Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπλεγμένη στα ευρωατλαντικά σχέδια ως τον Ινδο-Ειρηνικό

Υπουργικό Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό - ζώνη σφοδρής αντιπαράθεσης με την Κίνα - διοργανώθηκε χτες από τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Η συνάντηση έγινε στο φόντο της προχτεσινής απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να επεκτείνουν το «φορμάτ» της λεγόμενης Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας της ΕΕ (Coordinated Maritime Presence, CMP - την εφαρμόζουν ήδη στον Κόλπο της Γουινέας) και στον Βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό με τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Περιοχής Ενδιαφέροντος που θα καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή από τα Στενά του Ορμούζ έως τον Νότιο Τροπικό και από τα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας προς το κέντρο του Ινδικού Ωκεανού.

Αλλωστε, στην απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) τονίζεται: «Η ιδέα της CMP στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας της ΕΕ ως αξιόπιστου εταίρου και παρόχου θαλάσσιας ασφάλειας, προσφέροντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δέσμευση, διασφαλίζοντας συνεχή θαλάσσια παρουσία και προσέγγιση σε καθορισμένες θαλάσσιες περιοχές ενδιαφέροντος όπως καθορίζονται από το Συμβούλιο, καθώς και προωθώντας τη διεθνή συνεργασία και εταιρική σχέση στη θάλασσα».

Σε αυτό το φόντο στο χτεσινό φόρουμ μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους από περίπου 30 κράτη της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών και περιφερειακών οργανισμών.

Πραγματοποιήθηκαν τρεις στρογγυλές τράπεζες με θέματα συζήτησης «διασυνδεσιμότητα και ψηφιακή πολιτική», «παγκόσμια ζητήματα» και «ασφάλεια και άμυνα», στην οποία μετείχε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, έχοντας στη φαρέτρα του κινήσεις όπως την αποστολή ελληνικής συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, ή την υπογραφή ρήτρας αμυντικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης ο Δένδιας, ενόψει και της επίσκεψής του στην Ινδία τον Μάρτη, είχε συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερης σημασίας» καθώς η Ινδία είναι «πολύ ανερχόμενη δύναμη», που «θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο» όχι μόνο στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως τόνισε, αλλά «στο παγκόσμιο επίπεδο». Είχε επίσης «εγκάρδια, σύντομη» συνάντηση με τον ομόλογό του από την Αυστραλία, χώρα του σχήματος AUKUS.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επίκεντρο τα σχέδια για τον ευρωατλαντικό διάδρομο «που αλλάζει το παιχνίδι» (2024-02-22 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού για μπίζνες (2023-08-25 00:00:00.0)
Σχέδια για συνεργασία από την άμυνα μέχρι ...την Αρκτική (2022-11-09 00:00:00.0)
Πεδία σύγκρουσης σε θάλασσα και αέρα (2022-03-26 00:00:00.0)
«Κλειδί» για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας «τάξης» τον 21ο αιώνα (2020-09-25 00:00:00.0)
Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια (2016-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ