Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Συμφωνία για αγωγό που θα μεταφέρει νορβηγικό φυσικό αέριο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Πολωνία και Δανία συμφώνησαν στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, για τη μεταφορά αερίου από τη Νορβηγία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ η πολωνική κυβέρνηση. Η Πολωνία προτίθεται να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, προκειμένου να εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το κοινό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή αγωγού (Baltic Pipe) 900 χλμ., που θα διοχετεύει νορβηγικό φυσικό αέριο στην Πολωνία (10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) μέσω της δανέζικης επικράτειας από τον Οκτώβρη του 2022, όταν λήγει η σύμβαση μεταξύ της Πολωνίας και του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Gazprom».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Δανία «ένα γιγάντιο βήμα προς την ασφάλεια και την ανεξαρτησία του πολωνικού ενεργειακού τομέα».

Να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Δανίας εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2», που θα ολοκληρωθεί το 2019 και θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ