Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Mon seri Valerie, ποιος ο σκοπός της επίσκεψης;

«

Πρόεδρε, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, καλώς ήρθες!» (καημένε Γρηγόρη, τέτοια φωνή να κάνει τέτοιες προσφωνήσεις!).

...Και μιας και ήρθες, με το άσυλο που σου παρέχεται ...πάρε σβάρνα Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, αξιωματική αντιπολίτευση, αρχιεπίσκοπο, δήμαρχο ...Αννα Βίσση. Εδώ είναι Ανατολή και ακόμα παραπέρα!.. Στο πέρασμά σου, μην ξεχάσεις - προπαντός - την κ. Βαρδινογιάννη, τον κ. Χατζηνικολάου... Ετούτη η χώρα για κάποιους - τέτοια που είναι - έτσι χαρμάνι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τελικά, Βαλερί, είσαι ο άνθρωπος για όλες τις δουλιές. Κάτι σαν το πανίσχυρο ΒΙΜ.

Τώρα τι σόι δουλιές κάνεις, αυτό είναι ψιλά γράμματα! Ιδιαίτερα γι' αυτούς που βράβευσες. Εκαναν τέτοια υπανάπτυκτη χαρά, πού μυαλό να σκεφτούν! Σημασία έχουν οι δημόσιες σχέσεις, λοιπόν. Η ατμόσφαιρα. Το γκλάμουρος ντεκόρ. Οι γραβάτες και οι τουαλέτες. Ολη αυτή η κομπαρσαρία, που έλαβε μέρος στην τελετή της συσκότισης, το ξέρεις - συνειδητά ή ασυνείδητα - μαζί σου είναι. Κανένας απ' αυτούς δεν πρόκειται να σου κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις. Να σου πει, για παράδειγμα: Mon seri Valerie, ποιος, ακριβώς, ο σκοπός της επίσκεψης; Ο λαός, όπως επιθυμείς - και επιθυμούνε και αυτοί που σε έχρισαν συμπαρουσιαστή στην Ελενα Ακρίτα - θα σταθεί στις χαριτωμένες κινήσεις σου, στο άψογο στιλ της συμπεριφοράς σου, στο θέαμα! Ποιος, απ' αυτούς, θα πληροφορήσει το λαό για τον πραγματικό σκοπό της εδώ παρουσίας σου; Κανένας!

Πόσο κοστίζει σ' εσένα να τιμήσεις τους leaders of the year ετούτης της χώρας; Τίποτα. Γλειφιτζούρια έδωσες. Χάντρες χρωματιστές να ξεγελάσεις τους ιθαγενείς. Εσύ ξέρεις, άλλο πράγμα η βράβευση και άλλο πράγμα η εκτίμηση γι' αυτόν που βραβεύεις. Αλλωστε, με τους leaders, θα κάνεις παιχνίδι. Αυτοί πρέπει να συναινέσουν. Χάντρες, λοιπόν. Χάντρες, που γυαλίζουν... Σαν παλιός αποικιοκράτης, γνωρίζεις άριστα πως οι φύλαρχοι έλκονται απ' ό,τι γυαλίζει. Βάρα τους, λοιπόν, στο κεφάλι. Ταπείνωσέ τους.

Γιατί ταπείνωση είναι η άποψη πως η χώρα μας, στο νέο Σύνταγμα της Ευρώπης που εκπονείς εσύ και η Συντακτική Συνέλευση που προεδρεύεις - για να σταθούμε μόνο σε ένα παράδειγμα - δεν μπορεί να είναι ίση απέναντι σε ίσους. Το φτύσιμο δεν το ένιωσε κανένας απ' αυτούς που βράβευσες, Βαλερί. Γιατί οι ανόητοι, κολακευμένοι από την «καλοσύνη» σου να τους κάνεις παρέα, πιστεύουν πως η σιχασιά που δείχνετε - εσύ και η Συντακτική σου - απέναντι στη χώρα μας, δεν τους αφορά. Είναι τόσο ανόητοι, που δεν μπορούν να κάνουν την - απλή - αναγωγή: Αφού δεν εκτιμάς ετούτο το λαό, δεν μπορεί να εκτιμάς τους leaders του!

Αλλωστε και ο πρωθυπουργός, ο πολιτικά υπεύθυνος απέναντι στη χώρα, τις ίδιες ψευδαισθήσεις βιώνει. Εχει την αίσθηση - κι αυτός - πως παίζει στο ίδιο τραπέζι. Πως είναι μέρος της ίδιας παρέας. Αυτός μάλιστα, θύμα συγκυριών, έχει στιγμές που υπερβαίνει. Θεωρεί ότι καθοδηγεί. Παρεμβαίνει. Περνάει γραμμή! Βάζει τάξη στην αταξία! Ακούει κάποιες κολακείες, κάποια «mon seri Costas», που λειτουργούν σαν χρωματιστές χάντρες, και δίνει ρέστα. Βαφτίζει τον πόλεμο μη πόλεμο και ησυχάζει με τη συνείδησή του. Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι παριστάνει τον πρόεδρο κάπου που δεν του αναγνωρίζουν - σ' αυτόν και στη χώρα του - την ικανότητα να προεδρεύει.

Ταπείνωσέ τους, Βαλερί. Ανάμεσα στα μουσικά σου διαλείμματα και στις βραβεύσεις σου, βγάλε από τη θήκη σου το φιρμάνι της νεοαποικιοκρατίας. Βάλε τα πράγματα στη θέση τους. Οι ευγένειες, είναι γνωστό, αφορούν μόνο στις δεξιώσεις. Η πραγματικότητα είναι για την πολιτική. Το νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα χρειάζεται στηρίγματα. Μοίρασε, λοιπόν, χάντρες για να φτιάξεις την υποδομή...


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ