Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και με «τσουνάμι» ενεργειακής φτώχειας θα πληρώσει ο λαός τους ανταγωνισμούς
  • Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου «υπόσχεται» η Ρωσία στην ΕΕ μετά και την απόφαση για «πάγωμα» του «Nord Stream 2»
  • Πλήρως εκτεθειμένη η χώρα, ελέω «απελευθέρωσης», με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο

Με ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια και παραπέρα εκτίναξη της ακρίβειας, αλλά και μεγάλους κινδύνους για την ενεργειακή επάρκεια βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στους οποίους είναι «βουτηγμένη μέχρι τα μπούνια» η κυβέρνηση.

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο, όπως είναι φυσικό, και στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου αφού χτες το μπρεντ εκτινάχθηκε προς στιγμή στα 100 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή της τελευταίας 7ετίας, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 97 δολάρια, ενώ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας κατά 13%, αν και επίσης στη συνέχεια των συναλλαγών οι τιμές μειώθηκαν στα 80 ευρώ/Mwh παραμένοντας βέβαια αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Παράλληλα χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε το «πάγωμα» της αδειοδοτικής διαδικασίας του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ρ. Χάμπεκ, δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο και χωρίς τον εν λόγω αγωγό.

Σχεδόν άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στην παραπάνω απόφαση, με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και νυν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντ. Μεντβέντεφ, να κάνει λόγο για τετραπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Τουίτερ ανέφερε: «Ο Γερμανός καγκελάριος εξέδωσε διαταγή για το πάγωμα της διαδικασίας αδειοδότησης του "Nord Stream 2". Λοιπόν, καλωσήρθατε στο γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν τιμή για το αέριο 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά μέτρα».

Στο μεταξύ, τα δυτικά διεθνή πρακτορεία επισημαίνουν όλο αυτό το διάστημα που η αντιπαράθεση είναι σε εξέλιξη τον κομβικό ρόλο της Ουκρανίας στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΕ ακόμη καλύπτει περίπου το 1/3 των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, για τον Φλεβάρη, του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την ΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο μήνες, αφού από τα 3,4 Bcf/d (δισ. κυβικά πόδια/μέρα) τον περασμένο Νοέμβρη έφτασαν τα 6,5 Bcf/d τον περασμένο Γενάρη.

Αντίστοιχα μείωση παρουσιάζουν οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 αφού κατά μέσο όρο κινήθηκαν σε 10,7 Bcf/d το 2021, από 14,1 Bcf/d in το 2019 παραμένοντας ωστόσο στην πρώτη θέση των προμηθευτών αφού στις παραπάνω ποσότητες θα πρέπει να υπολογιστούν και οι σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που επίσης εξάγει η Ρωσία προς την ΕΕ, έχοντας την τρίτη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Παρεμβάσεις «στα όρια των αντοχών» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Η κυβέρνηση, της οποίας οι διαβεβαιώσεις για την «πλήρη διασφάλιση» της ενεργειακής επάρκειας δεν αξίζουν «μια δεκάρα» στο πλαίσιο και της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού, παρουσιάζει τις εξελίξεις λίγο - πολύ ως «ευκαιρία» για να «τρέξει» ο ενεργειακός σχεδιασμός που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο, όπως δείχνουν και τα όσα ειπώθηκαν και κατά τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας χτες (βλέπε και σελ. 4).

Οπως και να 'χει, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πολύ βαριά τους ανταγωνισμούς και τα σχέδια αυτά.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, χτες στον τ/σ «ΣΚΑΪ» μιλώντας για «μείζονες εξελίξεις» «ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές», εξ ου και «οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, δεδομένου ότι εισάγουμε από τη Ρωσία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου».

Για δε τις ογκούμενες ενεργειακές ανατιμήσεις έβαλε ξανά εκ μέρους της κυβέρνησης στόχο «να μη διαταραχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η δυναμική ανάπτυξης που έχουμε» - να μη διαταραχθούν δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τα «δημοσιονομικά περιθώρια» για την ενίσχυσή τους - ενώ για τα λαϊκά νοικοκυριά που οι προϋπολογισμοί τους έχουν τιναχτεί στον αέρα, παρέπεμψε σε «σώφρονες και λελογισμένες αποφάσεις», «στοχευμένες παρεμβάσεις (...) μέσα στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», στη συνέχιση δηλαδή των περιορισμένου εύρους επιδοτήσεων - ψίχουλα, που εξανεμίζονται με το που δίνονται από τα ράλι της ακρίβειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιοι ωφελούνται από τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream»; (2022-09-30 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» στη Γερμανία για ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο της «κάνουλας» από τη Ρωσία (2022-07-12 00:00:00.0)
Ανήγγειλε αντιρωσικές κυρώσεις (2020-07-16 00:00:00.0)
Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου (2019-04-19 00:00:00.0)
Συμφωνία για αγωγό που θα μεταφέρει νορβηγικό φυσικό αέριο (2018-12-05 00:00:00.0)
Λυσσαλέες συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας (2017-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ