ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΕΕ - ΓΑΛΛΙΑ
Το μεγάλο «παζάρι» με αφορμή 6 υγειονομικούς

Οι νοσοκόμες και ο γιατρός κατά την άφιξή τους στη Βουλγαρία

Associated Press

Οι νοσοκόμες και ο γιατρός κατά την άφιξή τους στη Βουλγαρία
Στην αγκαλιά των οικογενειών τους βρίσκονται πλέον μετά από εννιά χρόνια φυλάκισης οι πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός που είχαν καταδικαστεί δύο φορές σε θάνατο από τη λιβυκή Δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για τη μόλυνση περισσοτέρων των 400 παιδιών με τον ιό του AIDS στο παιδιατρικό νοσοκομείο αλ Φατχ, της Βεγγάζης. Η περιπέτεια των έξι χρονολογείται από το 1998, οπότε επέλεξαν να εργαστούν, διά μέσου ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, στη Λιβύη καθώς οι αμοιβές ήταν πολύ υψηλότερες.

Ο διπλωματικός πυρετός άρχισε πριν την πραγματοποίηση της δεύτερης δίκης τους, μερικές βδομάδες νωρίτερα. Μετά την επιβολή εκ νέου της θανατικής ποινής, ως ύστατη κίνηση η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο δικαστήριο της Λιβύης. Η θανατική καταδίκη μετατράπηκε σε ισόβια ανοίγοντας το δρόμο για την απέλασή τους στη Βουλγαρία, όπου, είχε σχεδόν προαναγγελθεί επισήμως ότι, ο Πρόεδρος Παρβάνοφ θα τους απένειμε χάρη. Οι έξι μέχρι σήμερα επιμένουν, και η εκδοχή τους επιβεβαιώνεται από αρκετούς εμπειρογνώμονες, ότι η μόλυνση οφείλεται στις κάκιστες συνθήκες υγιεινής και στον ελλιπέστατο εξοπλισμό του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Σταδιακή και πολύχρονη «παρτίδα»

Από τη στιγμή της καταδίκης τους, οι έξι έγιναν αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τρίπολης, της Βουλγαρίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενδεικτικό, κατά πολλούς, της πρόθεσης της λιβυκής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ανέλπιστο αυτό άσο, είναι ότι καθυστέρησε την εκτέλεση της ποινής αφήνοντας περιθώρια, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, για εφέσεις και φυσικά συνομιλίες.

Οπως όλα δείχνουν, οι έξι αποδείχτηκαν πολύ χρησιμότεροι ζωντανοί από το 2003 και μετά. Ο Λίβυος ηγέτης, αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ και την περαιτέρω προώθηση, με απροκάλυπτο τρόπο, του σχεδίου για την ευρεία Μέση Ανατολή, προχώρησε σε έναν αιφνιδιαστικό ελιγμό, αποδεχόμενος να καταβάλει η Λιβύη αποζημιώσεις στις οικογένειες των 270 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο αεροπλάνο της «Panamerican», το 1988, πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας. Με την κίνηση αυτή, αποδεχόταν, εμμέσως, την εμπλοκή της χώρας στη δράση των δύο πρώην Λίβυων πρακτόρων που κατηγορήθηκαν για την επίθεση.

Εκτοτε, η ηγεσία Καντάφι προχωρά σε σειρά «βημάτων μετανοίας»: ανακοινώνει τον τερματισμό κάθε πυρηνικής δραστηριότητας, καταγγέλλει την τρομοκρατία και δηλώνει έτοιμη για συνεργασία στην αντιμετώπισή της, περιορίζει (αν δε σταματά εντελώς) κάθε «εμπρηστική», για τις ΗΠΑ, δήλωση ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, απουσιάζει, σχεδόν πάντα, από κάθε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτό της αποφέρει νέες επενδύσεις (αμερικανικές, βρετανικές, ιταλικές ακόμη και ιαπωνικές) στον ενεργειακό τομέα (το πετρέλαιο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των 75 δισεκατομμυρίων του ΑΕΠ) και άρση του εμπάργκο που της είχε επιβληθεί το 1988 από ΗΠΑ και ΕΕ. Ξένοι ηγέτες επισκέπτονται πλέον τη χώρα και πριν από ένα χρόνο η Ουάσιγκτον ανοίγει πάλι την πρεσβεία της στην Τρίπολη και βγάζει τη Λιβύη από τον κατάλογο των χωρών «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Είναι προφανές ότι η υπόθεση των έξι αποτέλεσε το τελευταίο χαρτί της λιβυκής ηγεσίας για να εκμαιεύσει, εκτός απο οικονομικά οφέλη και πολιτικά: δηλαδή την τυπική «διεθνή αποκατάστασή» της μετά από χρόνια περιθωριοποίησης. Ετσι τους τελευταίους μήνες το Ιδρυμα Καντάφι, το οποίο λειτουργεί ως ομπρέλα φιλανθρωπικών οργανώσεων και έχει αναλάβει τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, δέχτηκε «προσφορές» από ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναχωρώντας από την Τρίπολη μαζί με τους έξι, άφησε πίσω της συμφωνίες για πακέτο «βοήθειας της ΕΕ προκειμένου να ανακαινιστούν πλήρως όλα τα νοσοκομεία της χώρας» (μέσω ιδιωτικών επενδύσεων φυσικά), όπως και για κατασκευή «άλλων σημαντικών υποδομών» κλπ.

Και ο ...«πρωταγωνιστής» της τελευταίας στιγμής

Εξαιρετικά ωφελημένος από την όλη ιστορία, πάντως, εξέρχεται ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας. Αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα του δε συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις παρά τον τελευταίο καιρό, ο Σαρκοζί φαίνεται να έκανε ορισμένες κομβικές κινήσεις. Μία εξ αυτών ήταν η εμπλοκή της συζύγου του Σεσίλια, που επισκέφθηκε δύο φορές την Τρίπολη για να φύγει μαζί με τους έξι τελικά.

Ο Σαρκοζί πέτυχε με την εμβόλιμη παρουσία του να επιβάλει και πάλι τη Γαλλία ως σημαντικό ιμπεριαλιστικό παράγοντα στη βορειοαφρικανική χώρα, με την οποία οι σχέσεις είχαν «παγώσει» από τη δεκαετία του 1980 (διαμάχη στο βόρειο Τσαντ και ανατίναξη γαλλικού αεροσκάφους πάνω από το Νίγηρα με 170 επιβάτες, εκ των οποίων οι 54 Γάλλοι, το 1989). Επιπλέον, ικανοποίησε το βασικό αίτημα της Λιβύης για «πολιτική αποκατάσταση»: αρχίζοντας το ταξίδι του μίλησε για «επανένταξη της χώρας στη διεθνή κοινότητα».

Εχοντας μείνει πίσω στην κούρσα για επενδύσεις στην παρθένα Λιβύη, μετά το 2003, ο Σαρκοζί, τηρώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις στο γαλλικό κεφάλαιο, έκανε δυναμική επάνοδο και υπογράφοντας σειρά συμφωνιών στην επίσκεψή του την Τετάρτη, πέτυχε οι γαλλικές εταιρείες να βάλουν γερά πόδι σε ένα «πεδίο» από το οποίο είχαν αποκλειστεί. Στενότερες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, επενδύσεις σε υποδομές, κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα για αφαλάτωση νερού και συνεργασία για τον έλεγχο της μετανάστευσης είναι μόνο η αρχή.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

Ενα ακόμη ζήτημα της τρέχουσας επικαιρότητας δείχνει τη συνέχεια της υποκριτικής πολιτικής της γερασμένης αγγλοσαξονικής αλεπούς. Πρόκειται για το θάνατο ενός Ρώσου πράκτορα στην Αγγλία, που η αγγλική κυβέρνηση τον αποδίδει σε εγκληματική ενέργεια της ρωσικής κυβέρνησης. Το ζήτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σύνηθες φαινόμενο στο σκοτεινό χώρο της αντικατασκοπίας. Ομως η συνεχής επαναφορά του στην επικαιρότητα από τη Γηραιά Αλβιόνα και η διαμόρφωση κλίματος τεχνητής στην ουσία οξύτητας άλλα υποκρύπτουν στην πραγματικότητα. Είναι γνωστό ότι η Αγγλία είναι το πιο προωθημένο τμήμα της φιλοαμερικανικής πολιτικής στην Ευρώπη που αγγίζει το όριο πρακτορικής ταύτισης.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το σώμα του εγκλήματος, που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το διάφανο πέπλο της πρακτορολογίας. Είναι η φωνή του γιάνκικου καπιταλισμού κόντρα στον ευρωενωσίτικο. Οι σχέσεις της ευρωπαϊκής αστικής τάξης, με επικεφαλής τη γαλλική, με την πρώην ΕΣΣΔ είχε σημεία διαφοροποίησης από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Αυτό δείχνει να συνεχίζεται και στην τωρινή εποχή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία. Μάλιστα, θα 'λεγε κανείς ότι τώρα απέκτησε την πληρότητα της ταξικής λογικής. Επειδή όμως η εισδοχή στο παιχνίδι περισσότερων ισχυρών καπιταλιστών αυξάνει και εντείνει τις ενδοκαπιταλιστικές αγκωνιές, αυξάνεται πιο επικίνδυνα και η αμετροέπεια της διεθνούς αστικής τάξης.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης αμετροέπειας είναι το γνωστό ζήτημα του εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσική ενέργεια, πετρελαίου και αερίου. Οι αμερικανικές αντιδράσεις φάνηκαν με σειρά παρεμβάσεων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, που οδήγησαν στη γνωστή καθυστέρηση. Οταν όμως φάνηκε ότι η σύνδεση του ρωσικού αγωγού πετρελαίου με την Ελλάδα και η προμήθεια της Ευρώπης με το ρωσικό πετρέλαιο ήταν αναπότρεπτη, έγινε η σχετικά πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Νίκολας Μπερνς. Φάνηκε ότι στην επίσκεψη αυτή έγινε μια επιτόπια έρευνα του ζητήματος για πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη για τις ΗΠΑ. Αυτά σύντομα θα φανούν. Ισως αποδειχτεί ως πρώτο δείγμα η σύντομη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας για την προμήθεια πετρελαίου της Ευρώπης από δεύτερο αγωγό που θα μεταφέρει πετρέλαιο από πηγές της Μέσης Ανατολής και κρατών της Κασπίας που ελέγχεται από ισχυρές εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Εκείνο που αρχικά δεν ευδοκίμησε, με τις γνωστές δηλώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ κατά της ρωσικής κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκατάστασης αμερικανικής πυραυλικής ομπρέλας στην Πολωνία κι αλλού, ίσως ευδοκιμήσει σύντομα.

Αυτό δείχνει το διχασμό της ελληνικής αστικής τάξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ που εκφράζεται ανάλογα και στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπό ορισμένη έννοια η ελληνική αστική τάξη δείχνει να προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, απειλώντας με την πτώση της να συμπαρασύρει και τον ελληνικό λαό σε περιπέτειες. Οσον αφορά την πρακτορολογία της αγγλο-σαξωνικής γηραιάς, είναι εμφανές ότι προσπαθεί για μια ακόμη φορά να κολλήσει δίπλα στους γιάνκηδες για να έχει μια επιπλέον μερίδα της λείας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ