ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Η αντισεισμική θωράκιση μεγάλο έργο υποδομής

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συζήτηση στη Βουλή της Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Eurokinissi

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, είναι ένα ζωτικής σημασίας μεγάλο έργο υποδομής. Αυτό υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που υπέβαλαν και συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.

Οπως τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας είναι ένα τεράστιο έργο που απαιτεί συνεχή απασχόληση σ' αυτό χιλιάδων επιστημόνων, πολλών ειδικοτήτων, αλλά και χιλιάδων ειδικευμένων εργατοτεχνιτών, που μπορεί να απασχολήσει χιλιάδες εργαζόμενους παραγωγικά και ουσιαστικά ανταποδοτικά, να ανακουφίσει την ανεργία δεκάδων κλάδων. Ενα τέτοιο σχέδιο και η εφαρμογή του θα περιορίσει δραστικά ζημιές και θύματα, αλλά και τεράστιες δαπάνες που έχουμε ως χώρα (έστω αυτή τη μίζερη, αποσπασματική και ελάχιστη) των καταστροφών από σεισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα δαπανώνται 150 δισ. δρχ. για αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς, ενώ για τους σεισμούς της Αττικής έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα πάνω από 400 δισ. δρχ. Ενα μέρος - τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ - από αυτά τα χρήματα αν είχαν έγκαιρα χορηγηθεί για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, θα είχαμε λιγότερες καταστροφές και θανάτους από σεισμούς, θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ανθρώπινες πόλεις.


Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν την ευκαιρία να επισημάνουν όλες τις «μαύρες τρύπες» της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, με αποτέλεσμα να θρηνούμε κάθε φορά δεκάδες ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Οπως επισήμαναν, το ότι η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται κατά και μετά το σεισμό στις φτωχές συνοικίες της Αττικής και σε άλλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας. Δεν είναι μοιραίο σε κάθε σεισμό να έχουμε αυτά τα γεγονότα, αλλά αποτέλεσμα και φυσικό επακόλουθο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και θυσιάζει ακόμη και ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να περάσει και αυτή η διαδικασία μέσα από το κέρδος, μέσα από την πολιτική της ελεύθερης αγοράς.

Οπως ήταν φυσικό οι βουλευτές του ΚΚΕ δε στάθηκαν μόνο στην καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά κατέθεσαν σημαντικές προτάσεις για την εφαρμογή μιας πολιτικής ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης και πλήρους αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.

Η απήχηση των προτάσεων αυτών και της γενικότερης παρουσίας των βουλευτών του ΚΚΕ ήταν τόσο μεγάλη που στο τέλος της συζήτησης ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, υποχρεώθηκε να χαρακτηρίσει χρήσιμες τις επισημάνσεις που έγιναν, ενώ πρόσθεσε ότι πολλές από τις παρατηρήσεις «βοηθούν και εμάς να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να συμπληρώσουμε την πολιτική που ασκούμε μέχρι τώρα», παραδεχόμενος, έστω και με αυτόν το τρόπο ότι αυτή έχει πολλές ελλείψεις.


Τεράστιες και διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες

Ενα διαρκές σφυροκόπημα με ντοκουμέντα και στοιχεία δέχτηκε επί δύο ώρες από τους βουλευτές του ΚΚΕ η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης του Κόμματος. Στη συνέχεια παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις τους.

«Εχετε τεράστιες ευθύνες, κύριοι της κυβέρνησης - τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός εισηγητής της Επερώτησης Νίκος Γκατζής - όχι γιατί γίνονται σεισμοί, αλλά γιατί με την εγκληματική σας πολιτική δεν αντιμετωπίζετε τις συνέπειες και δεν παίρνετε μέτρα πρόληψης για να μην έχουμε θύματα και αυτά τα καταστροφικά γεγονότα. Επίσης, εμείς σας κατηγορούμε για εγκληματική αδιαφορία γι' αυτές τις τραγικές συνέπειες. Ξέρουμε ότι δεν είναι αδιαφορία, επειδή σας διέφυγε, αλλά γιατί δεν το έχετε εντάξει μέσα στις προτεραιότητές σας. Ξέρουμε, επίσης, ότι με την πολιτική που ακολουθείτε πιστά, με τη στείρα νεοφιλελεύθερη πολιτική της αγοράς, δεν είναι ούτε μέσα στις προδιαγραφές και στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε και μέσα στις δικές σας προτεραιότητες να ενισχύσετε αυτόν τον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας».

«Εμείς πιστεύουμε - τόνισε σε άλλο σημείο ο Ν. Γκατζής - ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε πως είναι φυσικό φαινόμενο και τελειώσαμε. Επειδή είναι ένα σύνθετο φαινόμενο με πολλές διαστάσεις, και μάλιστα οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές, πρέπει να δούμε πώς θα συνδεθεί με ένα γενικότερο σχεδιασμό, πρέπει να δούμε πώς τελικά θα προστατευτεί η κατοικία, η πόλη και με ποιο τρόπο πρέπει να αντιδράσει η κοινωνία, για να διεκδικήσει σίγουρη, ασφαλή διαμονή ακόμα και μετά τους σεισμούς. Αυτό σημαίνει πρώτα απ' όλα μέτρα».

«Υπάρχει μια τραγική αντίφαση που εκδηλώνεται σ' αυτή τη χώρα από όλες μέχρι σήμερα τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που έχουν διαφεντέψει τον τόπο. Υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη βεβαιότητα ότι ο σεισμός οπωσδήποτε έρχεται και την ανάλγητη πολιτική της ελεύθερης αγοράς που αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και τη ζωή των πολιτών χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, επισήμανε ο Ν. Γκατζής και κατέληξε: Κύριε υπουργέ, η αντισεισμική θωράκιση, για εμάς, δεν είναι κάτι τεχνοκρατικό, όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά είναι έργο ζωτικής και αναπτυξιακής σημασίας και υποδομής. Εχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, γιατί προστατεύει τη ζωή του τόπου, αλλά και τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων. Γι' αυτόν το λόγο λέμε ότι είναι και ανταποδοτικό».

Διαχρονικές ευθύνες

«Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, από τη μεταπολίτευση και μετά, για το πώς φτιάχνονται οι πόλεις και για τα μέτρα που παίρνονται στις οικοδομές. Για όλα αυτά υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες. Τώρα προσπαθείτε να συσκοτίσετε με όλες αυτές τις διαβεβαιώσεις που μας δώσατε, ότι γίνεται αυτή τη στιγμή ένα έργο». Ο Αντ. Σκυλλάκος μίλησε για την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τη σύνταξη του νέου χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας της χώρας, ενώ στη συνέχεια ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα, όπως της σύνταξης των μικροζωνικών μελετών, των άλλων ερευνητικών προγραμμάτων, της ενημέρωσης των πολιτών, του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που έχουν βαλτώσει, για να καταλήξει: «Οπου και να ψάξω στα ζητήματα μελέτης και έρευνας έχουμε το ίδιο μεγάλο πρόβλημα: Κάτι έχει ξεκινήσει. Κάτι έχετε προϋπολογίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί».

Η ιδιωτική πρωτοβουλία

«Η δραματικότερη λέξη για να περιγράψει κανένας τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα από πλευράς αντισεισμικής θωράκισης είναι η λέξη "αποκατάσταση" και συνοδευτικό της η λέξη "αποζημίωση", τόνισε στη δική της τοποθέτηση η Λιάνα Κανέλλη και συνέχισε: Και η κυβέρνηση εφηύρε την ιδιωτική πρωτοβουλία και σε αυτόν τον τομέα των σεισμών. Είπε στους σεισμοπλήκτους "πηγαίνετε σε ασφαλιστικές εταιρίες, πηγαίνετε στις ιδιωτικές τράπεζες να πάρετε το δάνειο, το υπερβάλλον τμήμα του δανείου, διότι δε φτάνουν αυτά τα οποία έχουν προβλεφθεί από επιδότηση". Θα καταφύγουν λοιπόν οι άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα για να βρεθούν αύριο το πρωί μπροστά σε μια τράπεζα που θα αυξάνει τα επιτόκια και άρα θα αυξάνει και το κόστος και θα πρέπει να βάλουν και αυτό το κόστος στη ζωή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνεργοι και έχουν φάει, τρία χρόνια μετά το σεισμό, ένα χρόνο για να συγκεντρώσουν πιστοποιητικά και χαρτιά για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Ανεργοι, λοιπόν, πρέπει να καταφύγουν σε ιδιωτικές εταιρίες, ιδιωτικές τράπεζες, ιδιωτικές μελέτες και να τρέχουν και για το μεροκάματο. Αν αυτό λέγεται αποκατάσταση ή βοήθεια, αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί όταν θα πολλαπλασιαστούν. Και πολλαπλασιάζονται δυστυχώς, εξαιτίας της πολιτικής και όχι μόνο με την άλλη λέξη που ανακαλύψαμε, τα εξαιρετικά καιρικά φαινόμενα. Εξαιρετικά καιρικά φαινόμενα στο σεισμό δεν υπάρχουν. Εξαιρετική προχειρότης, επιπολαιότης και κυρίως αντιλαϊκή πολιτική υπάρχει».

Τι κάνουμε για τις επικίνδυνες περιοχές;

«Χρειάζεται, τόνισε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, να υλοποιηθούν κάποια προγράμματα ώστε να υπάρχει μια αντισεισμική θωράκιση που να μπορεί να προετοιμάσει το μέλλον του τόπου για τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, το τρίγωνο του διαβόλου που υπάρχει εκεί κάτω, δηλαδή Πάτρα - Ιόνια Νησιά και Βαρθολομιό. Τι έγινε σ' αυτό το χρονικό διάστημα; Εδώ έγινε το εξής παράδοξο. Στους προηγούμενους σεισμούς είχε πληγεί το δυτικό τμήμα του Βαρθολομιού. Στους τελευταίους σεισμούς επλήγη το ανατολικό τμήμα. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Αν είχε γίνει μικροζωνική έρευνα, θα ξέραμε ότι εκείνη η περιοχή είναι ύποπτη για να πληγεί από τους σεισμούς;».

Πολιτικό πρόβλημα

«Στη θέση της επιστημονικής πρόγνωσης μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια πολιτική αντιμετώπιση, τόνισε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης. Ετσι, λοιπόν, από τα γόνατα των σεισμολόγων όπως θα έλεγε ο Ομηρος περνάει το θέμα ως πολιτική ευθύνη στα γόνατα της κυβέρνησης. Αρα, εκεί απευθύνουμε την Επερώτηση. Τι κάνει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει πολιτικά όλα τα σχετικά με τους σεισμούς και τις συνέπειές τους θέματα. Αυτό είναι το καίριο στοιχείο της σημερινής μας Επερώτησης. Οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν, αλλά αντίθετα αποκλείουν ενδεχόμενη επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος».


Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του σεισμού - έμφαση στη λαϊκή κατοικία

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας παρουσίασε στη δευτερολογία του ο Ν. Γκατζής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της λαϊκής κατοικίας. «Αν, όπως λέτε, έχετε κοινωνική ευαισθησία - τόνισε απευθυνόμενος στον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη - βάλτε στο πρόγραμμά σας τη λαϊκή κατοικία. Αναλάβετε σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές και σε όσους έχουν χτυπηθεί από το σεισμό να τους κτίσετε τα σπίτια. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Προχωρήστε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του σεισμού και, πολύ περισσότερο, στην κατασκευή λαϊκής κατοικίας, που θα δίνεται στους ανθρώπους, στις οικογένειες που δεν μπορούν να αποκτήσουν».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, για την προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων, αλλά και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί και να υλοποιείται μια ολοκληρωμένη πολιτική που πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας.
  • Την αναθεώρηση και βελτίωση του νέου Αντισεισμικού Κανονισμού - σύμφωνα και με την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και γνώσης - και θέσπιση (με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους) μικροζωνικών μελετών για το κτίσιμο και κατασκευή έργων.
  • Την άμεση προτεραιότητα για μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μία τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών.
  • Τη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής λαϊκής στέγης.
  • Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας.
  • Την αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους.
  • Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων και, ιδιαίτερα, των αυθαιρέτων.
  • Την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του Αντισεισμικού Κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές. Είναι απαράδεκτη τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ η γειτνίαση πολεμικών βιομηχανιών με διυλιστήρια, όπως της ΠΕΤΡΟΛΑ με την ΠΥΡΚΑΛ στο Θριάσιο ή να περνούν αγωγοί κηροζίνης κάτω από σπίτια και σχολεία, όπως γίνεται στα Σπάτα, γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Την προστασία των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων και τη δημιουργία νέων, προκειμένου να αποτελούν χώρους εκτόνωσης και καταφυγής προσωρινής κατάλυσης μετά από ένα σεισμό.
  • Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά περιφέρεια και νομό. Την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
  • Την αποφασιστική βελτίωση της Πυροσβεστικής με την ηθική και υλική ενίσχυση και επιστημονική αναβάθμιση του προσωπικού της, καθώς και με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (ειδικά μηχανήματα, εξοπλισμός κλπ.).
  • Τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (ιδιαίτερα, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, χώροι συγκέντρωσης και διασκέδασης της νεολαίας, ναοί, συνεδριακά κέντρα, αθλητικοί χώροι κλπ.), τις υποδομές και τα ιστορικά μνημεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ