ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Δεν ελέγχεται η αγορά

Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη

Πολύ μικρές είναι μέχρι στιγμής οι δυνατότητες της πολιτείας, να ελέγξει την αγορά, για τη διάθεση ή όχι στους καταναλωτές γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Χαραλάμπους,χτες στη Βουλή, σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη.

Ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Γ. Χαραλάμπους, σημείωσε ότι η μέχρι στιγμής μέριμνα του υπουργείου αφορά στη μετάφραση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για τα κοινοτικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και την ενημέρωση των καταναλωτών μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου. Παράλληλα, σημείωσε ότι τέτοια φαινόμενα θα ελεγχθούν καλύτερα με τις αρμοδιότητες που θα έχει ο υπό σύσταση Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, του οποίου τη δημιουργία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι.

Ανταπαντώντας ο Μπάμπης Αγγουράκης σημείωσε ότι έχουν δημοσιευτεί έρευνες σχετικά με αυτά τα προϊόντα, για τα οποία αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κρατική μέριμνα. Και τόνισε: "Ξέρετε πολύ καλά ότι τέτοια προϊόντα πάνε ως πρώτη ύλη σε άλλα τρόφιμα και ουδείς γνωρίζει ότι καταναλώνει γενετικά μεταλλαγμένα υλικά. Κατά συνέπεια υπάρχει ένα θέμα να πάρει θέση η κυβέρνηση απέναντι στο θέμα" και να απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτών των προϊόντων.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΦΥΤΑ
Δύο πλευρές μιας ενιαίας ταξικής πολιτικής

Ενας σημαντικός λόγος για τον οποίο αναθεωρήθηκε η ΚΑΠ το 1992, αλλά και η αλλαγή της ΚΑΠ, που προτείνεται στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" είναι η προσαρμογή της κοινοτικής γεωργίας στους όρους της διεθνούς αγοράς και η αύξηση των κερδών των πολυεθνικών που ασχολούνται με τα τρόφιμα.

Οι όροι της διεθνούς αγοράς, όμως, δεν προσδιορίζονται από τις ανάγκες της ανθρωπότητας σε τρόφιμα, αλλά από τους στόχους των πολυεθνικών, που ασχολούνται με τα τρόφιμα, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι όροι της διεθνούς αγοράς επιβάλλουν μείωση της αγροτικής παραγωγής, που γίνεται με μαζικές καταστροφές (χωματερές) φυτικών και ζωοκομικών προϊόντων, σε μια περίοδο που πάνω από 1 δισ. ανθρώπων λιμοκτονεί και υποσιτίζεται.

Σύμφωνα με αυτούς τους όρους της αγοράς, οι ανάγκες σε τρόφιμα στην ΕΕ μέχρι το 1992 αυξάνονταν με 0,5% το χρόνο, ενώ η παραγωγή τροφίμων με 2% το χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σταθερά αποθέματα, η καταστροφή των οποίων απορροφούσε σημαντικά κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Βέβαια, τις ανάγκες σε τρόφιμα η ΕΕ τις υπολογίζει με τους όρους της αγοράς. Γιατί, αν καλύπτονταν οι καταναλωτικές ανάγκες των 18 εκατομμυρίων ανέργων και των 50 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και κατά τεκμήριο υποκαταναλώνουν, οι ανάγκες σε τρόφιμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από την παραγωγή.

Την τεχνητή αυτή υπερπαραγωγή τροφίμων, που αποτελεί κλασική περίπτωση κρίσης υπερπαραγωγής του καπιταλιστικού συστήματος, η ΕΕ μέχρι το 1992 την αντιμετώπιζε κύρια με την καταστροφή στις χωματερές των αγροτικών προϊόντων. Μετά το 1992, την αντιμετωπίζει με μέτρα εκτατικοποίησης της παραγωγής, όπως κίνητρα για αγραναπαύσεις, για μαζικές εκριζώσεις οπωρώνων και αμπελώνων κ.ά. Δηλαδή, τις χωματερές των αγροτικών προϊόντων τις αντικατέστησαν με χωματερές των ίδιων των καλλιεργειών.

Επειδή, όμως, η εγκατάλειψη των καλλιεργούμενων εκτάσεων δημιουργούσε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, η ΕΕ, μαζί με τα κίνητρα της εγκατάλειψης, θεσμοθέτησε και ορισμένα κίνητρα δάσωσης αυτών των εκτάσεων για να αποτραπεί η διάβρωσή τους.

Τα κίνητρα των δασώσεων και εκτατικοποίησης της παραγωγής, μαζί με κάποια κίνητρα για τις βιολογικές καλλιέργειες, η ΕΕ τα αποσπά από τον πραγματικό τους στόχο, που είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής και τα προβάλλει σαν μέτρα ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα μέτρα αυτά θα συνιστούσαν σε ένα βαθμό, έστω και παρεμπιπτόντως, μια αγροτική πολιτική φιλικότερη προς το περιβάλλον, αν στο μεταξύ δεν άλλαζε ο τρόπος της αγροτικής παραγωγής. Γιατί μαζί με αυτά τα "περιβαλλοντικά" μέτρα η ΕΕ, με απαίτηση συγκεκριμένων πολυεθνικών που εκφράστηκαν μέσα από τις ΗΠΑ, απελευθέρωσε στο περιβάλλον τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Δηλαδή, επέτρεψε και προσπάθησε να επιβάλει την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων φυτών.

Η απελευθέρωση των ΓΤΟ με καθαρά οικονομικά κριτήρια εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, για την υγεία των ενδιάμεσων καταναλωτών (ζώα) και για την υγεία του τελικού καταναλωτή (άνθρωπος), γιατί δεν έχουν διερευνηθεί όλες οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί η σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποία συνιστά στα κράτη - μέλη να ελέγχουν πριν απελευθερώσουν κάθε ΓΤΟ τις πιθανές παρενέργειες και σαν τέτοιες αναφέρουν τον εκφυλισμό της χλωρίδας, τη δημιουργία σούπερ ζιζανίων, την πρόκληση αλλεργικών φαινομένων στον άνθρωπο, την καταστολή του ανοσοποιητικού του συστήματος κ.ά., επειδή γι' αυτές τις παρενέργειες υπάρχουν, ήδη, σοβαρές ενδείξεις.

Το κωμικοτραγικό στην οδηγία της ΕΕ είναι ότι ο έλεγχος αυτός θα είναι καθαρά γραφειοκρατικός και θα βασίζεται στα σχετικά έγγραφα, που θα προσκομίζει ο ιδιοκτήτης των ΓΤΟ και στη διεθνή βιβλιογραφία.

Η διεθνής, όμως, βιβλιογραφία είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη από τις πολυεθνικές που παράγουν τους ΓΤΟ. Και αυτό, γιατί οι πολυεθνικές έχουν δική τους ανεπτυγμένη έρευνα, αλλά και γιατί τα περισσότερα και πιο ανεπτυγμένα πανεπιστήμια είναι υποταγμένα στις πολυεθνικές, επειδή χρηματοδοτούνται από αυτές για να υλοποιήσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα.

Στόχος, όμως, των πολυεθνικών δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά η απόσβεση των επενδύσεων και η προσκόμιση κερδών. Ο στόχος αυτός αποδείχτηκε περίτρανα στην περίπτωση των τρελών αγελάδων.

Γι' αυτό η απελευθέρωση των ΓΤΟ έγινε με καθαρά οικονομικά κριτήρια και το κυριότερο επιχείρημα που επικαλέστηκε η ΕΕ, για να δικαιολογήσει την απελευθέρωση των ΓΤΟ, ήταν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής γεωργίας, η οποία είχε μειωθεί, σε σχέση με τη γεωργία των ΗΠΑ, που προηγήθηκαν στην απελευθέρωση και χρησιμοποίηση των ΓΤΟ.

Γι' αυτό οι ΗΠΑ και η ΕΕ τορπίλισαν τη διεθνή διάσκεψη των 135 χωρών, που έγινε στην Κολομβία (12 - 23/2/1999) και απέτρεψαν την υπογραφή ακόμα και ενός πρωτοκόλλου για τη βιοασφάλεια από τους ΓΤΟ.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εκφραστές, ΗΠΑ και ΕΕ, προωθούν την επιστήμη και την τεχνολογία, με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους και όχι τη λύση των τεράστιων προβλημάτων της ανθρωπότητας, όπως είναι το πρόβλημα της πείνας. Και αυτός ο τρόπος ανάπτυξης δημιουργεί τεράστια και απρόβλεπτα προβλήματα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Γι' αυτό, όσο κυριαρχούν οι πολυεθνικές, θα συνυπάρχει ο υποσιτισμός και η λιμοκτονία με τις αρνητικές συνέπειες από τους ΓΤΟ.

Γι' αυτό θα συνυπάρχουν στην ΕΕ δύο γεωργίες: Η βιολογική, για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Και η γεωργία των ΓΤΟ για τις λαϊκές μάζες, η οποία, χωρίς να λύνει το διατροφικό πρόβλημα, θα δημιουργεί και απρόβλεπτες παρενέργειες στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Γι' αυτό παραπλανούν τους αγρότες και τους καταναλωτές οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, που προβάλλουν τα κίνητρα της ΕΕ για τις βιολογικές καλλιέργειες, που αφορούν ένα μικρό και εύπορο ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ και συνειδητά παραβλέπουν την απελευθέρωση των ΓΤΟ, που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της ΕΕ.

Γι' αυτό χρέος των λαϊκών στρωμάτων είναι η ανατροπή αυτής της ΕΕ των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και η δημιουργία της σοσιαλιστικής Ευρώπης, όπου τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας θα χρησιμοποιούνται για τη λύση βασικών προβλημάτων της ανθρωπότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Γ. Σ.

Κινητοποίηση κατά του "Καποδίστρια"

Σειρά κινητοποιήσεων ενάντια (στο νόμο "Καποδίστρια") στη συνένωση της κοινότητας Ανθηδόνας (πρώην Λουκισίων) με αυτή της Δροσιάς, στο νέο Δήμο Ανθηδόνας, έχουν προγραμματίσει οι κάτοικοι της πρώτης.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στη Χαλκίδα και κατάληψη της γέφυρας του Ευρίπου και στη συνέχεια πορεία στη Νομαρχία Εύβοιας.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Κοινότητας Ανθηδόνας δε συμμετείχαν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές (είχαν καταθέσει στη Νομαρχία τα εκλογικά τους βιβλιάρια), ενώ, στη συνέχεια, μέσα από λαϊκή συνέλευση εξέλεξαν επιτροπή που "διαχειρίζεται" τα πράγματα και συντονίζει τον αγώνα τους.

Οι λόγοι που επικαλούνται για την "αυτομόλησή" τους έχουν σχέση με γεωγραφική θέση και αποστάσεις, ανάπτυξη της περιοχής και προοπτικές, ιστορικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς λόγους, σφετερισμό του ονόματος από το νέο δήμο, άνιση μεταχείριση και πρόβλημα με τη δομή του νέου δήμου.

Ομαδική απόδραση

Στον ύπνο πιάστηκε η αστυνομική φρουρά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νεάπολης Κρήτης, αφού 21 κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν χωρίς να τους αντιληφθεί κανένας. Η ομαδική απόδραση διαπιστώθηκε στο πρωινό προσκλητήριο. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και άρχισαν οι αναζητήσεις, αλλά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Οι δραπέτες - είκοσι Αλβανοί και ένας Ρουμάνος - κατάφεραν να απομακρυνθούν και να "σβήσουν" τα ίχνη τους. Πίσω τους είχαν αφήσει τα κομμένα κάγκελα ενός παραθύρου και τα σεντόνια που χρησιμοποίησαν για να βγουν έξω από το μαντρότοιχο. Ο αρχηγός της αστυνομίας έδωσε εντολή να γίνει ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν ευθύνεται η εικοσαμελής αστυνομική φρουρά των φυλακών. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποδέσμευσης των 1.000 συνολικά αστυνομικών από τις φυλακές της χώρας, ώστε να λειτουργήσει ένα ενιαίο σύστημα φύλαξης και ασφάλειας των κρατουμένων, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ακόμα προσλάβει τους αντικαταστάτες τους.

Το δουλεμπορικό κύκλωμα συνεχίζει να δρα ανενόχλητο. Χτες τα ξημερώματα εντοπίστηκαν από λιμενικούς 12 "λαθρομετανάστες" από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ στην περιοχή Ψαλίδι της Κω. Οι 12 άνθρωποι συνελλήφθηκαν και οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο της Κω προκειμένου να προσαχθούν στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους μεταφέρθηκαν στην Κω με πράσινο ταχύπλοο σκάφος, το οποίο οδηγούσε δουλέμπορος από το Πακιστάν, στον οποίο ο καθένας κατέβαλε 1.500 με 2.000 δολάρια.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε στις 22.2.99 ο σ. ΝΙΚΟΣ ΔΑΟΥΛΑΣ από ανίατη ασθένεια.

Ο Νίκος Ζ. Δάουλας γεννήθηκε το 1934 στη Βερδικούσα Λάρισας από φτωχή οικογένεια κτηνοτρόφων. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, ήρθε στο Περιστέρι και δούλευε στις οικοδομές. Ταυτόχρονα, δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα και παίρνει μέρος σ' όλους τους λαϊκούς αγώνες.

Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, γίνεται μέλος του ΚΚΕ και δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το 1976 εκλέχτηκε στη διοίκηση του Σωματείου του Μπετόν Αρμέ.

Ηταν ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου και από το 1985 έως το 1991, οπότε βγήκε στη σύνταξη, ήταν μέλος της Διοίκησης.

Από το 1994 ως το θάνατό του, ήταν μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου.

Σ' όλη του τη ζωή, ήταν πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και πάλευε ακούραστα και πάντα στην πρώτη γραμμή, κλασικό παράδειγμα λαϊκού αγωνιστή.

Συγκέντρωση για το δρόμο Λίμνης - Χαλκίδας

Με αίτημα την κατασκευή παραλιακού δρόμουΛίμνη - Πολιτικά - Χαλκίδα και "για να σταματήσει ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής, η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση" με πρωτοβουλία του Δήμου Λίμνης και τη συμμετοχή των Δήμων Λουτρών Αιδηψού,Ωρεών και Αρτεμισίου,πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πόλη της Λίμνης, την Κυριακή στις 11 π.μ. μπροστά στο δημαρχείο.

Η περιοχή της Βορειοκεντρικής και Βόρειας Εύβοιας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την παραγωγική συρρίκνωση (μεταλλευτικές επιχειρήσεις και αγροτική παραγωγή) λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η ανεργία στην περιοχή, κυμαίνεται μεταξύ του 75% (περιοχή Μαντουδίου - Λίμνης) και 45% στη Βόρεια Εύβοια.

Ωστόσο, αποτελεί ουτοπία να νομίζει κανείς ότι αν κατασκευαστεί ένας δρόμος - που δεν αντιλέγει κανείς ότι είναι έργο υποδομής - (εξάλλου ο συγκεκριμένος δρόμος θα δημιουργήσει μια σειρά άλλα προβλήματα), θα λυθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης και της ανεργίας, αν δε διεκδικηθούν έργα παραγωγικά για την περιοχή που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Ούτε, βέβαια, είναι σωστή η διατυμπανιζόμενη άποψη από τους ευρωλάγνους της κυβέρνησης, της προηγούμενης φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου, αλλά και της σημερινής, προσκείμενης στη ΝΔ, ότι "κυριότερος τομέας ανάπτυξης για την Εύβοια, είναι ο τριτογενής και ο τουρισμός".

Η Εύβοια, οι εργαζόμενοι και ο λαός της διεκδικούν ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, με μοχλό τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την ανάπτυξη του τριτογενούς και λένε "όχι" στις αποφάσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και όσων τη θέλουν διαμετακομιστικό κέντρο για εξυπηρέτηση των πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ