνε» στα Σκόπια.

Ο Ράντεφ επέκρινε «δηλώσεις ηγετικών πολιτικών προσώπων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με προκλητικό χαρακτήρα» και «δεν βοηθούν στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των χωρών μας», καθώς το κόμμα VMRO επιμένει σε ενστάσεις για τη διμερή συμφωνία που «έκλεισε» ενάμιση χρόνο πριν.

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού στη Βουλγαρία ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ, είπε ότι «πρέπει να είμαστε εγγυητές της σταθερότητας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η χώρα μας να εμπλακεί σε κοινοβουλευτική κρίση».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ν. Ντένκοφ, «προειδοποίησε» πως μετά τις συστηματικές ενέργειες της κυβέρνησής του απέναντι στην «επιρροή» της Μόσχας, «η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακτήσει την ισχυρή επιρροή της στη Βουλγαρία».

Δηλώσεις Ρουμάνου πρωθυπουργού για «ένωση» με Μολδαβία

Τη συνάντηση Ράντεφ - Βαρχέλι απασχόλησε και η ενταξιακή προοπτική άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ φουντώνουν διάφορα σενάρια, μεταξύ άλλων και για συνοριακές αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που φέρεται να άνοιξε για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ρουμανίας - Μολδαβίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλίων, συναντήσεις των υπουργικών τους συμβουλίων, δημιουργία κοινών επιτροπών σε πολλούς τομείς κ.λπ.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, φέρεται να δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο DC News: «Υποστηρίζω επίσης την ένωση (της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τη Ρουμανία)», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «είναι δικαίωμά μου» και ότι μια «ένωση μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ρουμανίας (...) θα γίνει εντός της ΕΕ». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι βιώσιμη χάρη στη βοήθεια της Ρουμανίας».

Στο Παρίσι (και) για «Rafale» ο Βούτσιτς

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, μια σειρά από θέματα: Την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τις σχέσεις με το Κόσοβο, τη διμερή συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια (οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού των δύο χωρών υπέγραψαν μνημόνιο προθέσεων «για την ενεργειακή μετάβαση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα»), την υλοποίηση κοινών αναπτυξιακών έργων σε υποδομές, όπως στη διαχείριση αποβλήτων.

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η επίτευξη συμφωνίας για να αγοράσει η Σερβία μαχητικά αεροσκάφη «Rafale», ενώ ο Βούτσιτς στάθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Σ. Λεκορνί, εκφράζοντας ενδιαφέρον για αγορά και άλλων οπλικών συστημάτων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη χτες σε τεχνητό φράγμα κέντρου παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, στην τοποθεσία Σουβιάνα, έξω από την Μπολόνια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άλλοι 3 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 6 αγνοούνται. Η έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε σε τουρμπίνα, τριάντα μέτρα κάτω από το τεχνητό φράγμα του κέντρου. Υπάρχουν φόβοι για βαρύτερο απολογισμό θυμάτων.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιρλανδίας ορκίστηκε χτες. Ο 37χρονος Σάιμον Χάρις στις 24/3 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος Fine Gael. Αναλαμβάνει επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού, διαδεχόμενος τον Λίο Βαράντκαρ, που παραιτήθηκε τον Μάρτη.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Πέθανε προχτές σε ηλικία 94 ετών ο νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς, ο οποίος συνδέεται με την ανακάλυψη του ομώνυμου σωματιδίου Χιγκς. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ το 2013 για τη σχετική εργασία του από το 1964.

ΡΩΣΙΑ
Χιλιάδες άνθρωποι απειλούνται από τις πλημμύρες

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες πλημμύρες στη νότια Ρωσία μετά τη ρήξη φράγματος στον ποταμό Ουράλη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 10.200 σπίτια στην περιφέρεια του Ορενμπουργκ και να απομακρυνθούν από τις εστίες τους περίπου 6.500 άνθρωποι.

Η στάθμη του Ουράλη, ο οποίος πηγάζει από την οροσειρά των Ουραλίων και χύνεται στην Κασπία, αυξήθηκε κατά αρκετά μέτρα μέσα σε διάστημα ωρών την Παρασκευή και έσπασε φράγμα στην πόλη Ορσκ. Οι πλημμύρες, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες, έπληξαν τις τελευταίες μέρες σειρά ρωσικών περιφερειών στην οροσειρά των Ουραλίων και τη Σιβηρία, καθώς και τμήματα του γειτονικού Καζακστάν.

Οι πλημμύρες απειλούν τώρα την περιφέρεια Κουργκάν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων από 19.000 ανθρώπων, μετέδωσε χτες το πρακτορείο TASS, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 4.000 κατοικίες αναμένεται να πληγούν.

Η στάθμη του νερού αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ