ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
«Μήλον της έριδος» λόγω ενέργειας

Από πρόσφατα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κινεζική θάλασσα
Από πρόσφατα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κινεζική θάλασσα
Ανάπτυξη του πολεμικού ναυτικού της παράλληλα με ασκήσεις στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας προωθεί η Κίνα, με το βλέμμα στραμμένο στους πλούσιους φυσικούς πόρους της περιοχής και τη διασφάλιση των συμφερόντων της απέναντι στους ανταγωνιστές της που διεκδικούν μερίδιο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Εδώ και χρόνια η κινεζική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου φτάνουν τα 1,2 κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή 7,7 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι φτάνουν τα 4.500 κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή 28 δισεκατομμύρια βαρέλια. Το φυσικό αέριο εκτιμάται ότι συνολικά φτάνει - ή ακόμα και ξεπερνά - τα 7.500 κυβικά χιλιόμετρα. Επίσης η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή περικλείει αλιευτικό πλούτο και μέσω αυτής περνούν ορισμένοι από τους πλέον πολυσύχναστους και μεγάλης σημασίας θαλάσσιοι δρόμοι ενώ το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα πολεμικά πλοία και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

«Πόλεμος» συμφερόντων

Η Κίνα εμφανίζεται να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι της ανήκει η Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ οι ΗΠΑ συμμαχούν με τους άλλους διεκδικητές της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι φροντίζουν να μη θιγούν τα εμπορικά τους συμφέροντα, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Η Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελεί μία διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Κίνας, Φιλιππίνων, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισίας και Ταϊβάν. Με δεδομένα τα ενεργειακά παιχνίδια στην περιοχή, οι ΗΠΑ εμφανίζονται συχνά πυκνά να πραγματοποιούν αεροναυτικά γυμνάσια σε συνεργασία με την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα, ως προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο.

Η Κίνα με τη σειρά της εμφανίζεται επίσης να συστηματοποιεί τα γυμνάσια στη συγκεκριμένη περιοχή, προετοιμάζοντας την αντίδρασή της στην αυξανόμενη ένταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Πρόσφατα η Κίνα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή ενώ ο Πρόεδρος της Χώρας Χου Ζιντάο τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης του πολεμικού ναυτικού της χώρας, με παράλληλο εκσυγχρονισμό του. Ο Κινέζος πρόεδρος σε πρόσφατες δηλώσεις του κάλεσε τους στρατιωτικούς να καταστήσουν ετοιμοπόλεμο το πολεμικό ναυτικό της χώρας, ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή υπήρξε πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων και στο παρελθόν, καθώς το 1974 είχαν συγκρουστεί Κίνα και Βιετνάμ για την κυριαρχία των νησιών Παρασέλ (Paracels Islands), ενώ ακόμα μία αναμέτρηση είχε λάβει χώρα μεταξύ των ίδιων αντιπάλων το 1988 για το αρχιπέλαγος Σπάρτλι, με την Κίνα να επικρατεί και την κατάσταση να εξακολουθεί να τελεί υπό αμφισβήτηση.

Επανειλημμένα η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον έχει απαιτήσει από την Κίνα να «διευθετήσει» τις εδαφικές διαφορές της με τους γείτονές της αναφορικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, με αιχμή τα εμπορικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον, προκαλώντας και την αντίδραση του Πεκίνου. Συγκεκριμένα το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Κίνα «έχει την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία τόσο στο σύνολο της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και των νησιών», υπογραμμίζει ότι η θέση της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα εδράζονται σε ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο και δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευθεί σε αυτή τη βάση για την επίλυση των όποιων διαφορών συνεισφέροντας στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και στην ηρεμία στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα ωστόσο η κλιμακούμενη ένταση στην Νότια Κινεζική Θάλασσα εντάσσεται στο ευρύτερο ενεργειακό παιχνίδι που εξελίσσεται με την Κίνα να καταβάλλει προσπάθειες να ικανοποιήσει τόσο τις δικές της ενεργειακές ανάγκες όσο και να της δοθεί η δυνατότητα να εξασφαλίσει τον έλεγχο σε κάποια από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον πλανήτη. Πρέπει άλλωστε να είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα στην Κίνα κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, η χώρα έχει ενσωματωθεί στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Καθώς το ενεργειακό παιχνίδι προκαλεί κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών, οι αστικές τάξεις των κρατών που διεκδικούν να εδραιώσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ενεργειακό ανταγωνισμό, συγκρούονται χωρίς κανένα όφελος για τους λαούς. Κερδισμένοι, πάντα, είναι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί της Ενέργειας, που την πουλούν στους λαούς ακριβά κερδοσκοπώντας σε βάρος τους. Σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται η διεθνιστική αλληλεγγύη και η λαϊκή επαγρύπνηση. Στόχος πρέπει να είναι η οικοδόμηση ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα έχει σκοπό την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την μετατροπή της ενέργειας σε λαϊκή περιουσία.


Α.Φ


Να σπάσουν τα ψευτοδιλήμματα

Μια συνήθης ερώτηση - παγίδα πολιτικών και δημοσιογράφων των αστικών ΜΜΕ είναι το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Συνήθως στην επιβεβαιωτική απάντηση, ότι πράγματι υπάρχει το ζήτημα της εξόδου, ανταπαντούν με πλήθος λογικοφανή επιχειρήματα περί διάλυσης της χώρας και φθηνής εξαγοράς της με την επαναφορά της δραχμής. Εξαρχής οι λογικοφανείς αιτιάσεις τους παίρνουν ως δεδομένη αφετηρία το κεφαλαιοκρατικό οικονομικό σύστημα εντός του οποίου και μόνο θα γίνει η νομισματική αλλαγή. Αυτή άλλωστε θεωρούν ως δεδομένη προϋπόθεση σε κάθε αναφορά τους για την οικονομία και τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Διαπιστώνεται δηλαδή μία συγκεκριμένη υποχρεωτική αφετηρία. Επομένως αυτό που μπαίνει εξαρχής για το εργατικό κίνημα είναι να απορρίψει πεισματικά το πλαίσιο αυτής της αφετηρίας. Χωρίς αυτή την απόρριψη από την πρώτη στιγμή, το εργατικό κίνημα αυτοπαγιδεύεται σ' ένα λαβύρινθο αιτιάσεων μιας ατέρμονης φλυαρίας που εξυπηρετεί την αστική αιτιολόγηση.

Είναι ανάγκη να διευκρινιστεί εδώ ότι το πρωταρχικό ζήτημα για το εργατικό κίνημα δεν είναι το ψευτοδίλημμα ευρώ ή δραχμή. Πρωταρχικό είναι η αλλαγή του κεφαλαιοκρατικού οικονομικού συστήματος. Επομένως, στην αστική ερώτηση «εσείς προτείνεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», η άμεση εξαρχής πεισματική απάντηση είναι «εμείς ζητάμε την αλλαγή του κεφαλαιοκρατικού οικονομικού συστήματος με εργατολαϊκή κυβέρνηση και σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία». Με την προϋπόθεση αυτού του πλαισίου κοινωνικού μετασχηματισμού, το εργατικό κίνημα βάζει το ζήτημα απαλλαγής της Ελλάδας από τη μέγκενη του ευρώ και της ΕΕ.

Ετσι εξαρχής και χωρίς περικοκλάδες εξουδετερώνεται η ερώτηση - παγίδα. Στις συνθήκες εσωτερικών αντιφάσεων βαθιά ανισομέρειας του κεφαλαιοκρατικού οικονομικού συστήματος είναι ίσως πιθανό η Ελλάδα της δραχμής να εξαγοραστεί από τους κατόχους του ευρώ. Ομως σε συνθήκες κοινωνικοποίησης των μεγάλων οικονομικών μονάδων παραγωγής και διαχείρισης με εφαρμογή της σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας τα πράγματα αλλάζουν. Οταν το νέο οικονομικό σύστημα γίνεται νόμος του εργατικού κράτους με συνεχή εργατικό έλεγχο και ανά πάσα στιγμή ανακλητότητα των ελεγχόμενων κρατικών υπαλλήλων αίρονται οι κίνδυνοι που γεννούν οι ανισομέρειες μεταξύ των κεφαλαιοκρατικών κρατών.

Ο αστικός πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος ομιλεί για το φόβο εκβολής της Ελλάδας από το ευρώ. Θεωρούν την σε τελευταία ανάληψη εικονική απεικόνιση της νομισματικής κυκλοφορίας ως ουσιώδη καθοριστικό παράγοντα της οικονομίας. Εννοούν κυρίως ως «πραγματική οικονομία» τον κύκλο των διεκπεραιωτικών της λειτουργιών δηλαδή των εμπορευματικών της λειτουργιών. Ετσι ανατρέπουν τη λογική της οικονομίας που ξεκινά και βασίζεται στην παραγωγική λειτουργία. Η εκτεταμένη αποβιομηχάνιση της χώρας με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της ανέχειας είναι συνέπεια αυτής της οικονομικής λογικής που καρπώνεται μεγάλο μέρος της υπεραξίας και του καπιταλιστικού κέρδους στο μεταπρατικό τομέα των εμπορευματικών ανταλλαγών στην κατανάλωση. Αυτό σχετίζεται και με το χαρακτήρα των μεγάλων καταναλωτικών κυρίως επιχειρήσεων όπως super markets, πολυκαταστήματα κλπ. Ολο αυτό το αντιφατικό πλέγμα της κεφαλαιοκρατικής οικονομίας καθιστά άμεσα αναγκαία τη μετατροπή της σε σχεδιασμένη σοσιαλιστική και κοινωνικά ελεγχόμενη. Στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατή η απαλλαγή της Ελλάδας από τη μέγκενη του ευρώ ως αναγκαίο απότοκο μιας καθεστωτικής οικονομικής αλλαγής.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ