Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Εντείνεται το «παζάρι» με όλες τις πλευρές

«Παζάρι» με όλες τις πλευρές δυναμώνει για λογαριασμό της αστικής τάξης της Τουρκίας η κυβέρνηση Ερντογάν, επιχειρώντας να αξιοποιήσει προς όφελός της τη ραγδαία όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αλλά και να μειώσει τους κινδύνους κλυδωνισμών για την τουρκική οικονομία, την ίδια ώρα που και ο τουρκικός λαός εμπλέκεται βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την αναγνώριση των «Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ «καθαρή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», καλώντας «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δράσουν με κοινή λογική».

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτημα για το πώς η Τουρκία θα αντιδρούσε στην έναρξη πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ότι η χώρα έχει λάβει προφυλάξεις, αλλά και ότι δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Αγκυρα απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας το Σαββατοκύριακο στη γερμανική «WELT», ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, χαρακτήρισε μεν το ΝΑΤΟ τη «σημαντικότερη και πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία που έχει δει ποτέ ο κόσμος», αλλά πρόσθεσε πως «έχουμε να κάνουμε με νέες προκλήσεις τον 21ο αιώνα» και «άρα χρειαζόμαστε νέους κανόνες και νέες αρχές».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε βασικό μέλος» του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε και σε άλλες συμμαχίες, όπως στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, την Εγγύς Ανατολή ή την Αφρική, ή ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία ή την Κίνα. Για μας η εξωτερική πολική δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου μια συμμαχία είναι δυνατή μόνο σε βάρος μιας άλλης».

Για τη Ρωσία είπε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε κάθε αίτημα της Ρωσίας, αλλά θα πρέπει να ακούσουμε τους Ρώσους» και συμπλήρωσε ότι «οι κυρώσεις δεν αποδίδουν, αλλά μόνο μεταθέτουν το πρόβλημα».

Για το διπλωματικό... «πρίσμα» της Αγκυρας, επισήμανε τέλος: «Βλέπουμε την εξωτερική πολιτική από μια προοπτική 360 μοιρών. Ποτέ δεν απωθούμε κάποιον όταν μας τείνει το χέρι. Ο γεωγραφικός μας χώρος το επιβάλλει, αλλά και μας βοηθά παράλληλα. Δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να είμαστε σύμφωνοι σε όλους τους τομείς, ούτε και με τη Ρωσία. Δεν έχουμε αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, δεν στηρίζουμε την πολιτική στη Συρία και τις ομάδες μισθοφόρων Βάγκνερ στη Λιβύη. Αλλά δεν χρειάζεται γι' αυτό να τσακωθούμε».

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις αναζωπυρώνουν και το παζάρι για ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης του Μοντρέ, που ρυθμίζει τους όρους διέλευσης των πολεμικών πλοίων από τα Στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενους σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κ. Κιλιντσάρογλου, δήλωσε ότι αν ανοίξει η συζήτηση για τη Σύμβαση θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Ο δε πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ Ντ. Μπαχτσελί - σύμμαχος του Ερντογάν - κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οι αποφάσεις της ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», προσθέτοντας ότι «η μεταφορά υπερηχητικών πυραύλων με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο από τη Ρωσία είναι εξαιρετικά ύποπτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ