ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Μάρτυρες με ... «φρεσκαρισμένη» μνήμη

Με μάρτυρες κατηγορίας που πρώτα «φρεσκάρουν» τη μνήμη τους, μελετώντας αντίγραφα των προανακριτικών καταθέσεών τους, τα οποία βέβαια δεν επιτρέπεται να διαθέτουν, συνεχίστηκε χτες η δίκη του ΕΛΑ. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης Δ. Τσοβόλας έκανε λόγο για «κατασκευή ενόχων» και «κατευθυνόμενους μάρτυρες».

Αφορμή για τη δήλωση αυτή αποτέλεσε η κατάθεση της μάρτυρα Μαρίας Σιώζου, πρώην διαχειρίστριας της πολυκατοικίας της οδού Πάτμου 51, όπου, κατά το κατηγορητήριο, ο ΕΛΑ διατηρούσε κρησφύγετο. Η μάρτυρας που έχει αναγνωρίσει τον Α. Κανά ως ενοικιαστή του διαμερίσματος και τον Κ. Αγαπίου ως επισκέπτη του, απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου Ν. Δαμασκόπουλου πώς θυμάται ότι η προανακριτική της κατάθεση περιείχε τέσσερις ερωτήσεις, δήλωσε ότι «διάβασα πρόσφατα την κατάθεσή μου». Ακολούθησαν ερωτήσεις της υπεράσπισης με ποιο τρόπο ήρθε στην κατοχή της προανακριτικό υλικό, το οποίο δεν επιτρέπεται να έχει, αφού αντίγραφα της δικογραφίας επιτρέπεται να έχουν μόνο οι διάδικοι και χρειάζεται ανάλογη εξουσιοδότηση.

Η μάρτυρας παρέπεμψε στο σύζυγό της Πέτρο Πομώνη, που είχε καταθέσει πριν ως μάρτυρας και η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελισάβετ Μπρίλλη τον κάλεσε να έρθει στο ακροατήριο. Ο μάρτυρας δεν εμφανιζόταν και η συνήγορος υπεράσπισης Κατερίνα Ιατροπούλου κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός τον καθυστέρησε, προκειμένου να συνεννοηθεί στο τηλέφωνο και να καθυστερήσει να εμφανιστεί. Οταν παρουσιάστηκε δήλωσε ότι ζήτησε αντίγραφα των προανακριτικών καταθέσεών του, καθώς και της συζύγου του από κάποιο γνωστό του που απευθύνθηκε σε δικηγόρο. Ισχυρίστηκε ότι αυτό συνέβη για να «φρεσκαριστεί στη μνήμη μου» η προανακριτική κατάθεση. Παρά τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, αρνήθηκε να κατονομάσει την πηγή του. Ομως, σε ερώτηση της συνηγόρου υπεράσπισης Αλέκας Ζορμπαλά, αν οι καταθέσεις που διαθέτει ο μάρτυρας έχουν την ένδειξη «αντίγραφο δικογραφίας», απάντησε αρνητικά «φωτογραφίζοντας» αυτούς που τις χορήγησαν. Στη συνέχεια ο Δ. Τσοβόλας έκανε λόγο για κατασκευή ενόχων και μάρτυρες που κατευθύνονται.

Στην αρχή της διαδικασίας ο μάρτυρας Π. Πομώνης κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος Α. Κανάς μπαινόβγαινε στο διαμέρισμα της Πάτμου, παίρνοντας προφυλάξεις. Δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι το διαμέρισμα ήταν ερωτική φωλιά, ενώ από την κατάθεσή του προέκυψε ότι οι αστυνομικοί της «αντιτρομοκρατικής» πλησίασαν τον ίδιο και τη σύζυγό του λίγες μέρες πριν καταθέσει στην Ασφάλεια η Σ. Κυριακίδου. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του χαρακτήρισε ασυνήθιστες τις κινήσεις και είπε ότι τον είδε να περπατάει στο πεζοδρόμιο «τοίχο-τοίχο». Στο σημείο αυτό ο Α. Κανάς δήλωσε ότι αυτό ήταν φυσικό να συμβαίνει, αφού το πεζοδρόμιο έχει πλάτος μόνο 80 πόντους. Σε ερώτηση του κατηγορούμενου ο μάρτυρας δε θυμόταν πως ο Α. Κανάς είχε μετακομίσει για ένα χρόνο σε άλλο διαμέρισμα της πολυκατοικίας και τόνισε ότι τα κλειδιά του διαμερίσματός του τα είχε δώσει στην τότε διαχειρίστρια, ενώ πολλοί ένοικοι είχαν επισκεφτεί το διαμέρισμά του για να πάρουν αντικείμενα που έπεφταν στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας.

Συνέντευξη αλληλεγγύης στον Γ. Σερίφη

Την αλληλεγγύη τους στον Γιάννη Σερίφη, ο οποίος αντιμετωπίζει συνεχείς διώξεις, εξέφρασαν χτες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», ενώ διαβάστηκαν ψήφισμα συμπαράστασης, που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ και κείμενο με 65 υπογραφές (συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ κλπ.).

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Σπύρος Φυτράκης, δικηγόρος του Γ. Σερίφη, τόνισε ότι η δίωξή του, για άλλη μία φορά, «επιδιώκεται από κύκλους του εξωτερικού». Ο Μανώλης Γλέζος είπε ότι «διώκεται επί 25 χρόνια και έχουν βαλθεί να τον καταδικάσουν, καθώς δεν υπακούει κανένα. Εμείς θέλουμε να δικαστεί και να αθωωθεί». Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ρούσσης σύγκρινε τις διώξεις αυτές με αυτές της Ιεράς Εξέτασης ενάντια στις μάγισσες, όπου πάντα έβρισκαν ενοχή, είτε δεν ομολογούσαν, είτε δε μιλούσαν καν.

Ο ίδιος ο Γ. Σερίφης μίλησε για εκδικητικότητα του κράτους προς το πρόσωπό του, ενώ τόνισε ότι οι διώκτες του θα πάρουν την απάντησή τους από το κίνημα. «Ας με δικάσουν γι' αυτό που είμαι - είπε κλείνοντας - και όχι γι' αυτό που θα ήθελαν να είμαι».

Μίλησαν, επίσης, οι Περ. Κοροβέσης, Αλ. Αλαβάνος, Δ. Στρατούλης, Χρ. Μπίστης, Γ. Βότσης κ.ά.

Η κατάθλιψη «χτυπάει» ανέργους και γυναίκες

Οι άνεργοι και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια ψυχική διαταραχή, όπως η κατάθλιψη, ενώ τα τελευταία χρόνια οι ψυχικές παθήσεις «χτυπούν» νεότερες ηλικίες, γεγονός που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην ανεργία.

Οπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, που παρουσιάστηκαν ενόψει του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, που θα γίνει στις 14 - 18 Μάη στην Κω, το 40% των Ελληνίδων και το 10% των Ελλήνων θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ψυχικό νόσημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας στους τέσσερις νοσούντες κατοίκους του πλανήτη νοσεί από ψυχική πάθηση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, ακόμα και για παθήσεις για τις οποίες υπάρχει θεραπεία.

Οι κυβερνήσεις, τονίστηκε χτες, πρέπει να αναπτύξουν νέες στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης των ψυχικών νοσημάτων, αφού το 40% των κρατών ανά τον κόσμο δεν έχουν σταθερή στρατηγική ή σχετικά μακρόπνοα προγράμματα για την Ψυχική Υγεία.

ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Ευθύνονται και υπάλληλοι της Πολεοδομίας

Τον προβληματισμό του για το ότι υπάλληλοι της Πολεοδομίας δεν είναι κατηγορούμενοι στη δίκη αυτή, εξέφρασε χτες ο πανεπιστημιακός Μιλτιάδης Χρονόπουλος, μέλος της επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια της κατάρρευσης των κτιρίων στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, συνεχίζοντας την κατάθεσή του στη δίκη των μηχανικών που κατηγορούνται για την υπόθεση του κτιρίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ». Προηγουμένως, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων, είχε πει ότι η Πολεοδομία δεν ελέγχει αν η κατασκευή των κτιρίων είναι σύμφωνα με τα σχέδια που της έχουν υποβληθεί, η δε αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Βιομηχανίας όταν δίνει άδεια λειτουργίας ενός εργοστασίου δεν κάνει αυτοψία για να ελέγξει αν έχουν εφαρμοστεί τα σχέδια. Ακόμα, όταν η Πολεοδομία μετά από καταγγελία πάει να την ελέγξει, δεν επεκτείνει τον έλεγχό της σε όλη την οικοδομή. Από τη μαρτυρία αυτή γίνεται φανερό ότι το ίδιο το κράτος αφήνει ασύδοτους τους βιομήχανους να κάνουν τα εργοστάσιά τους όπως θέλουν, όπου θέλουν, αδιαφορώντας για την υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων σε αυτά.

Συγκρίνοντας εξάλλου ο μάρτυρας τη «ΡΙΚΟΜΕΞ» σε σχέση με τα άλλα κτίρια που κατέρρευσαν στον ίδιο σεισμό, είπε ότι ήταν μάλλον η πιο υποοπλισμένη κατασκευή, τόσο στα υποστυλώματα, όσο πολύ περισσότερο στις πλάκες. Τις κακοτεχνίες αυτές ο κατηγορούμενος Νικόλαος Σχολίδης τις γνώριζε και ήταν υποχρεωμένος να τις αποκαταστήσει. Επίσης οι Αλέξανδρος Δόβας, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Εμμανουήλ Κοτζαστράτης, που ενέχονται στην επέκταση του ημιωρόφου (παταριού), έπρεπε να γνωρίζουν ότι είναι παράνομο.

Σήμερα η απόφαση για Σινάν Μποσκούρτ

Συζητήθηκε χτες στο Συμβούλιο Εφετών της Κομοτηνής, η αίτηση που υπέβαλαν οι γερμανικές αρχές προκειμένου να εκδοθεί στη χώρα τους ο Σινάν Μποσκούρτ για να δικαστεί για την αντιιμπεριαλιστική του δράση. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η απόφαση.

Χτες στη διάρκεια της διαδικασίας, κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τον Σινάν Μποσκούρτ, μίλησαν για την πολιτική δράση που έχει αναπτύξει στη χώρα μας και την πάλη του ενάντια στις διώξεις και τις φυλακίσεις αγωνιστών στην Τουρκία. Ολοι οι μάρτυρες, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, τάχθηκαν ενάντια στην έκδοση του αγωνιστή. Στο πλευρό του διωκόμενου Σινάν Μποσκούρτ, βρέθηκε ως μάρτυρας και ο Θ. Πατουλιάς, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ