ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ»
Αφιερωμένη φέτος στην επιθεώρηση

Διοργανώνεται από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στις 17 Δεκέμβρη με τον τίτλο «Λίγο up όλα»

Η αφίσα της φετινής «Ημέρας του Ηθοποιού»
Η αφίσα της φετινής «Ημέρας του Ηθοποιού»
Μετά το «Μπουλουκίου εγκώμιον» και την «Κωμειδυλλίου ανάμνηση γλυκείαν» κ.ά. το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών φέτος αφιερώνει την «Ημέρα του Ηθοποιού» στην επιθεώρηση. Η προγραμματισμένη για τις 2 Οκτώβρη στο Ηρώδειο, όπως κάθε χρόνο «Ημέρα του ηθοποιού», αναβλήθηκε λόγω εκλογών και πυρκαγιών. Τελικά ορίστηκε η Δευτέρα 17 Δεκέμβρη για την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο «Παλλάς», στις 9 το βράδυ, με τον τίτλο «Λίγο up όλα» - όπως ήταν ο τίτλος της πρώτης επιθεώρησης το 1894.

Με νούμερα, σκετς και τραγούδια επιθεωρήσεων - σταθμών στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου από το 1894 μέχρι τις μέρες μας. Στην παράσταση συμμετέχουν ηθοποιοί της «ένδοξης» εκείνης εποχής αλλά και της νεότερης γενιάς. Συμμετέχει επίσης, ζωντανή ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού. Επιλογή κειμένων: Λίλα Μαράκα, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ιλια Λαδικού, Μάνος Σειραγάκης. Τα σκηνικά είναι του Αντώνη Χαλκιά, τα κοστούμια του Νίκου Αδειλίνη, οι χορογραφίες της Νικόλ Κοκκίνου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια, τα συνδετικά κείμενα και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλατζόπουλου. Κεντρικός ομιλητής ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Θα μιλήσουν επίσης η πρόεδρος του ΣΕΗ Ελένη Γερασιμίδου και το μέλος της Οργανωτικής επιτροπής Καίτη Ιμπροχώρη. Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αθηναίων.

Η «Ημέρα του Ηθοποιού» ξεκίνησε το 1955 και ήταν αφιερωμένη «σε όλους εκείνους που έφυγαν, αφού θεμελίωσαν και στερέωσαν τη θεατρική ιστορία και σε κείνους που αποτελούν την εν δράσει θεατρική οικογένεια». Οι πολιτικές ανωμαλίες, όμως, της περιόδου 1965 - 1966 και η κατάλυση της δημοκρατίας το 1967, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους διακοπής του εορτασμού.

Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 2002 αναβίωσε την «Ημέρα του Ηθοποιού» και έτσι η εκδήλωση πραγματοποιείται αδιάλειπτα και με επιτυχία. «Το σωματείο μας - σημειώνει ο Γιάννης Καλατζόπουλος - συνεχίζει να (απο)τιμά το παρελθόν, προκαλώντας σε σκληρή αναμέτρηση ζωής και θανάτου το Μέλλον. Ενα μέλλον που, παρά το ότι διατηρεί στο ακέραιο την παλιά του γοητεία, αναπτύσσει ωστόσο όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς κατακρημνίζεται στο παρελθόν, απεκδυόμενο αστραπιαία την αινιγματικότητά του μέσα στο στενό παραβάν του παρόντος».

Ο «άγνωστος» Μίνως Αργυράκης

Το εξώφυλλο του Μ. Αργυράκη (1959) για το δίσκο του Μ. Χατζιδάκι «Το φεγγαράκι»
Το εξώφυλλο του Μ. Αργυράκη (1959) για το δίσκο του Μ. Χατζιδάκι «Το φεγγαράκι»
Ο Μίνως Αργυράκης υπήρξε ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού. Ασυμβίβαστος ιδεολογικά και αισθητικά, πέραν της ζωγραφικής, ασχολήθηκε ποικιλότροπα με την τέχνη και συνδέθηκε με μεγάλους καλλιτέχνες (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ελύτης, κ.ά.). Γεννημένος στο Αϊδίνι το 1919, ορφανός από πατέρα, μεγάλωσε στην Καισαριανή και το Βύρωνα και σημαδεύτηκε από τους αγώνες, αλλά και τον πολιτισμό των Μικρασιατών. Εκτός από τα γνωστά έργα του, άφησε πολλά άγνωστα. Σκίτσα, σκηνικά - κοστούμια για το θέατρο (λ.χ. για την «Οδό Ονείρων» και τη «Μαγική Πόλη») και την όπερα, εξώφυλλα δίσκων, ποιήματα, θεατρικά και πεζογραφικά κείμενα.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, με φροντίδα και επιμέλεια της Αμυ Μιμς - Σιλβαρίδη (η γνωστή Ιρλανδή μεταφράστρια του Γιάννη Ρίτσου και άλλων Ελλήνων ποιητών, υπήρξε σύζυγος του καλλιτέχνη), κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Μίνως Αργυράκης. Το άγνωστο έργο του ζωγράφου» (εκδόσεις «Ergo»), όπου παρουσιάζονται άγνωστα έργα του, συνοδευόμενα από κείμενα του ίδιου. Η σημαντικότερη ενότητα είναι οι άγνωστοι έγχρωμοι πίνακες που φιλοτέχνησε στην Ελλάδα πριν τη χούντα, αλλά και στην Κοπεγχάγη, όπου κατέφυγε λόγω της χούντας. Ολους, σχεδόν, αυτούς τους πίνακες που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε ιδιωτικές συλλογές στη Δανία, αλλά και πολλά μαυρόασπρα σχέδιά του είχε φωτογραφήσει ο Δανός φωτογράφος Ιμπ Χένρικσεν, ο οποίος προλογικά στο λεύκωμα τονίζει: «Αξίζει να γυρίσουν αυτά τα έργα στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα». Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται κείμενα για τον Αργυράκη και τους Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Ν. Κούνδουρο, Ν. Βαλαωρίτη, Ντ. Βαχλιώτη, Α. Σολομό κ.ά., βιογραφικό και φωτογραφίες του.

Μουσειολογικό περιοδικό

Το Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο, επιδιώκοντας μια μη «μουσειακή» αντίληψη του ρόλου του, παρουσίασε χτες το πρώτο τεύχος του περιοδικού «ILISSIA», που «επιχειρεί να συμβάλει στον προβληματισμό που αναπτύσσεται, στην Ελλάδα και διεθνώς», για τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες των μουσείων.

Το εξαμηνιαίο περιοδικό (ελληνο-αγγλικό) πήρε το όνομά του από το κτιριακό συγκρότημα του Βυζαντινού Μουσείου, δηλαδή τη χειμερινή κατοικία της Sophie de Marbois, γνωστής ως «Δούκισσας της Πλακεντίας», που έχτισε ο Σταμάτης Κλεάνθης (1848) στις όχθες του Ιλισού. Δεν πρόκειται για αρχαιολογικό, αλλά για μουσειολογικό περιοδικό. Δηλαδή αφορά στο μουσειολογικό προβληματισμό για τη σχέση μουσείου - κοινού - εκπαίδευσης - τεχνολογίας, στο «αντικείμενο ως έκθεμα στο πλαίσιο μιας νέας μουσειογραφίας».

Το «ILISSIA» φιλοδοξεί να γίνει «βήμα ανταλλαγής απόψεων και ιδεών», χώρος «διαλόγου του επιστημονικού δυναμικού των μουσείων, τόπος συνάντησης των θεωρητικών αναζητήσεων με τη μουσειακή πράξη». Προετοιμάζεται εξ ολοκλήρου από το εκδοτικό γραφείο του μουσείου, που εκδίδει επίσης φυλλάδια, βιβλία, Πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους κλπ. Από το 2004 έως σήμερα κυκλοφόρησαν δέκα βιβλία (κατάλογοι εκθέσεων, Πρακτικά συμποσίων κ.ά.) και πολλές ολιγοσέλιδες εκδόσεις (εκπαιδευτικά και άλλα φυλλάδια), ενώ οκτώ ακόμα βιβλία βρίσκονται προς έκδοση.

Πάνε... θέατρο

Η ΕΕΔΥΕ, σε συνεργασία με την ΠΕΔΥΕ, προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη της στην παράσταση του θεατρικού έργου του Γιώργου Αρμένη «Αμερικάνος στο κεφάλι», στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» (Σπ. Τρικούπη 34 Εξάρχεια, 210-8253489), στις 15/12 (6.15μμ) ή στις 16/12 (8.15 μμ). Πρόσκληση: 13 ευρώ. Πληροφορίες - προσκλήσεις στην ΕΕΔΥΕ ((Θεμιστοκλέους 48, 210-3844853) και ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 210-3827303) και στο ταμείο του θεάτρου τις ημέρες της παράστασης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη και μουσική Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Σοφία Ολυμπίου, Νικολέτα Βλαβιανού, Ελένη Σιδερά, Δημήτρης Καλαντζής.

Ερωτικά του Λευτέρη Παπαδόπουλου

Βασισμένη στο «Ασμα Ασμάτων» και σε ερωτικά τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου είναι η παράσταση «Τα σκληρά αφροδισιακά», που παρουσιάζουν ο Βασίλης Βασιλάτος και οι «Ιστορίες για κρουστά» στο «Δίπυλον» (Καλογήρου Σαμουήλ και Διπύλου, πλατεία Κουμουνδούρου, 210.3229.771). Ο Β. Βασιλάτος συνεργάστηκε με νέους, προσπαθώντας να προβάλλει, τα καταξιωμένα τραγούδια του δημιουργού, με τρόπο σύγχρονο και ορμητικό. Τα ερμηνεύουν οι: Στέλιος Μποτωνάκης, Γιώργος Γέργος, Eλσα Αφεντάκη, Αντιγόνη Ευστρατόγλου, Eλλη Βασιλάτου, Eλσα Χαραλάμπους, Βάσω Νικολάκου και οι «Ιστορίες για Κρουστά»: Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί), Ζαχαρίας Βαμβακούσης (ακορντεόν), Eλλη Βασιλάτου (κλαρινέτο), Γιάννης Σιφναίος (κιθάρα), Σταύρος Ράπτης (κόντρα μπάσο), Βασίλης Βασιλάτος (κρουστά). Σύνολο κρουστών: Κατερίνα Πολυχρόνη, Χάρης Νείλας, Παναγιώτης Βρυζάλας, Ξένια Κατσικοκέρη, Γιάννης Δασύρας, Βασίλης Δημητριάδης, Ζωή Αντωνίου, Φιλίνα Λύτρα.

Συναυλία με θέμα «O χώρος της Columbia να γίνει δημόσιο Μουσείο Μουσικής και Δισκογραφίας», διοργανώνεται στις 17/12 (7.30 μ.μ.), στο θέατρο «Αθηνά» (Δεριγνύ 10 και Πατησίων). Συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι: Στέλιος Διονυσίου, Γιάννης Ιωάννου, Γιώργος Κοινούσης, Δημήτρης Κοντογιάννης, Καίτη Κουλλιά, Δήμητρα Κωστάκη, Γιάννης Λεμπέσης, Γιάννης Ντουνιάς, Κώστας Παπαδόπουλος, Μανώλης Ρασούλης, Λάκης Χαλκιάς και η Ενωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ). Είσοδος ελεύθερη.

Ενα πρόγραμμα με κοινωνικά λαϊκά τραγούδια παρουσιάζει ο Γιάννης Λεμπέσης, αύριο (12/12, 10μμ), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, 210.9270.628). Συνοδευόμενος από την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα» θα παρουσιάσει παραδοσιακά, τραγούδια του μεσοπολέμου και κλασικά ρεμπέτικα, που η θεματολογία τους αναφέρεται σε διαχρονικά κοινωνικά θέματα.

Η ομάδα1 STEP FORWARD παρουσιάζει άλλη μια γιορτή της ρέγγε, στις 15/12, στο «AN club» (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια). Μουσική από τους: Soul Fire (live), Anna Mystic (dj set) και after party από τον professor Skank (live act) μετά το live.

Στο «Rodeo» (Χέυδεν 34, πλ. Βικτωρίας, 210.8814.702), στις 13/12 (9.30μμ), το συγκρότημα «Morrison's hotel» παρουσιάζει, αποκλειστικά, τραγούδια των «Doors». Στις 14 και 15/12 (10μμ), στο «Rodeo» εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Jan Akkerman, κιθαρίστα και συνθέτης των «Focus». Στις 19/12 (9μμ) πραγματοποιείται αφιέρωμα στους Νικόλα Aσιμο και Παύλο Σιδηρόπουλο, ενώ από 20 - 23/12 θα εμφανιστεί η «βασίλισσα» των Chicago blues, Big Time Sarah.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ