Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Δραστικά μέτρα» και ενίσχυση από ΝΑΤΟ ζητά η ουκρανική κυβέρνηση

Σε εξέλιξη η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσίας για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Καθημερινά τροφοδοτείται η αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας - που αντανακλά την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία - για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας με αφορμή το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα και στο φόντο της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία, την οποία δεν αναγνωρίζουν η Ουκρανία και οι «δυτικοί» της σύμμαχοι. «H συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ρωσίας» αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία της ατζέντας της συνάντησης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, έδωσε χτες εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας «να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για να ασκηθεί αγωγή κατά της Ρωσίας για την επιθετικότητά της, ώστε να λογοδοτήσουν όσοι έδωσαν τις αντίστοιχες εντολές». Μιλώντας στις οικογένειες των 24 Ουκρανών ναυτών που συνελήφθησαν στις 25 Νοέμβρη με την κατηγορία της παραβίασης των ρωσικών συνόρων και θα κρατούνται τουλάχιστον έως τις 25 Γενάρη, ο Ποροσένκο διαβεβαίωσε ότι οι ξένοι εταίροι (ΝΑΤΟ, ΕΕ) θα λάβουν μέτρα ενάντια στην κράτηση του ουκρανικού πληρώματος.

Επιχειρώντας να συντηρήσει το κλίμα έντασης με τη Ρωσία, εγγυήθηκε ότι οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν κανονικά στις 31 Μάρτη. «Το μόνο που μπορεί να τις εμποδίσει είναι μια στρατιωτική επίθεση στο έδαφός μας», πρόσθεσε με νόημα.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere della Sera» ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε για ακόμη μια φορά να παρθούν μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως: «Μπλοκάρισμα του αγωγού "Nord Stream 2", ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, νέες κυρώσεις, απαγόρευση προς τα ρωσικά πλοία να εισέρχονται στα ευρωπαϊκά λιμάνια, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας».

Πάντως, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών, Βολοντιμίρ Ομελιάν, είπε χτες ότι η Ρωσία έχει άρει εν μέρει τον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών στην Αζοφική Θάλασσα: «Ναι, τα λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης έχουν εν μέρει απελευθερωθεί. Τα πλοία κυκλοφορούν από τον πορθμό του Κερτς προς τα ουκρανικά λιμάνια».

Στο μεταξύ, ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στην Ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, ενώ κατηγορούνται οι «πολιτοφυλακές» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (στην πραγματικότητα αστικό καθεστώς που προσβλέπει στη Ρωσία) ότι παραβίασαν την εκεχειρία 14 φορές μέσα σε ένα 24ωρο. Από την άλλη, οι πολιτοφυλακές κάνουν λόγο για 17 παραβιάσεις από τον ουκρανικό στρατό, όπως και για προετοιμασία στησίματος προβοκάτσιας με χημικά όπλα.

Αντιπαράθεση για τη στάση απέναντι στη Ρωσία

Η υπάρχουσα ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση εντός ΕΕ, αλλά και ΕΕ - ΗΠΑ, όσον αφορά στη στάση απέναντι στη Ρωσία, εκφράστηκε και από τον Αυστριακό καγκελάριο. «Η χαλάρωση της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία θα είναι για μας μια βασική πρόκληση εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ, όπως και η αποκλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης, επειδή ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε μακροχρόνια ειρήνη στην ήπειρό μας είναι σε συνεργασία με τη Ρωσία και όχι σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του το 2019. Παράλληλα, δεν έκρυψε την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, λέγοντας πως «η δεύτερη μεγάλη πρόκληση ως μια μικρή χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό, χρειαζόμαστε δίκαιο, ελεύθερο εμπόριο, έτσι οι αμφιβολίες των ΗΠΑ αποτελούν απειλή για την Ευρώπη και την Αυστρία ειδικά».

Να σημειωθεί ότι και αυστριακά μονοπώλια συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», έργο που οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, η Πολωνία κι άλλοι ζητούν να σταματήσει και πιέζουν τη Γερμανία να αποσυρθεί. Ενα από τα σημεία του παζαριού είναι και η συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών, που αποφέρει έσοδα στην Ουκρανία.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2», παρέπεμψε σε παλιότερες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να τη σταματήσει, σημειώνοντας: «Η διέλευση θα μπορούσε να διατηρηθεί, αν και όλα εξαρτώνται από την ουκρανική πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ