Copyright 2024 The Associated |
Συνολικά, από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 29.514 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 69.616, ανακοίνωσε το υπουργείο της Γάζας, ενώ ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού χιλιάδες άμαχοι έμειναν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών.
Μεταξύ άλλων, ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει καθημερινά τις αεροπορικές επιδρομές σε συνοικίες της νότιας πόλης Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, προετοιμάζοντας το έδαφος για το επόμενο στάδιο του μακελειού, για τη δρομολογούμενη γενικευμένη χερσαία επίθεση στην πόλη, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι, δηλαδή πολύ πάνω από τους μισούς κατοίκους όλης της Λωρίδας της Γάζας.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις και οι σφοδρές συγκρούσεις και στις υπόλοιπες περιοχές, στην κεντρική Γάζα και τη βόρεια Γάζα (παρά τους κατά καιρούς ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι ελέγχει την τελευταία), επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία «ασφαλής ζώνη» για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.
Ακόμα πιο απελπιστική είναι η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους που έχουν παραμείνει στη βόρεια Γάζα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων. Το οδικό δίκτυο είναι σχεδόν ολικά κατεστραμμένο, όπως και κάθε άλλη βασική υποδομή σε υπηρεσίες όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες που καταστράφηκαν μέσα στις πρώτες βδομάδες από την έναρξη του πολέμου.
Την Τρίτη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να σταματήσει τις διανομές τροφίμων στη βόρεια Γάζα - που ήδη ήταν σχεδόν ανύπαρκτες από τις αρχές Φλεβάρη - καθώς δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς διανομές βοήθειας.
Εδώ και τρεις βδομάδες οι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι που έχουν παραμείνει μέσα στα χαλάσματα αναγκάζονται να τρώνε ζωοτροφές ή αγριόχορτα...
«Φτάσαμε στο στάδιο της ακραίας φτώχειας και της πείνας, δεν έχουμε πλέον τα μέσα να αγοράσουμε τρόφιμα ή οποιοδήποτε προϊόν από την αγορά», δήλωνε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους η 62χρονη Παλαιστίνια Ζαρίφα Χάμαντ, που ζει στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα. «Πηγαίνουμε για να γλιτώσουμε από το ένα μέρος στο άλλο, τα παιδιά πεθαίνουν από πείνα, οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν από πείνα, διαβήτη (...) Οποιο παιδί και να ρωτήσετε, θα σας πει "πεινάω"», συνέχισε.
Εκπρόσωπος της UNICEF δήλωσε την Τρίτη ότι παρουσιάζεται «έκρηξη» στο επίπεδο παιδικής θνησιμότητας. Πρόσθεσε πως 1 στα 6 παιδιά στη βόρεια Γάζα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και πως υπάρχουν «αφόρητα επίπεδα θανάτου παιδιών».
Πάνω από το 90% των παιδιών κάτω των 5 ετών έχουν προσβληθεί από μία ή περισσότερες μολυσματικές ασθένειες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ). Για δυο βδομάδες, κατά τη διάρκεια αποτίμησης που έκαναν οι υπηρεσίες αυτές, το 70% των παιδιών υπέφεραν από διάρροια, 23 φορές περισσότερα απ' ό,τι την περίοδο αναφοράς του 2022 η οποία χρησιμοποιήθηκε...
Η πορεία διαμαρτυρίας εκατοντάδων πεινασμένων παιδιών την περασμένη Τετάρτη στην πόλη της Γάζας είναι ενδεικτική της δραματικής επιδείνωσης της ζωής για τα παιδιά...
Ενδεικτικό των συνεπειών της καταστροφικής επίθεσης που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός είναι οι προβλέψεις ακαδημαϊκών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine και στο Johns Hopkins Center for Humanitarian Health στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
Στη μελέτη αυτή αναφέρεται πως ακόμα κι αν σταματήσουν τώρα οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους εκεί τους επόμενους 6 μήνες, λόγω της κρίσης δημόσιας υγείας που έχει προκληθεί από τον πόλεμο.
Οπως επισημαίνεται, τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις και πάνω από το 85% των 2,3 εκατ. κατοίκων έχουν μείνει άστεγοι, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα ασθενειών και ο υποσιτισμός στα υπερπλήρη καταφύγια.
Αν οι συγκρούσεις συνεχιστούν ή κλιμακωθούν, οι τραυματισμοί θα ευθύνονται για την πλειονότητα των υπερβαλλόντων θανάτων στη Γάζα, προβλέπουν οι μελετητές. Αλλά οι θάνατοι από υποσιτισμό, μολυσματικές ασθένειες σαν τη χολέρα και η έλλειψη πρόσβασης σε θεραπεία για προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, επίσης θα στοιχίσουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Ελάχιστα είναι τα νοσοκομεία που έχουν απομείνει ανοιχτά στη Γάζα, κι αυτά υπολειτουργούν, μην έχοντας καύσιμα, οξυγόνο, νερό, τρόφιμα ή φάρμακα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε τις βάρβαρες επιθέσεις σε νοσοκομεία, προχωρώντας σε καθημερινές επιδρομές και πολυήμερους αποκλεισμούς των νοσοκομείων Νάσερ και αλ Αμάλ, στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, βάζοντας στο στόχαστρο υγειονομικούς, ασθενείς και χιλιάδες αμάχους που έχουν καταφύγει σε αυτά.
Παράλληλα συνεχίζεται η κλιμάκωση της κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη, με εισβολές του ισραηλινού στρατού σε πόλεις και χωριά, καταστροφή υποδομών παντός είδους, δολοφονίες Παλαιστινίων, μαζικές συλλήψεις και η υποβολή των συλληφθέντων σε βασανιστήρια εντός φυλακών - κολαστηρίων.
Την Παρασκευή πριν το χάραμα ο στρατός πραγματοποίησε με drone εναέρια επιδρομή σε ΙΧ αυτοκίνητο σε συνοικία της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη προκαλώντας (με τη ρίψη δύο πυραύλων) τον θάνατο τουλάχιστον δύο νεαρών Παλαιστινίων, μελών της Ισλαμικής Τζιχάντ, και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ο κατοχικός στρατός και οι Εβραίοι έποικοι έχουν δολοφονήσει πάνω από 400 Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, με αφορμή την επίθεση τριών ενόπλων Παλαιστινίων την Πέμπτη κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Μαάλε Αντουμίμ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη (από την οποία σκοτώθηκαν ένας Ισραηλινός και τραυματίστηκαν άλλοι 11), η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς ανακοίνωσε την ανέγερση 3.344 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Απροκάλυπτη στήριξη από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στο Διεθνές Δικαστήριο και στα εντεινόμενα παζάρια
Copyright 2024 The Associated |
Μετά τις επαφές που πραγματοποίησε μεσοβδόμαδα σε Αίγυπτο και Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την περιοχή, Μπρετ Μακγκέρκ, και πριν από τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κατάρ, με επίκεντρο μια δεύτερη συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων και πολιτικών κρατουμένων, η ισραηλινή κυβέρνηση δημοσιοποίησε έγγραφο με το σχέδιο «διαχείρισης» της Γάζας και της Δυτικής Οχθης την «επόμενη μέρα».
Το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, που ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, συγκεντρώνει τις θέσεις και «προτάσεις» που έχει δημοσιοποιήσει η ισραηλινή κυβέρνηση μέσα στους 4 μήνες του πολέμου, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος του Ισραήλ είναι η σκλήρυνση της κατοχής σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, «δυτικά της Ιορδανίας» και μέχρι τη Μεσόγειο, με το γνωστό πρόσχημα της «ασφάλειας» του Ισραήλ, το ίδιο πρόσχημα που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ...
Τα βασικά σημεία του ισραηλινού σχεδίου είναι τα ακόλουθα:
Καθόλου τυχαία, όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν από το Ισραήλ μέσα σε μια βδομάδα κατά την οποία οι ΗΠΑ έδωσαν για άλλη μια φορά ρεσιτάλ στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη, οι ΗΠΑ άσκησαν νέο «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έναντι του σχεδίου απόφασης που παρουσίασε η Αλγερία για λογαριασμό του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με στόχο την άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό.
Ηταν το τρίτο «βέτο» των ΗΠΑ σε αντίστοιχα ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα.
Μια μέρα μετά, οι ΗΠΑ μαζί με τα Νησιά Φίτζι ήταν οι μοναδικές χώρες που κάλεσαν το Διεθνές Δικαστήριο να μην αποφανθεί κατά της κατοχής της Δυτικής Οχθης και να μη γνωμοδοτήσει υπέρ της «άμεσης και άνευ όρων αποχώρησης από το κατεχόμενο έδαφος»...
«Οποιαδήποτε κίνηση προς την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα απαιτεί σκέψη για τις πολύ πραγματικές ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρ. Βίζεκ, μιλώντας στη Χάγη...
Υπάρχουν, από την άλλη, και χώρες που διαφοροποιούνται ή και αντιτίθενται στις επιδιώξεις του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, στο πλαίσιο δικών τους και επιμέρους στοχεύσεων που σχετίζονται με ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή.
Υπ' αυτό το πρίσμα, είχαν ενδιαφέρον, αυτήν τη βδομάδα, οι προαναφερόμενες ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, όπου προσέφυγαν εναντίον του Ισραήλ για τη συνέχιση και σκλήρυνση της κατοχής στη Δυτική Οχθη 52 χώρες και 3 μεγάλες ΜΚΟ.
Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η παρέμβαση από τον νομικό εμπειρογνώμονα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μα Σινμίν, ο οποίος επισήμανε το δικαίωμα των Παλαιστινίων, σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο, σε ένοπλο αγώνα αντίστασης έναντι των κατοχικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η ένοπλη αντίσταση είναι δικαίωμα όλων των λαών υπό κατοχή.
Στο φόντο των εξελίξεων δεν λείπει η Βραζιλία, που επιδείνωσε τις σχέσεις της με το Ισραήλ ανακαλώντας τον πρεσβευτή από το Τελ Αβίβ. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, παρομοίασε τη σφαγή των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό με ό,τι έκαναν οι ναζιστές επί Χίτλερ στους Εβραίους. Τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο στήριξαν οι ομόλογοί του από Βενεζουέλα, Κολομβία και Βολιβία.
Οσο κλιμακώνεται η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τόσο φουντώνουν οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Συνεχίζονται οι δεκάδες επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, και αντίστοιχα οι επιθέσεις των τελευταίων σε εμπορικά πλοία δυτικών συμφερόντων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.
Το Ιράν, που θεωρείται πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος των Χούθι, από την άλλη, κατηγόρησε αυτήν τη βδομάδα ως υπεύθυνο το Ισραήλ για τη δολιοφθορά που σημειώθηκε την προπερασμένη βδομάδα σε κρίσιμα δίκτυα αγωγών αερίου στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας. Μάλιστα, την Πέμπτη, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι πλοία που ανήκουν εξολοκλήρου ή εν μέρει σε πρόσωπα ή οντότητες του Ισραήλ και πλοία με σημαία του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας απαγορεύεται να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν και την Αραβική Θάλασσα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η σχετική ανακοίνωση στάλθηκε σε ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων των Χούθι.
Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει τις παραβιάσεις του συριακού εναέριου χώρου εξαπολύοντας νέες επιθέσεις αυτήν τη βδομάδα στη Δαμασκό.
Σε αυτό το φόντο συνεχίζονται αμείωτες και οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ, που στα μέσα της βδομάδας προκάλεσαν τον θάνατο Λιβανέζων αμάχων και μαχητών της Χεζμπολάχ, ενώ αυξάνονται οι προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού για ευρύτερη χερσαία επίθεση κατά του Λιβάνου. Ο δε Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, κατέθεσε αυτήν τη βδομάδα επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώνοντάς το για τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ με όπλα από το Ιράν τα οποία εισέρχονται από τη Συρία.