Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Αντίσταση στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων

Εξι μήνες μάς χωρίζουν από τη μαύρη εκείνη μέρα, την Παρασκευή 21 του Μάρτη του 2003, που ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ πληροφορούσε το πανελλήνιο: «ΠΟΛΕΜΟΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ! Φονικοί βομβαρδισμοί και χερσαίες επιχειρήσεις κατά του Ιράκ» και καλούσε: «ΟΛΟΙ στις 12.30 μ.μ. στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (πρώην Κοτζιά) και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!».

Ο πόλεμος έβαλε σε δεινή δοκιμασία πολλούς και για πολλά πράγματα. Κανένας δεν ξεχνάει τη λυσσαλέα προσπάθεια των ντόπιων αμερικανόδουλων, να δικαιολογήσουν την αμερικανική - «συμμαχική» επίθεση ενάντια στο μαρτυρικό λαό του Ιράκ. Η απροσδόκητα - για όσους ποντάριζαν σε ένα ξεκαθάρισμα λίγων ημερών - σθεναρή αντίσταση του ιρακινού λαού, εξέθεσε ακόμα περισσότερο τους, κατά τα άλλα, «αντίθετους στον πόλεμο» με τις δηλώσεις κλπ., για σύντομο τερματισμό του πολέμου, δηλαδή για γρήγορη συντριβή του λαού του Ιράκ και εδραίωση της κατοχής από τα στρατεύματα των εισβολέων. Το εγκληματικό δίδυμο Μπους - Μπλερ, τα πρώτα βιολιά της εγκληματικής «ορχήστρας», έδωσαν ρέστα στην προσπάθεια να πείσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για το δίκαιο της επίθεσης, εξαιτίας των «όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ». Σήμερα τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι «τραβάνε τα μαλλιά τους» από τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των ισχυρισμών τους και τη σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης στη χώρα τους. Οι ντόπιοι τελάληδές τους, «κάνουν την πάπια» και επιχειρούν να «καθαρίσουν» με το αναμάσημα των «πολιτικών πρωτοβουλιών» του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και τις φαμφάρες του επίδοξου πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Σε δουλιά να βρισκόμαστε, δηλαδή, και «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»!

Στο Ιράκ, ο λαός δυναμώνει την αντίστασή του, στους εισβολείς και ο κατάλογος των νεκρών στρατιωτών των δυνάμεων κατοχής, συνεχώς μεγαλώνει. Από τις πρώτες δηλώσεις των κυβερνήσεων των κατακτητών, για «αντίσταση των υπολειμμάτων του καθεστώτος στο Ιράκ», φτάσαμε στην επίσημη αποδοχή του προβλήματος - για τα στρατεύματα κατοχής - της αντίστασης. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ο. Μπους παραδέχτηκε (στην Μποτσουάνα της Αφρικής) ότι οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ έχουν αδιαμφισβήτητα δημιουργήσει «ζήτημα ασφαλείας». Ο λαός συντρίβει στην πράξη το δόγμα των κάθε λογής γραικύλων και υποταγμένων για προσαρμογή - βλέπε υποταγή - των λαών στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων». Η αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ σε συνδυασμό με την απαίτηση για άμεσο τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, πρέπει να πάρουν νέες διαστάσεις. Καμία ανοχή στην κατοχή, καμία ανοχή στην «ανοικοδόμηση του Ιράκ» από τους σφαγείς του λαού του, είναι το άμεσο επιτακτικό καθήκον του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος.

Η κατάσταση στον κόσμο, οι εξελίξεις που ακολούθησαν την τυπική κατάπαυση του πυρός στο Ιράκ - την 1η Μάη - δείχνουν την αυξανόμενη επιθετικότητα των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού σε συνδυασμό βέβαια με την ένταση - όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Παραθέτουμε συνοπτικά τις πιο σημαντικές από αυτές τις εξελίξεις:

  • Στη σύνοδο των υπουργών «Αμυνας» του NATO στις Βρυξέλλες (12-13 Ιούνη) πάρθηκαν οι οριστικές, «ιστορικές» αποφάσεις για «το NATO του 21ου αιώνα», και τη μετεξέλιξή του από «οργανισμό άμυνας» σε «ευέλικτο» πολιτικο-στρατιωτικό μηχανισμό διασφάλισης των «διατλαντικών» συμφερόντων, υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, που αναλαμβάνουν πλέον και τυπικά τη «λειτουργική» και «επιχειρησιακή» διοίκηση του «νέου NATO». Ενα στοιχείο ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος αποτελεί η δημιουργία του «Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής» - στη Σούδα, που θα διοικείται απευθείας από το αμερικανικό στρατηγείο της Βιρτζίνια και θα έχει ως αποστολή την «αντιτρομοκρατική» δράση σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
  • Οι απειλές κατά των χωρών του «άξονα του κακού» δυναμώνουν, με πρώτες σε βαθμό επικινδυνότητας τις Κούβα, ΛΔ Κορέας, Ιράν.
  • Οι ΗΠΑ εντείνουν τους εξοπλισμούς, με τα «μικρά πυρηνικά όπλα», το Πεντάγωνο σχεδιάζει μια νέα γενιά όπλων, που θα περιλαμβάνει τεράστια υπερηχητικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και βόμβες που θα ρίπτονται από το Διάστημα.
  • Διαγράφεται όλο και πιο ξεκάθαρα η προοπτική μιας μακρόχρονης παραμονής των ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ.
  • Οι Αμερικανοί -με εξαίρεση τη Ρωσία και τη Λευκορωσία- χορηγούν τη λεγόμενη «αμερικανική στρατιωτική βοήθεια», σε όλες τις χώρες - μέλη της πρώην ΕΣΣΔ, μέσα στο 2003. Ταυτόχρονα, εκβιάζουν όλες τις χώρες του κόσμου με το δέλεαρ της «βοήθειας», για σύναψη συμφωνιών ασυλίας των Αμερικανών έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση νομιμοποίησε την κατοχή, για να εξασφαλίσει συμμετοχή στη διανομή της λείας στο Ιράκ.
  • Ψηφίστηκε ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, το κείμενο του αρχιδολοφόνου Χ. Σολάνα: «ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗ Σ' ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ», που αποτελεί, «Το εγκόλπιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου, του πολέμου, των επεμβάσεων», («Ρ» 29-6-03 σελίδα 1).
  • Στη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουάσιγκτον, επιβεβαιώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η συστράτευσή τους, στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» και η έναρξη ενός νέου σταδίου κατατρομοκράτησης των λαών όλου του κόσμου.
  • Η περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ σε πέντε χώρες της Αφρικής συνδέεται με τις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις της Αμερικής και αποτελεί προάγγελο έντονης παρουσίας στην περιοχή και με στρατιωτικές βάσεις.
  • Οι ΗΠΑ απλώνουν τα «πλοκάμια» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με την προώθηση στρατιωτικών βάσεων, κίνηση με ιδιαίτερη σημασία για τα μελλοντικά τους σχέδια. Κίνηση αρνητική για τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο.
  • Εντείνεται η επίθεση του πολυεθνικού κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστών στο σύνολό τους, ενάντια στα δικαιώματα - κατακτήσεις της εργατικής τάξης σε μισθούς μεροκάματα, συντάξεις, σε όλο τον κόσμο, με στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και την αντιμετώπιση της εντεινόμενης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ορθότητα της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής γραμμής συσπείρωσης και πάλης του ΚΚΕ. Συντρίβουν τα επιχειρήματα των τιμητών, του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ, για τη σθεναρή στάση τους απέναντι σε όσους θέλησαν να σύρουν το κίνημα πίσω από τους καλούς ιμπεριαλιστές της ΕΕ. Το ΚΚΕ έγκαιρα επισήμανε: «Μπροστά μας έρχονται νέα, πιο σκληρά μέτρα, ενώ θα πολλαπλασιαστούν οι εστίες πολέμου»1. Με νέες δυνάμεις με νέα επιχειρήματα, που δίνει απλόχερα η ίδια η ζωή, δυναμώνουμε το μέτωπο στις δυνάμεις που επιδιώκουν να εγκλωβίσουν το κίνημα στα πλαίσια της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων με μια καλύτερη διαχείριση, πιο «ανθρώπινη»... Μεγάλα τα περιθώρια του απεγκλωβισμού δυνάμεων, από σχήματα, κινήσεις κλπ., που κινούνται στον «ίσκιο» των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται μπροστά μας, δίνουμε συνέχεια και δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική δράση. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκαν «επιτροπές, κινήσεις κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτά τα μέτωπα κοινής δράσης και συνεργασίας πρέπει να τα στηρίξουμε πιο αποφασιστικά, να δουλέψουμε για τη διεύρυνση και τη μαζικοποίησή τους. Αλλά δε φθάνει αυτό. Χρειάζεται, ταυτόχρονα, να συμβάλουμε, ώστε οι επιμέρους συσπειρώσεις και συνεργασίες να οδηγήσουν όσο γίνεται πιο κοντά στην οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, το λαϊκό κίνημα να έχει αποτελέσματα και κυρίως να φτάσει στο ποθητό αποτέλεσμα να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση, που θα γίνεται όλο και χειρότερη και πιο καταπιεστική, όσο δεν αλλάζει, δεν ανατρέπεται ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις νίκης στο επίπεδο της εξουσίας»2.

1) «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», Παρασκευή 9 Μάη 2003, σελίδα 6. Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Αλλη Διάσταση» της NET.

2) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - Η πολιτική συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ, ΓΕΝΑΡΗΣ 2003.


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ