Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμερικανός στρατιώτης νεκρός εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων

Μικρά παιδιά ζητιανεύουν στους δρόμους της Καμπούλ

Associated Press

Μικρά παιδιά ζητιανεύουν στους δρόμους της Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΛΑΤ.-- Συνεχίστηκαν για πέμπτη ημέρα οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και των Αμερικανών συμμάχων τους με «μαχητές Ταλιμπάν» σε ορεινές περιοχές της περιοχής Ντάι Τσοπάν στην επαρχία Ζαμπούλ. Οι συγκρούσεις της Παρασκευής, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ήταν οι χειρότερες των τελευταίων μηνών.

Πριν από τις χερσαίες συγκρούσεις είχε προηγηθεί ολονύκτιος (!) βομβαρδισμός θέσεων στα βουνά Τσιναράν και Λαρζάμπ της περιοχής Ντάι Τσοπάν από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Οι βομβαρδισμοί κράτησαν μέχρι τις 4 το πρωί (τοπική ώρα) και μετά ακολούθησε η έφοδος των κυβερνητικών στρατιωτών, συνεπικουρούμενων από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της επαρχίας Ζαμπούλ, Χαλίλ Χοτάκ, περίπου 35 «μαχητές Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου γύρου βομβαρδισμών και συγκρούσεων. Πάντως, η μαρτυρία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη ανεξάρτητη πηγή. Επίσης ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι ακόμη ένας Αμερικανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκε από τις συγκρούσεις. Ο Χοτάκ δήλωσε ότι υπήρξαν μόνο 4 τραυματίες από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων... Πάντως τρεις κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων σε σημείο ελέγχου στην Σπιντμπολάκ, 200 χλμ. νοτιοδυτικά της επαρχίας Ζαμπούλ.

Αφγανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον δύο «πολέμαρχοι Ταλιμπάν», ο Μουλά Νταντούλα και ο Μουλά Σαφίκ, ηγούνται των ενόπλων στη Ζαμπούλ.

Τέλος, εκπρόσωπος του Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί η διαδικασία υιοθέτησης του καινούριου συντάγματος της χώρας να ολοκληρωθεί χωρίς νέες καθυστερήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ