Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμάκωση εχθροπραξιών σε κάθε μέτωπο

Οσο κλιμακώνεται η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τόσο φουντώνουν οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Συνεχίζονται οι δεκάδες επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, και αντίστοιχα οι επιθέσεις των τελευταίων σε εμπορικά πλοία δυτικών συμφερόντων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.

Το Ιράν, που θεωρείται πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος των Χούθι, από την άλλη, κατηγόρησε αυτήν τη βδομάδα ως υπεύθυνο το Ισραήλ για τη δολιοφθορά που σημειώθηκε την προπερασμένη βδομάδα σε κρίσιμα δίκτυα αγωγών αερίου στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας. Μάλιστα, την Πέμπτη, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι πλοία που ανήκουν εξολοκλήρου ή εν μέρει σε πρόσωπα ή οντότητες του Ισραήλ και πλοία με σημαία του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας απαγορεύεται να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν και την Αραβική Θάλασσα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η σχετική ανακοίνωση στάλθηκε σε ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων των Χούθι.

Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει τις παραβιάσεις του συριακού εναέριου χώρου εξαπολύοντας νέες επιθέσεις αυτήν τη βδομάδα στη Δαμασκό.

Σε αυτό το φόντο συνεχίζονται αμείωτες και οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ, που στα μέσα της βδομάδας προκάλεσαν τον θάνατο Λιβανέζων αμάχων και μαχητών της Χεζμπολάχ, ενώ αυξάνονται οι προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού για ευρύτερη χερσαία επίθεση κατά του Λιβάνου. Ο δε Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, κατέθεσε αυτήν τη βδομάδα επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώνοντάς το για τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ με όπλα από το Ιράν τα οποία εισέρχονται από τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ