Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσειολογικό περιοδικό

Το Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο, επιδιώκοντας μια μη «μουσειακή» αντίληψη του ρόλου του, παρουσίασε χτες το πρώτο τεύχος του περιοδικού «ILISSIA», που «επιχειρεί να συμβάλει στον προβληματισμό που αναπτύσσεται, στην Ελλάδα και διεθνώς», για τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες των μουσείων.

Το εξαμηνιαίο περιοδικό (ελληνο-αγγλικό) πήρε το όνομά του από το κτιριακό συγκρότημα του Βυζαντινού Μουσείου, δηλαδή τη χειμερινή κατοικία της Sophie de Marbois, γνωστής ως «Δούκισσας της Πλακεντίας», που έχτισε ο Σταμάτης Κλεάνθης (1848) στις όχθες του Ιλισού. Δεν πρόκειται για αρχαιολογικό, αλλά για μουσειολογικό περιοδικό. Δηλαδή αφορά στο μουσειολογικό προβληματισμό για τη σχέση μουσείου - κοινού - εκπαίδευσης - τεχνολογίας, στο «αντικείμενο ως έκθεμα στο πλαίσιο μιας νέας μουσειογραφίας».

Το «ILISSIA» φιλοδοξεί να γίνει «βήμα ανταλλαγής απόψεων και ιδεών», χώρος «διαλόγου του επιστημονικού δυναμικού των μουσείων, τόπος συνάντησης των θεωρητικών αναζητήσεων με τη μουσειακή πράξη». Προετοιμάζεται εξ ολοκλήρου από το εκδοτικό γραφείο του μουσείου, που εκδίδει επίσης φυλλάδια, βιβλία, Πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους κλπ. Από το 2004 έως σήμερα κυκλοφόρησαν δέκα βιβλία (κατάλογοι εκθέσεων, Πρακτικά συμποσίων κ.ά.) και πολλές ολιγοσέλιδες εκδόσεις (εκπαιδευτικά και άλλα φυλλάδια), ενώ οκτώ ακόμα βιβλία βρίσκονται προς έκδοση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ