ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Προωθείται μείωση προσωπικού

Την αντίθεσή του στα σχέδια της πολυεθνικής, εκφράζει το συντονιστικό των σωματείων των εργαζομένων στον Ομιλο

Δεν έχει ολοκληρωθεί καλά - καλά η διαδικασία εξαγοράς της αγγλικής πολυεθνικής «BLUE CIRCLE» από το γίγαντα του καρτέλ του τσιμέντου γαλλική πολυεθνική «LAFARGE», στην οποία, πλέον, θα ανήκει ο όμιλος «ΑΓΕΤ Ηρακλής» - «Τσιμέντα Χαλκίδας» (μετά τη συγχώνευση) και ανακοινώθηκε μείωση του προσωπικού (γίνεται αναφορά για 300 εργαζόμενους) με τη μορφή «κινήτρων» προκειμένου να επιτευχθεί «μείωση του εργατικού κόστους», ενώ στις προθέσεις της πολυεθνικής είναι και η εφαρμογή άλλων μορφών απασχόλησης, που με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, τους παρέχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Για την «LAFARGE» έχει τελειώσει η τυπική και ουσιαστική διαδικασία εξαγοράς του άλλου αγγλικού μεγαθηρίου, της «BLUE CIRCLE», με την επικύρωση από τις αντίστοιχες επιτροπές ανταγωνισμού των ΗΠΑ και του Καναδά, δημιουργώντας έτσι παγκόσμια το μεγαλύτερο κολοσσό στο χώρο του τσιμέντου με ετήσια παραγωγή 150 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, ενώ στην εγχώρια αγορά τσιμέντου καλύπτει ποσοστό πάνω από 60-65% (εκτός «ΤΙΤΑΝ»). Ετσι, ως επικυρίαρχοι έρχονται να αυξήσουν τα αστρονομικά κέρδη τους, με παράλληλη προσπάθεια κατάργησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Την αντίθεση και αντίδρασή της σε μια τέτοια προοπτική επισημαίνει σε Δελτίο Τύπου η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων του ομίλου της ΑΓΕΤ (υπογράφουν 10 σωματεία του ομίλου), αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις 22 του Ιούνη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, μοναδικός στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι η μείωση του εργατικού κόστους, με παράλληλη μείωση του προσωπικού, με εντατικοποίηση της εργασίας, εφαρμογή της πολυειδικότητας κ.ά. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν επίσης ότι θα επέλθει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ομίλου. Στα πλαίσια αυτά, αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου των σωματείων, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν «κίνητρα» για την αποχώρηση προσωπικού, χωρίς να δεσμεύεται (η διοίκηση) για την κάλυψη των κενών θέσεων με νέες προσλήψεις. Την ίδια ώρα, όλοι οι εργασιακοί χώροι παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Τα δέκα σωματεία, με ομοφωνία, αποφάσισαν να μην αποδεχτούν την ανακοίνωση κινήτρων χωρίς προηγούμενη δέσμευση της διοίκησης του ομίλου για κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, ενώ καλούν τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα της εταιρίας. Επίσης, δε θα επιτρέψουν την εκχώρηση θέσεων εργασίας παραγωγής και συντήρησης σε εργολάβους (σ.σ. κάτι που έχει πάρει εδώ και χρόνια τη μορφή χιονοστιβάδας), ενώ θα παρακολουθούν την τήρηση του προγράμματος εργασίας, τη χορήγηση ρεπό και τη μη πραγματοποίηση υπερωριών.

Τέλος, οι διοικήσεις των σωματείων καλούν τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα «για να μην περάσουν τα σχέδια των νυν διοικούντων που φαίνεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της θέσης τους και όχι η ανάπτυξη και προοπτική του ομίλου».

Βέβαια, η αντίδραση αυτή έρχεται τώρα που «έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο» των εργαζομένων και οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΑΚΕ) των σωματείων του ομίλου προσπαθούν να καλύψουν το μέχρι σήμερα συμβιβασμό τους και τη «μουγκαμάρα» τους, παρότι είχαν διαπιστώσει ότι θα έφθαναν σε αυτό το σημείο. Τώρα δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο ένας είναι να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπόθεση της διατήρησης και διεύρυνσης της απασχόλησης και των δικαιωμάτων τους. Ο άλλος είναι η ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πορεία, που ξεκινάει από το 1993 με τη «φραστική αντίθεση» αυτών των ηγεσιών στο ξεπούλημα του ομίλου, χωρίς κανένα «πρακτικό αντίκρισμα» και συνεχίστηκε με τη «σιωπηλή» συναίνεση στα απανωτά πουλήματα («Καλτσεστρούτζι» - «BLUE CIRCLE» και τώρα «LAFARGE») αλλά και στη συνεχή συρρίκνωση του προσωπικού με τη μέθοδο των «κινήτρων».


Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Με το πακέτο προτάσεων Γιαννίτση, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι προς το παρόν το απέσυρε, εκφράζεται η πολιτική της, αλλά και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή εκφράζεται το ταξικό συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Για παράδειγμα, με την επιμήκυνση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων μειώνονται σημαντικά οι οικονομικές υποχρεώσεις εργοδοσίας και κράτους για την ασφάλιση των εργαζομένων. Ηδη η κυβέρνηση είχε ψηφίσει και μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τη δημιουργία υποτίθεται νέων θέσεων εργασίας. Ολ' αυτά επιβαρύνουν σημαντικά τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση με το πακέτο Γιαννίτση θέλει να προχωρήσει στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος. Ετσι κι αλλιώς το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αστικό και υπηρετεί από τη φύση του τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ενάντια στην εργατική τάξη, και γι' αυτό φυσικά έχει την υποστήριξη, με όλα τα μέσα, της ολιγαρχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τις πρωτοφανείς εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει τυπικά το πακέτο των μέτρων και από μια άποψη βρίσκεται σε δύσκολη θέση: Αν παραιτηθεί από την πολιτική της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος, έρχεται σε αντίθεση με μια ουσιαστική απαίτηση του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Αν επιμείνει να περάσει το πακέτο με κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις, έρχεται σε σύγκρουση με το λαό ανοιχτά, κινδυνεύει με μεγάλο πολιτικό κόστος ή το χειρότερο, να γενικευτούν και να οξυνθούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις, γεγονός που συμβάλλει στη γενικότερη αμφισβήτηση της πολιτικής της άρχουσας τάξης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ομως το γεγονός αυτό, ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μήπως σημαίνει πως υπάρχει πολιτικό δίλημμα για την κυβέρνηση, «ποια συμφέροντα να ικανοποιήσει»; Οχι, σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό δίλημμα. Θα επιμείνει ως το τέλος στην επιβολή της πολιτικής της για την ασφάλιση, με ελιγμούς βέβαια, και αυτό έγινε φανερό αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις. Ολα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν δηλώσεις όχι για αλλαγή πολιτικής, αλλά «ότι έγιναν λάθος χειρισμοί» - χειρισμοί μόνο.

Ο κ. Σημίτης στις 31 του Μάη στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταθερά και αταλάντευτα στο πρόγραμμά της για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σημασία έχει το «σταθερά και αταλάντευτα» για τους βιομηχάνους, που σημαίνει όχι υποχωρήσεις απέναντι στο λαό. Ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε την αστική τάξη ότι μπορεί να κοιμάται ήσυχη... και η τύχη της να δουλεύει για το ασφαλιστικό.

Και η ηγεσία του ΣΕΒ δήλωσε με νόημα - με αποδέκτες την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΝΔ βασικά, αλλά και όλους όσοι αντικειμενικά έχουν ρόλο ΣΥΝεταίρου σ' αυτή την πολιτική - ότι απαιτείται «κοινωνική συναίνεση», δηλαδή η ασφαλιστική αναδιάρθρωση να έχει και την υπογραφή των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Το κυριότερο, για το ζήτημα που μας ενδιαφέρει, είναι τούτο: Αλλαξε πολιτική το ΠΑΣΟΚ μετά τις κινητοποιήσεις, ώστε να παραιτηθεί από την πολιτική του στο ασφαλιστικό και από τα ταξικά συμφέροντα που εξυπηρετεί;

'Η μήπως είναι ένα απλό ζήτημα το ασφαλιστικό, που μπορεί να το παρακάμψει, έτσι ώστε να τα έχει καλά και με το κεφάλαιο και με το λαό; Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού αποτελεί ζωτικό και μεγάλων διαστάσεων ζήτημα για το κεφάλαιο, για τα κέρδη του. Οπως και για την Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ο κ. Ντελόρ είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό ΗΠΑ και Ιαπωνίας, εργασιακές σχέσεις τύπου Ταϊβάν και ασφαλιστικό σύστημα τύπου ΗΠΑ, στις οποίες κυριαρχεί η ιδιωτικοποίηση, η ανταποδοτικότητα και ένα μέρος των εργαζομένων δεν έχει καθόλου ασφάλιση.

Το κεφάλαιο στην Ελλάδα, επίσης, κάνει μεγάλα όνειρα και σχέδια για την εκμετάλλευση και καταλήστευση, ακόμα μεγαλύτερη, των αποθεματικών και της περιουσίας των ταμείων - κι εδώ γίνεται λόγος για πολλά τρισ. -που τα βλέπουν να «επενδύονται» στο Χρηματιστήριο, δηλαδή να καταλήγουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων. Και η περιουσία τους να «κεφαλαιοποιείται» κι αυτή με τη μορφή «ΑΕ Διαχείρισης» και να μπαίνει στην «αγορά», πάλι στις τσέπες τους.

Εδώ, με δυο λόγια, πρόκειται για μεγάλο φαγοπότι, για τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της ολιγαρχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων. Εδώ η ταξική πάλη γίνεται ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Ηδη ο κ Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει, όχι τις συντάξεις γενικά, αλλά μόνο τις κατώτερες και συζητάει την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης. Αρκεί όμως αυτό για ασφάλιση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες;

Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις από την πολιτική της μόνο αν συνεχιστεί ανυποχώρητα ο αγώνας και πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν πολιτικοποιηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά. Αν η εργατική τάξη, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και οι αγρότες και οι ΕΒΕ συνειδητοποιήσουν τα ταξικά συμφέροντα που κρίνονται με το ασφαλιστικό και αποκαλυφθεί ευρύτερα η ταξική ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η εκσυγχρονιστική και συναινετική πολιτική του ΣΥΝ.

Αυτή η συνέχιση του αγώνα και η βαθύτερη ταξική του συνειδητοποίηση αποτελεί κυρίως ένταση της δράσης των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και όλων όσοι συνειδητοποιούν, έστω και από ταξικό ένστικτο, την αναγκαιότητα της πάλης για δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Οσο για την πλειοψηφία των ηγεσιών των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Οι μεγάλες κινητοποιήσεις τους έδωσαν εντολή συνέχισης του αγώνα. Παρ' όλα αυτά δε συνεχίζουν. Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ υποχρεώθηκαν από τη δράση του ΠΑΜΕ, των επιτροπών αγώνα, αλλά και από τη συμμετοχή σημαντικά μεγάλων τμημάτων του λαού στις κινητοποιήσεις να κινούνται με συγκεκριμένη ταχτική. Και σε παράλληλη πορεία με την κυβέρνηση κάνουν ελιγμούς για να εκτονωθεί βαθμιαία το κίνημα, να καθίσουν στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» και να «τα βρουν» με το ΣΕΒ, τον κοινωνικό εταίρο, και το κράτος, ενάντια στα εργατικά συμφέροντα.


Βασίλης ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της ΕΕ της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θασσαλονίκης -Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ