Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμφότεροι θέλουν το διάλογο αλλά...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Θέμα ανάσχεσης των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ινδία ως προϋπόθεση για τη δημιουργία πιο κατάλληλων συνθηκών διαλόγου με το Πακιστάν, έθεσε χτες ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βασπαγί κατά την τελευταία μέρα επίσκεψής του στον ινδικό τομέα του Κασμίρ.

«Θα θέλαμε σημαντικές συνομιλίες με το Πακιστάν αλλά εάν συνεχιστούν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες αυτό δε θα είναι εφικτό», είπε ο Βασπαγί μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στη χειμερινή πρωτεύουσα του υπό ινδικού ελέγχου Κασμίρ, Τζαμού. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Νέο Δελχί δε βιάζεται να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Πακιστάν με το σκεπτικό πως αυτές θα πρέπει να γίνουν βαθμηδόν και με την ομαλοποίηση της τεταμένης κατάστασης που δημιούργησαν οι βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας στη Βομβάη.

Βέβαια, ο Βασπαγί, δεν μπόρεσε να αποκρύψει το γεγονός πως η βία στη μεθόριο των δύο χωρών έχει, εδώ και καιρό, μειωθεί σημαντικά, μόνον που την απέδωσε ως επί το πλείστον στην κλιμάκωση των μέτρων ασφαλείας των ινδικών μεθοριακών αρχών....«Εάν το Πακιστάν λέει πως δεν εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις, τότε, μένει να βρούμε ποιος είναι ο άλλος οργανισμός εκεί έξω που εξαπολύει αυτές τις επιθέσεις», κατέληξε ο Βασπαγί.

Η αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού στην «προϋπόθεση» για την έναρξη του διμερούς διαλόγου δεν πέρασε απαρατήρητη απ' τον εκπρόσωπο του Πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μασούντ Κχαν, που ανακοίνωσε πως το Ισλαμαμπάντ, μολονότι θα μπορούσε, δε θέτει όρους για εφ' όλης της ύλης διάλογο με το Ν. Δελχί μόνον και μόνον για να βοηθηθεί η διαδικασία συνομιλιών. «Οι ινδικές προϋποθέσεις περί τρομοκρατίας είναι πλάνη. Το πραγματικό ζήτημα είναι η ινδική καταπίεση και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κασμίρ. Μόνον η Ινδία μπορεί να θέσει τέρμα σ' αυτό. Το Πακιστάν έχει εκπληρώσει το δικό του μερίδιο. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ινδίας» κατέληξε, σε μάλλον αυστηρό τόνο, ο Κχαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ