ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπλεγμένη στα ευρωατλαντικά σχέδια ως τον Ινδο-Ειρηνικό

Υπουργικό Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό - ζώνη σφοδρής αντιπαράθεσης με την Κίνα - διοργανώθηκε χτες από τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Η συνάντηση έγινε στο φόντο της προχτεσινής απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να επεκτείνουν το «φορμάτ» της λεγόμενης Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας της ΕΕ (Coordinated Maritime Presence, CMP - την εφαρμόζουν ήδη στον Κόλπο της Γουινέας) και στον Βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό με τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Περιοχής Ενδιαφέροντος που θα καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή από τα Στενά του Ορμούζ έως τον Νότιο Τροπικό και από τα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας προς το κέντρο του Ινδικού Ωκεανού.

Αλλωστε, στην απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) τονίζεται: «Η ιδέα της CMP στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας της ΕΕ ως αξιόπιστου εταίρου και παρόχου θαλάσσιας ασφάλειας, προσφέροντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δέσμευση, διασφαλίζοντας συνεχή θαλάσσια παρουσία και προσέγγιση σε καθορισμένες θαλάσσιες περιοχές ενδιαφέροντος όπως καθορίζονται από το Συμβούλιο, καθώς και προωθώντας τη διεθνή συνεργασία και εταιρική σχέση στη θάλασσα».

Σε αυτό το φόντο στο χτεσινό φόρουμ μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους από περίπου 30 κράτη της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών και περιφερειακών οργανισμών.

Πραγματοποιήθηκαν τρεις στρογγυλές τράπεζες με θέματα συζήτησης «διασυνδεσιμότητα και ψηφιακή πολιτική», «παγκόσμια ζητήματα» και «ασφάλεια και άμυνα», στην οποία μετείχε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, έχοντας στη φαρέτρα του κινήσεις όπως την αποστολή ελληνικής συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, ή την υπογραφή ρήτρας αμυντικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης ο Δένδιας, ενόψει και της επίσκεψής του στην Ινδία τον Μάρτη, είχε συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερης σημασίας» καθώς η Ινδία είναι «πολύ ανερχόμενη δύναμη», που «θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο» όχι μόνο στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως τόνισε, αλλά «στο παγκόσμιο επίπεδο». Είχε επίσης «εγκάρδια, σύντομη» συνάντηση με τον ομόλογό του από την Αυστραλία, χώρα του σχήματος AUKUS.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΚΑΡΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΦΩΤΟ

«Βουνά μου και λαγκάδια μου και κάμποι με τα ρόδα, μην είδατε τον αδερφό τον πολυαγαπημένο; Μην είδατε τ' αηδόνι μου και πέρασε πετώντας;». Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μικρού αδερφού μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΠΛΗ, που, φέτος, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ που στήριζε σε όλη του τη ζωή το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ κέντρου Περιστερίου.

Οι αδερφές του Πάτρα και Ελένη Καραπλή

ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς, με πρόσχημα την Πολιτική Προστασία

«

Mε μια Πυροσβεστική Υπηρεσία υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη, με το προσωπικό να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα (τη στιγμή που μιλάμε χρωστάτε εκατοντάδες ρεπό στον κάθε πυροσβεστικό υπάλληλο), με στενή διαπλοκή των κρατικών μηχανισμών με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας, δεν εμπιστευόμαστε τις προθέσεις σας».

Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, τοποθετούμενος ως ειδικός αγορητής του Κόμματος στις δύο συμβάσεις που κυρώνει η Ελλάδα με το Αζερμπαϊτζάν και το Μαυροβούνιο «επί της συνεργασίας και προστασίας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές», που από χτες συζητούνται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Οπως σημείωσε ο Ν. Παπαναστάσης καταψηφίζοντας τις δύο συμβάσεις, με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων «η Ελλάδα, την ώρα που αποδυναμώνει την Πυροσβεστική, από την άλλη στρέφει την Πολιτική Προστασία σε ατραπούς καταστολής, στρατιωτικοποιώντας την ακόμη περισσότερο, κρατώντας την ενταγμένη στα Σώματα Ασφάλειας, ενώ η κυβέρνηση και σ' αυτό τον χώρο ήδη ρίχνει τον σπόρο της ιδιωτικοποίησης».

Υπενθύμισε ότι λίγες μέρες πριν τον τελευταίο χιονιά ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής «επισκέφθηκε στο Λουξεμβούργο την γενική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΝΑΤΟ, NSPA (NATO Support and Procurement Agency - Οργανισμός Υποστήριξης και Προμηθειών) για τη διαδικασία μίσθωσης από την Ελλάδα εναέριων μέσων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022 κ.ά. Τι σχέση μπορεί να έχει όμως το ΝΑΤΟ με τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, την προστασία δηλαδή του λαού από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές; Και γιατί η λυκοσυμμαχία σε όλες τις Συνόδους Κορυφής από το 2016 και μετά βάζει ανάμεσα σε άλλα προτάγματά της την "προστασία των κρίσιμων υποδομών", ζητώντας την ανάπτυξη "ανθεκτικότητας" από πλευράς των κρατών - μελών;».

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης, δεν είναι βέβαια ότι το ΝΑΤΟ το πήρε ο πόνος για τις ανάγκες του λαού, αλλά ότι η Πολιτική Προστασία στο ΝΑΤΟ διαμορφώνει το πλαίσιο για την ανάμειξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη διαχείριση νευραλγικών δομών και υπηρεσιών (πολιτικών και στρατιωτικών) των κρατών - μελών και άλλων «εταίρων», στο όνομα της «συλλογικής ασφάλειας» και της αντιμετώπισης «ασύμμετρων απειλών», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται βέβαια το εργατικό - λαϊκό κίνημα, γενικά «οτιδήποτε μπορεί να απειλεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, δίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο το "πράσινο φως" για επέμβαση των κρατικών και ΝΑΤΟικών μηχανισμών, με στόχο την καταστολή του "εχθρού λαού"».

Τους σχεδιασμούς αυτούς μαρτυρά εξάλλου ο νόμος 4662/2020 για την «αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για αυτούς τους λόγους, επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία συμπεριλήφθηκε και η συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Τη συμφωνία βέβαια έσπευσαν να ψηφίσουν «με χέρια και με πόδια» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της για να εξηγήσει τη «σημασία που έχουν για τις επενδύσεις οι ανθεκτικότερες υποδομές». Ο δε υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Χρ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε ότι «η χώρα μέσα από αυτές τις συμφωνίες μπορεί να αυξάνει τον γεωπολιτικό της ρόλο», δείχνοντας ότι αυτό που «καίει» την κυβέρνηση δεν είναι βέβαια η προστασία των λαών από φυσικές καταστροφές, αλλά να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης, που εμπλέκουν τον λαό όλο και βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ