Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Υπό τις ευλογίες» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών φουντώνουν τα παζάρια

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ισραήλ - Τουρκίας, στο πλαίσιο και της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει τον Μάρτη στην Τουρκία ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, στην πορεία αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο δίκτυο «Aλ Μόνιτορ», ο Χέρτζογκ, ο οποίος αύριο Πέμπτη θα επισκεφτεί την Ελλάδα - όπου μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα - σχολίασε για τις προσπάθειες πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων Τελ Αβίβ - Αγκυρας ότι «οι φίλοι μας σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ενήμεροι και έχουν δώσει την ευλογία τους (...) Ολοι αντιλαμβάνονται πως αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή ωφελεί όλες τις πλευρές».

Στο μεταξύ, εκτενή ρεπορτάζ σε μεσανατολικά ΜΜΕ καταγράφουν τη συνθετότητα του παζαριού Τουρκίας - Ισραήλ αλλά και το ισχυρό ενδιαφέρον αυτό να προχωρήσει.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο «Αλ Μόνιτορ», ανώτερα κυβερνητικά στελέχη αναγνώριζαν, ανώνυμα, πως «τα πράγματα προχωρούν σοβαρά» στην πορεία αναθέρμανσης των σχέσεων, ενώ έκαναν λόγο για «άνευ προηγουμένου» ανταπόκριση των Τούρκων σε κάθε πρόταση που το Ισραήλ παρουσίασε τον τελευταίο καιρό. «Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, Ισραήλ και Τουρκία μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα», πρόσθεσαν οι ίδιοι, επισημαίνοντας πως «αν το Ισραήλ θέλει να σφίξει τον κλοιό στο Ιράν, χρειάζεται τους Τούρκους» και πως «ένας καλός διπλωμάτης ονόματι Χέρτζογκ» θα δώσει τα ανταλλάγματα που χρειάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλά και η «Τζερούσαλεμ Ποστ» υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ δεν θέτει κανέναν όρο στην Αγκυρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ισχυρίστηκε δε ότι το Ισραήλ επανεξετάζει ακόμα και όρους που έως τώρα δεν διαπραγματευόταν, όπως τη διακοπή των σχέσεων της Τουρκίας με τη «Χαμάς».

Μάλιστα, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, συνέδεσε τις εξελίξεις στις τουρκο-ισραηλινές και με το Παλαιστινιακό, στο οποίο «πλευρές λύσεων μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο». Και εξέφρασε την ελπίδα με την επίσκεψη Χέρτζογκ «να κάνουμε βήματα για να δυναμώσει αυτή η προσπάθεια». Μίλησε ακόμη για «βήματα που γίνονται» στις διμερείς σχέσεις ήδη «από το φυσικό αέριο μέχρι πολλά άλλα θέματα».

Συνέχιση διεργασιών και προειδοποιήσεων

Την ίδια στιγμή, διεργασίες «τρέχουν» και με άξονα την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» στην Κύπρο. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, συζήτησε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν λειτουργία του (παράνομου) αεροδρομίου στην περιοχή Τύμπου της κατεχόμενης Κύπρου αλλά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παράδοση της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου στον ΟΗΕ (με λειτουργία του τελωνείου του λιμανιού υπό την εποπτεία της ΕΕ) κ.τ.λ., με όρους όπως άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών για πλοία υπό κυπριακή σημαία. Σημειωτέον, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κασουλίδης ανέφερε ότι «η συζήτηση περί κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εξαντληθεί, καθώς υπάρχουν κράτη που δεν επιθυμούν» κυρώσεις γιατί τις θεωρούν αντιπαραγωγικές.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς (που προχτές ήταν στην Κύπρο και σύντομα αναμένεται στην Τουρκία), έσπευσε να δηλώσει ότι η Τουρκία «έχει πολλά να κερδίσει» αν συνεργαστεί με την ΕΕ και όσον αφορά την «αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ