Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Το Γερεβάν «παγώνει» τη συμμετοχή στον CSTO

Η Αρμενία «παγώνει» τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, ενώ κατηγόρησε για ακόμη μια φορά το Αζερμπαϊτζάν ότι σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον της χώρας του.

Οι νέες δηλώσεις, που αμφισβητούν την «στρατηγική σχέση» Αρμενίας - Ρωσίας, γίνονται εν μέσω σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκίας, Ρωσίας, Κίνας κ.ά. στον Νότιο Καύκασο. Μέρος αυτού του ανταγωνισμού είναι και οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της «συνθήκης ειρήνης» Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων, με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διεκδικούν ρόλο «μεσολαβητή» προωθώντας τους δικούς τους όρους.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση, στη Γερμανία, του Πασινιάν με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ - την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «εποικοδομητική» - ο Αρμένιος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι δεσμεύσεις για «ειρηνική επίλυση» της σύγκρουσης διαψεύδονται επί του πεδίου από τις ενέργειες του Μπακού.

Το Μπακού θεωρεί τώρα την Αρμενία «το δυτικό Αζερμπαϊτζάν», κατήγγειλε ο Πασινιάν στο κανάλι «France 24». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλίεφ δεν επιθυμεί μια ειρηνευτική συμφωνία με αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, αλλά επιδιώκει να κατακτήσει εδάφη της Αρμενίας.

Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά σε ενδεχόμενες εδαφικές βλέψεις του Μπακού στην αρμενική περιφέρεια Σιουνίκ, ώστε να ενώσει τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

«Το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση εναντίον της Αρμενίας», εκτίμησε.

Ο Πασινιάν έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες την απογοήτευσή του για τη στάση της Ρωσίας και έχει εκτιμήσει ότι η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για την ασφάλειά της. Εχει αφήσει να εννοηθεί ότι επανεξετάζεται η συμμετοχή της χώρας στον CSTO.

Στη συνέντευξή του ο Πασινιάν δήλωσε πως «ο CSTO απέτυχε στους στόχους του σε ό,τι αφορά την Αρμενία, κυρίως το 2021 και το 2022» και «τώρα ουσιαστικά έχουμε παγώσει τη συμμετοχή μας στον Οργανισμό» και εξετάζει «τι θα ακολουθήσει».

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συζητήσεις για κλείσιμο της ρωσικής βάσης στην Αρμενία, διευκρίνισε ο Πασινιάν.

Επανέλαβε δε ότι η Μόσχα «κάλεσε ανοιχτά τον λαό της Αρμενίας να ανατρέψει την κυβέρνηση» πριν από μερικούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ