Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεράστιες και διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες

Ενα διαρκές σφυροκόπημα με ντοκουμέντα και στοιχεία δέχτηκε επί δύο ώρες από τους βουλευτές του ΚΚΕ η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης του Κόμματος. Στη συνέχεια παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις τους.

«Εχετε τεράστιες ευθύνες, κύριοι της κυβέρνησης - τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός εισηγητής της Επερώτησης Νίκος Γκατζής - όχι γιατί γίνονται σεισμοί, αλλά γιατί με την εγκληματική σας πολιτική δεν αντιμετωπίζετε τις συνέπειες και δεν παίρνετε μέτρα πρόληψης για να μην έχουμε θύματα και αυτά τα καταστροφικά γεγονότα. Επίσης, εμείς σας κατηγορούμε για εγκληματική αδιαφορία γι' αυτές τις τραγικές συνέπειες. Ξέρουμε ότι δεν είναι αδιαφορία, επειδή σας διέφυγε, αλλά γιατί δεν το έχετε εντάξει μέσα στις προτεραιότητές σας. Ξέρουμε, επίσης, ότι με την πολιτική που ακολουθείτε πιστά, με τη στείρα νεοφιλελεύθερη πολιτική της αγοράς, δεν είναι ούτε μέσα στις προδιαγραφές και στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε και μέσα στις δικές σας προτεραιότητες να ενισχύσετε αυτόν τον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας».

«Εμείς πιστεύουμε - τόνισε σε άλλο σημείο ο Ν. Γκατζής - ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε πως είναι φυσικό φαινόμενο και τελειώσαμε. Επειδή είναι ένα σύνθετο φαινόμενο με πολλές διαστάσεις, και μάλιστα οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές, πρέπει να δούμε πώς θα συνδεθεί με ένα γενικότερο σχεδιασμό, πρέπει να δούμε πώς τελικά θα προστατευτεί η κατοικία, η πόλη και με ποιο τρόπο πρέπει να αντιδράσει η κοινωνία, για να διεκδικήσει σίγουρη, ασφαλή διαμονή ακόμα και μετά τους σεισμούς. Αυτό σημαίνει πρώτα απ' όλα μέτρα».

«Υπάρχει μια τραγική αντίφαση που εκδηλώνεται σ' αυτή τη χώρα από όλες μέχρι σήμερα τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που έχουν διαφεντέψει τον τόπο. Υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη βεβαιότητα ότι ο σεισμός οπωσδήποτε έρχεται και την ανάλγητη πολιτική της ελεύθερης αγοράς που αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και τη ζωή των πολιτών χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, επισήμανε ο Ν. Γκατζής και κατέληξε: Κύριε υπουργέ, η αντισεισμική θωράκιση, για εμάς, δεν είναι κάτι τεχνοκρατικό, όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά είναι έργο ζωτικής και αναπτυξιακής σημασίας και υποδομής. Εχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, γιατί προστατεύει τη ζωή του τόπου, αλλά και τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων. Γι' αυτόν το λόγο λέμε ότι είναι και ανταποδοτικό».

Διαχρονικές ευθύνες

«Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, από τη μεταπολίτευση και μετά, για το πώς φτιάχνονται οι πόλεις και για τα μέτρα που παίρνονται στις οικοδομές. Για όλα αυτά υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες. Τώρα προσπαθείτε να συσκοτίσετε με όλες αυτές τις διαβεβαιώσεις που μας δώσατε, ότι γίνεται αυτή τη στιγμή ένα έργο». Ο Αντ. Σκυλλάκος μίλησε για την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τη σύνταξη του νέου χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας της χώρας, ενώ στη συνέχεια ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα, όπως της σύνταξης των μικροζωνικών μελετών, των άλλων ερευνητικών προγραμμάτων, της ενημέρωσης των πολιτών, του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που έχουν βαλτώσει, για να καταλήξει: «Οπου και να ψάξω στα ζητήματα μελέτης και έρευνας έχουμε το ίδιο μεγάλο πρόβλημα: Κάτι έχει ξεκινήσει. Κάτι έχετε προϋπολογίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί».

Η ιδιωτική πρωτοβουλία

«Η δραματικότερη λέξη για να περιγράψει κανένας τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα από πλευράς αντισεισμικής θωράκισης είναι η λέξη "αποκατάσταση" και συνοδευτικό της η λέξη "αποζημίωση", τόνισε στη δική της τοποθέτηση η Λιάνα Κανέλλη και συνέχισε: Και η κυβέρνηση εφηύρε την ιδιωτική πρωτοβουλία και σε αυτόν τον τομέα των σεισμών. Είπε στους σεισμοπλήκτους "πηγαίνετε σε ασφαλιστικές εταιρίες, πηγαίνετε στις ιδιωτικές τράπεζες να πάρετε το δάνειο, το υπερβάλλον τμήμα του δανείου, διότι δε φτάνουν αυτά τα οποία έχουν προβλεφθεί από επιδότηση". Θα καταφύγουν λοιπόν οι άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα για να βρεθούν αύριο το πρωί μπροστά σε μια τράπεζα που θα αυξάνει τα επιτόκια και άρα θα αυξάνει και το κόστος και θα πρέπει να βάλουν και αυτό το κόστος στη ζωή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνεργοι και έχουν φάει, τρία χρόνια μετά το σεισμό, ένα χρόνο για να συγκεντρώσουν πιστοποιητικά και χαρτιά για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Ανεργοι, λοιπόν, πρέπει να καταφύγουν σε ιδιωτικές εταιρίες, ιδιωτικές τράπεζες, ιδιωτικές μελέτες και να τρέχουν και για το μεροκάματο. Αν αυτό λέγεται αποκατάσταση ή βοήθεια, αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί όταν θα πολλαπλασιαστούν. Και πολλαπλασιάζονται δυστυχώς, εξαιτίας της πολιτικής και όχι μόνο με την άλλη λέξη που ανακαλύψαμε, τα εξαιρετικά καιρικά φαινόμενα. Εξαιρετικά καιρικά φαινόμενα στο σεισμό δεν υπάρχουν. Εξαιρετική προχειρότης, επιπολαιότης και κυρίως αντιλαϊκή πολιτική υπάρχει».

Τι κάνουμε για τις επικίνδυνες περιοχές;

«Χρειάζεται, τόνισε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, να υλοποιηθούν κάποια προγράμματα ώστε να υπάρχει μια αντισεισμική θωράκιση που να μπορεί να προετοιμάσει το μέλλον του τόπου για τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, το τρίγωνο του διαβόλου που υπάρχει εκεί κάτω, δηλαδή Πάτρα - Ιόνια Νησιά και Βαρθολομιό. Τι έγινε σ' αυτό το χρονικό διάστημα; Εδώ έγινε το εξής παράδοξο. Στους προηγούμενους σεισμούς είχε πληγεί το δυτικό τμήμα του Βαρθολομιού. Στους τελευταίους σεισμούς επλήγη το ανατολικό τμήμα. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Αν είχε γίνει μικροζωνική έρευνα, θα ξέραμε ότι εκείνη η περιοχή είναι ύποπτη για να πληγεί από τους σεισμούς;».

Πολιτικό πρόβλημα

«Στη θέση της επιστημονικής πρόγνωσης μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια πολιτική αντιμετώπιση, τόνισε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης. Ετσι, λοιπόν, από τα γόνατα των σεισμολόγων όπως θα έλεγε ο Ομηρος περνάει το θέμα ως πολιτική ευθύνη στα γόνατα της κυβέρνησης. Αρα, εκεί απευθύνουμε την Επερώτηση. Τι κάνει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει πολιτικά όλα τα σχετικά με τους σεισμούς και τις συνέπειές τους θέματα. Αυτό είναι το καίριο στοιχείο της σημερινής μας Επερώτησης. Οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν, αλλά αντίθετα αποκλείουν ενδεχόμενη επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την προστασία του λαού (2023-08-15 00:00:00.0)
Διαρκείς παρεμβάσεις για τα λαϊκά προβλήματα (2008-08-17 00:00:00.0)
Υπόθεση του εργατικού κινήματος η διεκδίκηση μέτρων αντισεισμικής θωράκισης (2008-06-11 00:00:00.0)
Χρειάζεται άλλη πολιτική (2008-01-25 00:00:00.0)
«Να γίνουν στόχοι του λαϊκού κινήματος»! (2006-03-30 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ (2004-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ