Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ»
Αφιερωμένη φέτος στην επιθεώρηση

Διοργανώνεται από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στις 17 Δεκέμβρη με τον τίτλο «Λίγο up όλα»

Η αφίσα της φετινής «Ημέρας του Ηθοποιού»
Η αφίσα της φετινής «Ημέρας του Ηθοποιού»
Μετά το «Μπουλουκίου εγκώμιον» και την «Κωμειδυλλίου ανάμνηση γλυκείαν» κ.ά. το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών φέτος αφιερώνει την «Ημέρα του Ηθοποιού» στην επιθεώρηση. Η προγραμματισμένη για τις 2 Οκτώβρη στο Ηρώδειο, όπως κάθε χρόνο «Ημέρα του ηθοποιού», αναβλήθηκε λόγω εκλογών και πυρκαγιών. Τελικά ορίστηκε η Δευτέρα 17 Δεκέμβρη για την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο «Παλλάς», στις 9 το βράδυ, με τον τίτλο «Λίγο up όλα» - όπως ήταν ο τίτλος της πρώτης επιθεώρησης το 1894.

Με νούμερα, σκετς και τραγούδια επιθεωρήσεων - σταθμών στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου από το 1894 μέχρι τις μέρες μας. Στην παράσταση συμμετέχουν ηθοποιοί της «ένδοξης» εκείνης εποχής αλλά και της νεότερης γενιάς. Συμμετέχει επίσης, ζωντανή ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού. Επιλογή κειμένων: Λίλα Μαράκα, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ιλια Λαδικού, Μάνος Σειραγάκης. Τα σκηνικά είναι του Αντώνη Χαλκιά, τα κοστούμια του Νίκου Αδειλίνη, οι χορογραφίες της Νικόλ Κοκκίνου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια, τα συνδετικά κείμενα και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλατζόπουλου. Κεντρικός ομιλητής ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Θα μιλήσουν επίσης η πρόεδρος του ΣΕΗ Ελένη Γερασιμίδου και το μέλος της Οργανωτικής επιτροπής Καίτη Ιμπροχώρη. Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αθηναίων.

Η «Ημέρα του Ηθοποιού» ξεκίνησε το 1955 και ήταν αφιερωμένη «σε όλους εκείνους που έφυγαν, αφού θεμελίωσαν και στερέωσαν τη θεατρική ιστορία και σε κείνους που αποτελούν την εν δράσει θεατρική οικογένεια». Οι πολιτικές ανωμαλίες, όμως, της περιόδου 1965 - 1966 και η κατάλυση της δημοκρατίας το 1967, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους διακοπής του εορτασμού.

Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 2002 αναβίωσε την «Ημέρα του Ηθοποιού» και έτσι η εκδήλωση πραγματοποιείται αδιάλειπτα και με επιτυχία. «Το σωματείο μας - σημειώνει ο Γιάννης Καλατζόπουλος - συνεχίζει να (απο)τιμά το παρελθόν, προκαλώντας σε σκληρή αναμέτρηση ζωής και θανάτου το Μέλλον. Ενα μέλλον που, παρά το ότι διατηρεί στο ακέραιο την παλιά του γοητεία, αναπτύσσει ωστόσο όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς κατακρημνίζεται στο παρελθόν, απεκδυόμενο αστραπιαία την αινιγματικότητά του μέσα στο στενό παραβάν του παρόντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ