Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Μάρτυρες με ... «φρεσκαρισμένη» μνήμη

Με μάρτυρες κατηγορίας που πρώτα «φρεσκάρουν» τη μνήμη τους, μελετώντας αντίγραφα των προανακριτικών καταθέσεών τους, τα οποία βέβαια δεν επιτρέπεται να διαθέτουν, συνεχίστηκε χτες η δίκη του ΕΛΑ. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης Δ. Τσοβόλας έκανε λόγο για «κατασκευή ενόχων» και «κατευθυνόμενους μάρτυρες».

Αφορμή για τη δήλωση αυτή αποτέλεσε η κατάθεση της μάρτυρα Μαρίας Σιώζου, πρώην διαχειρίστριας της πολυκατοικίας της οδού Πάτμου 51, όπου, κατά το κατηγορητήριο, ο ΕΛΑ διατηρούσε κρησφύγετο. Η μάρτυρας που έχει αναγνωρίσει τον Α. Κανά ως ενοικιαστή του διαμερίσματος και τον Κ. Αγαπίου ως επισκέπτη του, απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου Ν. Δαμασκόπουλου πώς θυμάται ότι η προανακριτική της κατάθεση περιείχε τέσσερις ερωτήσεις, δήλωσε ότι «διάβασα πρόσφατα την κατάθεσή μου». Ακολούθησαν ερωτήσεις της υπεράσπισης με ποιο τρόπο ήρθε στην κατοχή της προανακριτικό υλικό, το οποίο δεν επιτρέπεται να έχει, αφού αντίγραφα της δικογραφίας επιτρέπεται να έχουν μόνο οι διάδικοι και χρειάζεται ανάλογη εξουσιοδότηση.

Η μάρτυρας παρέπεμψε στο σύζυγό της Πέτρο Πομώνη, που είχε καταθέσει πριν ως μάρτυρας και η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελισάβετ Μπρίλλη τον κάλεσε να έρθει στο ακροατήριο. Ο μάρτυρας δεν εμφανιζόταν και η συνήγορος υπεράσπισης Κατερίνα Ιατροπούλου κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός τον καθυστέρησε, προκειμένου να συνεννοηθεί στο τηλέφωνο και να καθυστερήσει να εμφανιστεί. Οταν παρουσιάστηκε δήλωσε ότι ζήτησε αντίγραφα των προανακριτικών καταθέσεών του, καθώς και της συζύγου του από κάποιο γνωστό του που απευθύνθηκε σε δικηγόρο. Ισχυρίστηκε ότι αυτό συνέβη για να «φρεσκαριστεί στη μνήμη μου» η προανακριτική κατάθεση. Παρά τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, αρνήθηκε να κατονομάσει την πηγή του. Ομως, σε ερώτηση της συνηγόρου υπεράσπισης Αλέκας Ζορμπαλά, αν οι καταθέσεις που διαθέτει ο μάρτυρας έχουν την ένδειξη «αντίγραφο δικογραφίας», απάντησε αρνητικά «φωτογραφίζοντας» αυτούς που τις χορήγησαν. Στη συνέχεια ο Δ. Τσοβόλας έκανε λόγο για κατασκευή ενόχων και μάρτυρες που κατευθύνονται.

Στην αρχή της διαδικασίας ο μάρτυρας Π. Πομώνης κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος Α. Κανάς μπαινόβγαινε στο διαμέρισμα της Πάτμου, παίρνοντας προφυλάξεις. Δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι το διαμέρισμα ήταν ερωτική φωλιά, ενώ από την κατάθεσή του προέκυψε ότι οι αστυνομικοί της «αντιτρομοκρατικής» πλησίασαν τον ίδιο και τη σύζυγό του λίγες μέρες πριν καταθέσει στην Ασφάλεια η Σ. Κυριακίδου. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του χαρακτήρισε ασυνήθιστες τις κινήσεις και είπε ότι τον είδε να περπατάει στο πεζοδρόμιο «τοίχο-τοίχο». Στο σημείο αυτό ο Α. Κανάς δήλωσε ότι αυτό ήταν φυσικό να συμβαίνει, αφού το πεζοδρόμιο έχει πλάτος μόνο 80 πόντους. Σε ερώτηση του κατηγορούμενου ο μάρτυρας δε θυμόταν πως ο Α. Κανάς είχε μετακομίσει για ένα χρόνο σε άλλο διαμέρισμα της πολυκατοικίας και τόνισε ότι τα κλειδιά του διαμερίσματός του τα είχε δώσει στην τότε διαχειρίστρια, ενώ πολλοί ένοικοι είχαν επισκεφτεί το διαμέρισμά του για να πάρουν αντικείμενα που έπεφταν στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ