Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Νέα δοκιμή του ινδορωσικής κατασκευής υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Μπραχμός» πραγματοποίησαν χθες οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια «εκφοβισμού» του Πακιστάν. Η πολιτική αυτή δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, όσον αφορά στην εξέγερση του Κασμίρ, όπου το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν συνολικά 10 νεκροί, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει προσφυγές κρατουμένων, που χαρακτηρίζουν παράνομη τη συνεχιζόμενη κράτησή τους σε αμερικανική στρατιωτική φυλακή στη βάση του Γκουαντανάμο. Το Δικαστήριο συμφώνησε να αναθεωρήσει απόφαση ότι αμερικανικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να εξετάσουν ισχυρισμούς ομάδας κρατουμένων που κρατούνται χωρίς να επιτρέπεται στις οικογένειες ή στους δικηγόρους τους να τους δουν και χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 10 τραυματίστηκαν, όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό στο κεντρικό Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.- Δεκατρείς κρατούμενοι των φυλακών του Σάο Πάολο θάφτηκαν ζωντανοί και δεκάδες συγκρατούμενοί τους τραυματίστηκαν, στην προσπάθειά τους να αποδράσουν από υπόγεια σήραγγα, την οποία έσκαψαν, όταν καταπλακώθηκαν από όγκους χωμάτων, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

ΜΑΝΙΛΑ.- Παρά την «επιτυχημένη» επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στις Φιλιππίνες το Σάββατο (που κατέληξε στο θάνατο του Πανφίλο Βιγιαρουέλ, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας κι ενός αστυνομικού, καταληψιών του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου Νινόι Ακίνο), δεν κατασιγάζουν οι φήμες περί «κυοφορούμενων αποπειρών πραξικοπήματος» στη χώρα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η δίωξη δημοσιογράφων της εφημερίδας The Hindu από τις αρχές του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού της Ινδίας προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα. Στο Μαντράς άλλοι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ανακοίνωση καταδίκης της δίωξης των δημοσιογράφων εξέδωσε, χθες, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Μίνι «κρίση» στις σχέσεις Πακιστάν - Βρετανίας προκαλούν δημοσιεύματα περί επιχείρησης της ΜΙ5, της αγγλικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας, για την παγίδευση και υποκλοπή των επικοινωνιών της πρεσβείας του Πακιστάν το 2001 στο Νάισμπριτζ, που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Sunday Times. Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι «περιμένει εξηγήσεις».

ΠΑΡΙΣΙ.- Διεθνή συνάντηση για την προώθηση της επέλασης των διεθνών καπιταλιστικών κέντρων στην υποσαχάρεια Αφρική εγκαινίασε χτες στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, λέγοντας πως η «παγκοσμιοποίηση δε θα λειτουργήσει, εκτός και εάν συμπεριλάβει στο πεδίο δράσης της και την Αφρική».

ΜΑΣΕΡΟΥ.- Φονικά πυρά εναντίον εργατών που διαδήλωναν στην πρωτεύουσα του Λεσότο, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερες αποδοχές, έριξαν χτες αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το κρατικό νοτιοαφρικανικό ραδιόφωνο, από την επίθεση των αστυνομικών σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές, ενώ εκφράζονται φόβοι για τη ζωή αρκετών ακόμη.

ΡΩΜΗ.- Ακόμη ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Σικελίας. Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε πέντε μετανάστες.

ΛΑΓΟΣ.- Οι νιγηριανές αρχές προειδοποίησαν χτες την Ουάσιγκτον να μην αποπειραθεί να συλλάβει τον εξόριστο στη Νιγηρία πρώην Πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, που καταζητείται από δικαστήριο του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε για εγκλήματα πολέμου και που έχει επικηρυχτεί από τις ΗΠΑ με δύο εκατομμύρια δολάρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Αναπάντεχος(;) «πόλεμος», με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις για τη βρετανική μοναρχία, έχει ξεσπάσει στο Μπάκινγχαμ, με αφορμή τις δηλώσεις ενός πρώην μπάτλερ, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σεξουαλικότητα του πρίγκιπα Καρόλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το σίριαλ των απειλών (2009-01-06 00:00:00.0)
Αμφότεροι θέλουν το διάλογο αλλά... (2003-08-30 00:00:00.0)
Αντιφατικές κινήσεις στη σκακιέρα (2003-05-10 00:00:00.0)
Πυρηνικής υστερίας συνέχεια (2003-01-21 00:00:00.0)
Η Βρετανία καλεί για «διάλογο» (1999-11-20 00:00:00.0)
Πελαγοδρομούν οι προτάσεις διαλόγου... (1998-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ