Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Παραίτηση «κεραυνός» του Κάμπελ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παραιτήθηκε, χτες, ο διευθυντής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο 46χρονος δημοσιογράφος Αλαστέρ Κάμπελ, που θεωρούνταν από πολλούς ο «πραγματικός αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας» και εκτιμάται ότι ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ, βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης που σείει τη βρετανική ηγεσία με αφορμή τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο τον σύμβουλο του υπουργείου Αμυνας, Ντέιβιντ Κέλι, και τις αποκαλύψεις περί «διόγκωσης» των στοιχείων του φακέλου για το ιρακινό οπλοστάσιο, στις οποίες είχε προβεί ο Βρετανός επιστήμονας.

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC, που μεταδόθηκε στις 29 Μάη, ο αποθανών Κέλι είχε, σχεδόν σαφώς, σκιαγραφήσει τον Κάμπελ ως τον άνθρωπο που άσκησε πιέσεις εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ στις μυστικές υπηρεσίες για να «αναμορφώσουν τα στοιχεία του φακέλου» και τον είχε κατονομάσει ως το βασικό αυτουργό της προσθήκης του στοιχείου ότι το καθεστώς Σαντάμ μπορεί να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε 45 λεπτά, ενδεχόμενο που, φυσικά, δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Κάμπελ, καταθέτοντας στην ερευνητική επιτροπή υπό τον δικαστή Μπράιαν Χάτον, αρνήθηκε ότι άσκησε την οποιαδήποτε πίεση και ότι προέβη στην οποιαδήποτε παραποίηση ή προσθήκη. Αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και ο, πρώην πράκτορας, και επικεφαλής της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών, Τζον Σκάρλετ, έσπευσε να τον υπερασπιστεί. Το ίδιο έπραξε, ουσιαστικά, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, την Πέμπτη.

Ο 46χρονος δημοσιογράφος διατεινόταν, χτες, μετά την κοινοποίηση της παραίτησής του, ότι η απόφασή του «δε σχετίζεται με την υπόθεση Κέλι», αλλά αντίθετα «είχε ληφθεί ήδη από τις 7 Απριλίου». Μάλιστα, υποστήριξε ότι είχε διατυπώσει την επιθυμία να αποχωρήσει από το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος, επίσης, δήλωσε ότι η παραίτησή του οφείλεται «σε οικογενειακούς λόγους» και ότι «επιθυμεί να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του και να ασχοληθεί με το γράψιμο, με δημόσιες συζητήσεις κλπ.». Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι εντός των ημερών, θα παραιτηθεί και η σύζυγός του, επίσης δημοσιογράφος, Φιόνα Μίλερ, από τη θέση της εκπροσώπου της συζύγου του Μπλερ που κατέχει σήμερα. Οπως έγινε γνωστό, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, για μερικές εβδομάδες ακόμη.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τόνι Μπλερ χαρακτηρίζει τον Κάμπελ «εξαιρετικά ικανό, πιστό συνεργάτη», που «παθιάζεται στην προσπάθειά του να υπηρετήσει τα πιστεύω του και την πατρίδα του» και καταλήγει ότι «ήταν, είναι και θα παραμείνει στενός φίλος». Ο Κάμπελ εγκατέλειψε τη θέση του ως πολιτικός αρθρογράφος της «Ντέιλι Μίρορ» το 1994, για να θέσει τις υπηρεσίες του στη διάθεση του Μπλερ. Το 1997 έγινε εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού και το 2001 διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου. Χαρακτηριζόταν από πολιτικούς και δημοσιογράφους ως ένας από τους στυλοβάτες της κυβέρνησης, με «μακιαβελικό τρόπο διαχείρισης της εξουσίας, αλλά και της βρετανικής κοινής γνώμης μέσω των ΜΜΕ».

Η παραίτηση Κάμπελ ήρθε, λίγες μόλις ώρες, μετά τη δημοσιοποίηση στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» μιας τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «You Gov», σύμφωνα με την οποία οι 6 στους 10 Βρετανούς δεν εμπιστεύονται τον Μπλερ και μάλιστα ένα 48% διαμόρφωσε ακόμη χειρότερη γνώμη γι' αυτόν, μετά την κατάθεσή του για την υπόθεση Κέλι. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 22% των Βρετανών θεωρεί ακόμη τον Μπλερ αξιόπιστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ