Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΟΓΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Επιχείρηση: «Απεγκλωβισμός»

Η αντίδραση ενάντια στην τηλεοπτική αποχαύνωση είναι - φευ! - πάντα επίκαιρη, όμως αυτές τις μέρες η καμπάνια της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ενάντια στον αποπροσανατολισμό και την παραπληροφόρηση ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη: Οι χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στον πόλεμο είδαν το βράδυ, μέσα από τις οθόνες, να τους πετάνε αναίσχυντα «στα μούτρα» την παραποίηση της πραγματικότητας: Αποσιώπηση του λαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στον πόλεμο και προβολή σαν πρώτου θέματος των κουκουλοφόρων (ο φόβος φυλάει τα έρμα) και του «τέως». Το ποτήρι πια ξεχείλισε και η ΟΓΕ προχωράει έτσι κι αλλιώς ακάθεκτη στην καμπάνια της, με σύνθημα «Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα». Ετοιμη και η αφίσα της (δημιούργημα της Βάσως Φλώρου, προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης). Παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι, παρά τη διακοπή ρεύματος στο κτίριο, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες ανταποκρίθηκαν τη βδομάδα που πέρασε στο κάλεσμα της ΟΓΕ και συμμετείχαν στη συνάντηση για την καμπάνια στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λογιστών.

Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Ενδιαφέρουσα ήταν η εμπειρία, αλλά και οι προτάσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων, σχετικά με την καμπάνια και τους τρόπους αντίστασης ενάντια στην τηλεβαρβαρότητα: «Το μεγαλύτερο χτύπημα που υφίσταται το κίνημα ειρήνης προέρχεται από την τηλεόραση», υποστήριξε η Ευδοκία Μακαντάνη, από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). «Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφερε να καθηλώσει τους τηλεθεατές στον καναπέ τους αυτές τις μέρες, που ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο, σαν ένα τεράστιο ποτάμι. Ο πόλεμος βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στις οθόνες γιατί κερδίζουν απ' αυτόν. Είναι απαραίτητη, τόνισε, η συμμαχία όλων των φορέων - πολιτιστικών, νεολαίας, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών - κι ο καθένας απ' αυτούς πρέπει να δώσει τη μάχη με το δικό του σκεπτικό και το αντικείμενό του. Να βομβαρδίσουμε με καταγγελίες τους αρμόδιους και κάθε κόμμα να δεσμευτεί να κάνει επερωτήσεις στη Βουλή - που, αν δεν τις κάνει, θα πρέπει να ξεσκεπάζεται. Να κάνουμε έγγραφες καταγγελίες στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για αποσιώπηση της αλήθειας από τα ΜΜΕ, να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί»!


«Είναι καθήκον του ταξικού εργατικού κινήματος και όχι μόνον του γυναικείου κινήματος, να προβάλει αυτό το καυτό θέμα μαζί με τα άλλα αιτήματά του», υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Μηνάς, εκ μέρους του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ. «Τα παιδιά τα δικά μας και οι γυναίκες μας ζουν καθημερινά αυτήν τη βαρβαρότητα και είναι γενικότερη ευθύνη να αντιδράσουμε».

Απίστευτα...

«Οι επεξεργασίες της ΟΓΕ μάς έχουν βοηθήσει πολύ στους αγώνες μας», επισήμανε η Μαρία Τσαγκατάκη, εκ μέρους του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Αναφερόμενη στα σίριαλ, τόνισε ότι «όλα περνάνε ένα συγκεκριμένο μοντέλο και τρόπο ζωής: Δεν υπάρχει μέσα σ' αυτά οικογένεια με μια έστω εργάτρια, δεν υπάρχει φτώχεια, ανεργία. Το πολύ πολύ, να έχουμε σαν πρωταγωνιστές "άνεργους" βιομηχάνους, που ταξιδεύουν στο Παρίσι, περνάνε το Σαββατοκύριακό τους στην Υδρα ή κάνουν βόλτες με τα κότερά τους. Οι φοιτήτριες δουλεύουν μόνο σε μπαρ, όπου μπορεί να γίνουν και ιδιοκτήτριες - και φυσικά ποτέ δε συναντάμε σε σίριαλ γυναίκες εμποροϋπαλλήλους! Βλέπουμε συνεχώς απίστευτα πράγματα και ευτυχώς που έρχεται η ζωή και ανατρέπει όλες αυτές τις αηδίες...».

Δεν τα είπε η τηλεόραση...

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εμπειρία από τους χώρους δουλιάς, που ανέπτυξε η Ζωή Σώκου, από την Ομοσπονδία Φαρμάκου. «Τα τελευταία χρόνια, είπε, που, με την επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών μπαίνει στο περιθώριο, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τις εργαζόμενες στους χώρους δουλιάς τους, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την ελαστικοποίηση της εργασίας, για τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους που κινδυνεύουν. Δείχνουν μεγάλη δυσπιστία: "Μα, λένε, πού τα είδατε αυτά; Δεν τα είπε η τηλεόραση", ή "Οι εφημερίδες δεν τα γράφουν έτσι"! Οταν, όμως, αυτά που λέμε επιβεβαιώνονται στην πράξη, όταν τα μέτρα εφαρμόζονται, τότε συνειδητοποιούν ότι έπεσαν θύματα της παραπληροφόρησης, που προσπαθεί να τις κοιμίσει και να τις αποπροσανατολίσει. Γιατί, αυτό που επιδιώκεται από τους κρατούντες είναι να μη διαμαρτύρονται οι γυναίκες, να ημιαπασχολούνται, να κάνουν λίγα απ' όλα και να είναι και ευχαριστημένες. Ιδιαίτερα οι νέες γίνονται συχνά εύκολη λεία. Πιστεύουν ότι θα κάνουν κάτι στη ζωή τους - και όταν βλέπουν ότι αυτό δε γίνεται μ' ένα μοντελάκι και με χαμόγελα "σπάνε τα μούτρα τους"...

»Η πρωτοβουλία της ΟΓΕ ενάντια στην τηλεβαρβαρότητα είναι μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, που έχει πάρει κατά καιρούς για καίρια θέματα που αφορούν σε οικογένεια - παιδεία, εργασιακές σχέσεις, ανεργία. Η καμπάνια της θα ευαισθητοποιήσει και θα συμπαρασύρει σ' αυτόν τον αγώνα μεγάλο αριθμό ανδρών και γυναικών. Δεν πάει άλλο μ' αυτήν την τηλεβαρβαρότητα, που αφορά σ' όλη μας τη ζωή, τη βιώνουμε καθημερινά. Είναι υπόθεση όλων μας - και δεσμευόμαστε να φέρουμε σε επαφή τις εργαζόμενες με το γυναικείο κίνημα»!

Βία!

«Τρομοκρατημένος πολίτης είναι ακίνδυνος πολίτης», παρατήρησε η Μαρία Δημητρούκα από το ΣΕΗ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βία που περνάει μέσα από την τηλεόραση στα παιδιά, ακόμα και στις παιδικές ζώνες. «Θεωρώ, είπε, ανήθικο να κοιμούνται τα παιδιά μας με το ροζ τηλέφωνο, την Ζίνα, τον Ποπάι - πρότυπο μυικής δύναμης. Ετσι περνάει το μήνυμα ότι όποιος έχει ισχνό σώμα και μεγάλη καρδιά είναι ...χαμένος. Είναι απαράδεκτο να ανατρέφονται οι μικροί τηλεθεατές από την πολυεθνική "Ντίσνεϊ", που συμμετείχε στο πραξικόπημα ανατροπής του Αλιέντε!».

Την ανάγκη να απευθυνθεί το γυναικείο κίνημα στις Ομοσπονδίες του Δημοσίου, υπογράμμισε η Σούλα Αξιώτη, από τη Γραμματεία Γυναικών της ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι το αντικείμενο της καμπάνιας είναι τόσο επίκαιρο, που μπορεί να γίνει πόλος συσπείρωσης πολλών φορέων.

«Δε θέλω να σκέπτομαι»

«Οι συζητήσεις που έχουμε με γυναίκες, αλλά και νέους ανθρώπους δείχνουν ότι με τις καινούριες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν βρίσκονται όλη μέρα στο δρόμο κι όταν, βράδυ, καταλήξουν στο σπίτι τους, ανοίγουν την τηλεόραση μήπως και "χαθούν"», είπε η Βάσω Μουκάνου, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Απαντώντας στις ερωτήσεις μας "Γιατί;" και "Τι βλέπεις;", "δε βλέπω τίποτα, λένε, δε θέλω να σκέπτομαι". Είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο, τόνισε, γιατί, πέρα από τον αποπροσανατολισμό, οι κρατούντες επιδιώκουν να "κλείσουν και τους διακόπτες". Παίρνουν τα μέτρα τους, πρέπει κι εμείς να πάρουμε τα δικά μας: Πρόγραμμα εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς, ενημέρωση, στήριξη της καμπάνιας της ΟΓΕ. Ηδη, είπε, έχουμε βγάλει αφίσα "Κλείσε την TV κι άνοιξε το βιβλίο", που θα προωθήσουμε σε οργανώσεις του εξωτερικού».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο Βασίλης Γκλεζάκος από το ΔΣ του ΕΚΑ, ο κ. Βαρελάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, η Βαγγελιώ Λύτρα, από το Σύνδεσμο για τη Διάδοση των Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών και η Δήμητρα Τρύμπου, από το Σωματείο Ιματισμού, που αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργατρών της «SEX FORM».

Ποιες βρίσκονται στο στόχαστρο;

«Επιδιώξαμε την πρώτη μας συνάντηση με σας, τους εκπροσώπους του εργατικού κινήματος, διότι πιστεύουμε ότι στο στόχαστρο της τηλεβαρβαρότητας βρίσκονται κύρια οι γυναίκες της εργατικής τάξης», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου. «Τα επιμέρους προβλήματα των γυναικών είναι αλληλένδετα με τους στόχους των άλλων κινημάτων και κύρια με αυτούς του εργατικού κινήματος. Αλλά και το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να προωθήσει τους στόχους του με την απουσία των γυναικών της εργατικής τάξης. Η συνεργασία και η ενότητα δράσης ανάμεσα στο συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα και στο μαχητικό γυναικείο κίνημα γίνεται στις μέρες μας πιο επιτακτική. Χρειάζεται να μας ανοίξετε δρόμους πρόσβασης στις εργαζόμενες. Δεν πρόκειται να φτουρήσει η δουλιά σας στο συνδικαλιστικό χώρο, αν δεν αλλάξουμε το τηλεοπτικό τοπίο. Θα τρέχετε στα σωματεία, θα ενημερώνετε, θα μοιράζετε χαρτιά, θα ματώνετε όλη την ημέρα και το βράδυ ό,τι κάνετε θα σας το γκρεμίζει το "ναρκωτικό με την πρίζα". Γι' αυτό χρειάζεται να συνεργαστεί το εργατικό με το γυναικείο κίνημα, για να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο από τον αποπροσανατολισμό, την παραπληροφόρηση, την επιλεκτική πληροφόρηση, την τηλεοπτική χυδαιότητα».

Με τους ανθρώπους των ΜΜΕ

Σε συνέχεια του καλέσματος προς τους συνδικαλιστικούς φορείς, η ΟΓΕ απευθύνθηκε επίσης την προηγούμενη βδομάδα στους ανθρώπους των ΜΜΕ, καλώντας τους να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν προτάσεις για την καμπάνια ενάντια στην τηλεβαρβαρότητα. Η συνάντηση έγινε στο μεζεδοπωλείο «Το πέτρινο», όπου, μέσα σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα και με πολύ χιούμορ, οι γυναίκες της Ομοσπονδίας αντάλλαξαν γνώμες με τους δημοσιογράφους (ανάμεσα σε άλλους, παραβρέθηκαν οι δημοσιογράφοι: Λυκούργος Κομίνης, Αριστούλα Ελληνούδη, Λιάνα Κανέλλη, Αννα Μπαλή, Μαίρη Πίνη, Ρίτσα Βασιλάκου, Ε. Βενάρδου). Σε μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα, η πρόεδρος της ΟΓΕ μίλησε για τους «νόμιμους προαγωγούς» των τηλεοπτικών καναλιών, την ηλεκτρονική πορνογραφία, τις γυναίκες, που είναι η καταλληλότερη κοινωνική ομάδα για να περάσουν τις «βάρβαρες αναδιαρθρώσεις στα κοινωνικά μας δικαιώματα» και προσκάλεσε τους δημοσιογράφους να πάρουν μέρος με παρεμβάσεις στην ημερίδα της ΟΓΕ, που θα γίνει στις 5 Μάρτη, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», με θέμα «Γυναίκα και τηλεόραση». Η ημερίδα αποτελεί κορύφωση της καμπάνιας, που θα είναι πανελλαδική, αλλά δε θα έχει ημερομηνία λήξης. Η ΟΓΕ θα απευθυνθεί, επίσης, στους πνευματικούς ανθρώπους, στους δασκάλους, στην ΟΛΜΕ, στις φοιτήτριες στα ΑΕΙ, στις γυναίκες στους χώρους δουλιάς, εκεί όπου συγκεντρώνονται, στα χωριά, στην επαρχία (Ηδη, έχει μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλία και στα τοπικά κανάλια).

Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν στη συνάντηση με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ήταν η κινητοποίηση των δημοσιογράφων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, πανό στο κέντρο της Αθήνας, χάπενινγκ κ.ά.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ