Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

Ενα ακόμη ζήτημα της τρέχουσας επικαιρότητας δείχνει τη συνέχεια της υποκριτικής πολιτικής της γερασμένης αγγλοσαξονικής αλεπούς. Πρόκειται για το θάνατο ενός Ρώσου πράκτορα στην Αγγλία, που η αγγλική κυβέρνηση τον αποδίδει σε εγκληματική ενέργεια της ρωσικής κυβέρνησης. Το ζήτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σύνηθες φαινόμενο στο σκοτεινό χώρο της αντικατασκοπίας. Ομως η συνεχής επαναφορά του στην επικαιρότητα από τη Γηραιά Αλβιόνα και η διαμόρφωση κλίματος τεχνητής στην ουσία οξύτητας άλλα υποκρύπτουν στην πραγματικότητα. Είναι γνωστό ότι η Αγγλία είναι το πιο προωθημένο τμήμα της φιλοαμερικανικής πολιτικής στην Ευρώπη που αγγίζει το όριο πρακτορικής ταύτισης.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το σώμα του εγκλήματος, που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το διάφανο πέπλο της πρακτορολογίας. Είναι η φωνή του γιάνκικου καπιταλισμού κόντρα στον ευρωενωσίτικο. Οι σχέσεις της ευρωπαϊκής αστικής τάξης, με επικεφαλής τη γαλλική, με την πρώην ΕΣΣΔ είχε σημεία διαφοροποίησης από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Αυτό δείχνει να συνεχίζεται και στην τωρινή εποχή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία. Μάλιστα, θα 'λεγε κανείς ότι τώρα απέκτησε την πληρότητα της ταξικής λογικής. Επειδή όμως η εισδοχή στο παιχνίδι περισσότερων ισχυρών καπιταλιστών αυξάνει και εντείνει τις ενδοκαπιταλιστικές αγκωνιές, αυξάνεται πιο επικίνδυνα και η αμετροέπεια της διεθνούς αστικής τάξης.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης αμετροέπειας είναι το γνωστό ζήτημα του εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσική ενέργεια, πετρελαίου και αερίου. Οι αμερικανικές αντιδράσεις φάνηκαν με σειρά παρεμβάσεων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, που οδήγησαν στη γνωστή καθυστέρηση. Οταν όμως φάνηκε ότι η σύνδεση του ρωσικού αγωγού πετρελαίου με την Ελλάδα και η προμήθεια της Ευρώπης με το ρωσικό πετρέλαιο ήταν αναπότρεπτη, έγινε η σχετικά πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Νίκολας Μπερνς. Φάνηκε ότι στην επίσκεψη αυτή έγινε μια επιτόπια έρευνα του ζητήματος για πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη για τις ΗΠΑ. Αυτά σύντομα θα φανούν. Ισως αποδειχτεί ως πρώτο δείγμα η σύντομη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας για την προμήθεια πετρελαίου της Ευρώπης από δεύτερο αγωγό που θα μεταφέρει πετρέλαιο από πηγές της Μέσης Ανατολής και κρατών της Κασπίας που ελέγχεται από ισχυρές εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Εκείνο που αρχικά δεν ευδοκίμησε, με τις γνωστές δηλώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ κατά της ρωσικής κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκατάστασης αμερικανικής πυραυλικής ομπρέλας στην Πολωνία κι αλλού, ίσως ευδοκιμήσει σύντομα.

Αυτό δείχνει το διχασμό της ελληνικής αστικής τάξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ που εκφράζεται ανάλογα και στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπό ορισμένη έννοια η ελληνική αστική τάξη δείχνει να προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, απειλώντας με την πτώση της να συμπαρασύρει και τον ελληνικό λαό σε περιπέτειες. Οσον αφορά την πρακτορολογία της αγγλο-σαξωνικής γηραιάς, είναι εμφανές ότι προσπαθεί για μια ακόμη φορά να κολλήσει δίπλα στους γιάνκηδες για να έχει μια επιπλέον μερίδα της λείας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ