Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση διαπραγματευτών Σερβίας - Κοσόβου καλεί η ΕΕ

Σε συνάντηση στις Βρυξέλλες καλεί η ΕΕ τους διαπραγματευτές Σερβίας και Κοσόβου στις 27 Φλεβάρη, μετά και τη νέα επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις που προκάλεσε η απόφαση που έλαβε η Πρίστινα να απαγορεύσει τη χρήση του σερβικού δηναρίου στο βόρειο Κόσοβο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια και στους «Δυτικούς» συμμάχους του Κοσόβου, καθώς θέτει νέα εμπόδια στα σχέδια εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σερβία και προώθησης της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, Μ. Λάιτσακ, από τη Ρώμη όπου συμμετείχε σε «διάφορες συναντήσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια», σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ επανέλαβε ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων «είναι θεμελιώδης για τη σταθερότητα της περιοχής, την οικονομική ανάπτυξη και τη πρόοδο προς την ΕΕ».

Την ίδια στιγμή ο Κοσοβάρος διαπραγματευτής Μπ. Μπισλίμι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Πρίστινα, δήλωσε ότι ο Λάιτσακ «παραβίασε τις αρχές τις οποίες έθεσε ο ίδιος», κατηγορώντας τον ότι «προγραμμάτισε συνάντηση χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τα μέρη, και προσπάθησε να καθορίσει και την ατζέντα». Ο δε εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, κατηγόρησε τον Μπισλίμι για «απαράδεκτη» συμπεριφορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ