ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Πορεία και συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Μιλόσεβιτς

Από την πορεία για την απελευθέρωση του Σλ. Μιλόσεβιτς
Από την πορεία για την απελευθέρωση του Σλ. Μιλόσεβιτς
ΧΑΓΗ.--

Πορεία διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη δικαστική πλεκτάνη εναντίον του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Χάγης δεκάδες ακτιβιστές, στελέχη οργανώσεων υπέρ των πολιτικών ελευθεριών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρών ήταν και ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο οποίος στηλίτευσε σε ομιλία του τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που οδήγησαν στο διαμελισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία και την προσπάθεια των επεμβατικών δυνάμεων να τιμωρήσουν στο πρόσωπο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τη θαρραλέα αντίσταση ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τις φυλακές όπου κρατείται ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του και φωνάζοντας συνθήματα κατά των επεμβατικών και κατοχικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Ο Κ. Αλυσσανδράκης μεταφέροντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, κατήγγειλε τα εγκλήματα του αμερικανικού και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού σημειώνοντας:

«Αντίθετα με αυτό που συχνά λέγεται, η Ευρωπαϊκή Ενωση δε σύρθηκε στη διαμάχη αυτή από τις ΗΠΑ. Ηταν πρωταγωνιστής, στο πλευρό των ΗΠΑ και περιοριζόταν μόνον από τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Επαιξε πρωταρχικό ρόλο στην απόσχιση της Σλοβενίας και της Κροατίας, η πρώτη από τις οποίες θα γίνει σύντομα έδαφος της ΕΕ. Πήρε μέρος στον αιματηρό πόλεμο στη Βοσνία και στην τελική πράξη του δράματος, την ολομέτωπη επιδρομή του 1999. Ηταν ένα σημαντικό τεστ για τις "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς και για τη σοσιαλδημοκρατία στο σύνολό της, η οποία για μια ακόμα φορά απέδειξε τον προδοτικό της ρόλο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99 και στους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δικάζεται σήμερα ο Μιλόσεβιτς, υπογράμμισε: «Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας αντιστάθηκε με εξαιρετικό θάρρος, όπως είχαν κάνει οι άμεσοι πρόγονοί του ενάντια στους ναζί. Και υπήρξε ένα πρόσωπο που έγινε σύμβολο της αντίστασης: ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Γι' αυτό το λόγο βρίσκεται τώρα πίσω από τα σίδερα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του, γι' αυτό δικάζεται, γι' αυτό κινδυνεύει η ζωή του...».

Και ο Κ. Αλυσσανδράκης απαίτησε, όπως και άλλοι ομιλητές, την άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς, επισημαίνοντας: «Στα χέρια του εχθρού ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς φέρθηκε όπως εκατομμύρια αγωνιστών περίμεναν να φερθεί. Περιφρόνησε το "δικαστήριο", το κήρυξε παράνομο, αρνήθηκε τη βοήθεια δικηγόρων και διεξάγει τώρα έναν νέο αγώνα: Τον αγώνα της υπεράσπισης της αλήθειας για το τι πράγματι έγινε στη Γιουγκοσλαβία, τον αγώνα για την αποκάλυψη των ενόχων. Δουλεύοντας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, έκανε κομμάτια το "κατηγορητήριο" αλλά πληρώνει υψηλό τίμημα γι' αυτό. Η υγεία του έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, η ίδια του η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κ. Αλυσσανδράκης επισήμανε: «Κρατώντας δέσμιο τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, οι ιμπεριαλιστές κρατούν δέσμια την αντίσταση των λαών κατά της "νέας τάξης πραγμάτων". Με το στήσιμο της δίκης του Μιλόσεβιτς θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία και να ξεπλύνουν τα δικά τους εγκλήματα. Υπερασπίζοντας τον Μιλόσεβιτς, υπερασπίζουμε το δικαίωμά μας να ορίζουμε οι ίδιοι το μέλλον μας, υπερασπίζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Νέα δοκιμή του ινδορωσικής κατασκευής υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Μπραχμός» πραγματοποίησαν χθες οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια «εκφοβισμού» του Πακιστάν. Η πολιτική αυτή δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, όσον αφορά στην εξέγερση του Κασμίρ, όπου το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν συνολικά 10 νεκροί, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει προσφυγές κρατουμένων, που χαρακτηρίζουν παράνομη τη συνεχιζόμενη κράτησή τους σε αμερικανική στρατιωτική φυλακή στη βάση του Γκουαντανάμο. Το Δικαστήριο συμφώνησε να αναθεωρήσει απόφαση ότι αμερικανικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να εξετάσουν ισχυρισμούς ομάδας κρατουμένων που κρατούνται χωρίς να επιτρέπεται στις οικογένειες ή στους δικηγόρους τους να τους δουν και χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 10 τραυματίστηκαν, όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό στο κεντρικό Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.- Δεκατρείς κρατούμενοι των φυλακών του Σάο Πάολο θάφτηκαν ζωντανοί και δεκάδες συγκρατούμενοί τους τραυματίστηκαν, στην προσπάθειά τους να αποδράσουν από υπόγεια σήραγγα, την οποία έσκαψαν, όταν καταπλακώθηκαν από όγκους χωμάτων, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

ΜΑΝΙΛΑ.- Παρά την «επιτυχημένη» επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στις Φιλιππίνες το Σάββατο (που κατέληξε στο θάνατο του Πανφίλο Βιγιαρουέλ, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας κι ενός αστυνομικού, καταληψιών του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου Νινόι Ακίνο), δεν κατασιγάζουν οι φήμες περί «κυοφορούμενων αποπειρών πραξικοπήματος» στη χώρα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η δίωξη δημοσιογράφων της εφημερίδας The Hindu από τις αρχές του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού της Ινδίας προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα. Στο Μαντράς άλλοι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ανακοίνωση καταδίκης της δίωξης των δημοσιογράφων εξέδωσε, χθες, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Μίνι «κρίση» στις σχέσεις Πακιστάν - Βρετανίας προκαλούν δημοσιεύματα περί επιχείρησης της ΜΙ5, της αγγλικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας, για την παγίδευση και υποκλοπή των επικοινωνιών της πρεσβείας του Πακιστάν το 2001 στο Νάισμπριτζ, που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Sunday Times. Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι «περιμένει εξηγήσεις».

ΠΑΡΙΣΙ.- Διεθνή συνάντηση για την προώθηση της επέλασης των διεθνών καπιταλιστικών κέντρων στην υποσαχάρεια Αφρική εγκαινίασε χτες στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, λέγοντας πως η «παγκοσμιοποίηση δε θα λειτουργήσει, εκτός και εάν συμπεριλάβει στο πεδίο δράσης της και την Αφρική».

ΜΑΣΕΡΟΥ.- Φονικά πυρά εναντίον εργατών που διαδήλωναν στην πρωτεύουσα του Λεσότο, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερες αποδοχές, έριξαν χτες αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το κρατικό νοτιοαφρικανικό ραδιόφωνο, από την επίθεση των αστυνομικών σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές, ενώ εκφράζονται φόβοι για τη ζωή αρκετών ακόμη.

ΡΩΜΗ.- Ακόμη ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Σικελίας. Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε πέντε μετανάστες.

ΛΑΓΟΣ.- Οι νιγηριανές αρχές προειδοποίησαν χτες την Ουάσιγκτον να μην αποπειραθεί να συλλάβει τον εξόριστο στη Νιγηρία πρώην Πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, που καταζητείται από δικαστήριο του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε για εγκλήματα πολέμου και που έχει επικηρυχτεί από τις ΗΠΑ με δύο εκατομμύρια δολάρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Αναπάντεχος(;) «πόλεμος», με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις για τη βρετανική μοναρχία, έχει ξεσπάσει στο Μπάκινγχαμ, με αφορμή τις δηλώσεις ενός πρώην μπάτλερ, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σεξουαλικότητα του πρίγκιπα Καρόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ