ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η "ελεύθερη πρόσβαση"

Η λεγόμενη "ελεύθερη πρόσβαση" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η εξής διαδικασία:

  • Κάθε τέλος Φλεβάρη, θα καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
  • Οι υποψήφιοι, μετά τη γνωστοποίηση των τελικών βαθμών τους,θα καταθέτουν στα Λύκεια αποφοίτησής τους συμπληρωμένο μηχανογραφικό δελτίο, στο οποίο θα αναγράφουν με σειρά προτίμησης τα Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει τμήματα που καλύπτουν κατά ανώτατο όριο δύο επιστημονικά πεδία.
  • Η εισαγωγή στα Τμήματα θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας, η οποία θα προκύπτει από τον σύνολο μορίων (άριστα 200) που συγκεντρώνει ο υποψήφιος:α. Από τον βαθμό απολυτηρίου πολλαπλασιασμένο επί 7,5.

β. Από την επίδοση στο τεστ δεξιοτήτων, ο βαθμός της οποίας πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1.

γ. Από τους βαθμούς στα δύο μαθήματα "αυξημένης βαρύτητας", που πολλαπλασιάζονται με συντελεστές 1 και 0,5 αντίστοιχα ή με τους συντελεστές 0,7 και 0,3 στις περιπτώσεις αντικαταστάσεων αυτών των μαθημάτων (βλέπε διπλανή στήλη: "Τα Επιστημονικά Πεδία").

Στο συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνει ένα υποψήφιος προστίθεται ένα μόριο για κάθε χρόνο αναμονής από το έτος αποφοίτησης από το Λύκειο. Αυτά τα μόρια δεν μπορεί να είναι περισσότερα από 5.

Τι είναι τα "τεστ δεξιοτήτων"

Η "δοκιμασία δεξιοτήτων" (τεστ) που - όπως αναφέρει η σχετική Υπουργική Απόφαση - αποσκοπεί "στον έλεγχο βασικών δεξιοτήτων λογικής, κριτικής σκέψης και αναλυτικής και συνθετικής ικανότητας των εξεταζομένων". Είναι ενιαία σε εθνικό επίπεδο και πραγματοποιείται σε ειδικά εξεταστικά κέντρα και σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια του έτους. Η μία από αυτές πραγματοποιείται υποχρεωτικά μετά τη λήξη των γραπτών προαγωγικών εξετάσεων της Β Λυκείου.

Διενεργείται με ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής Δοκιμασίας Δεξιοτήτων και αυτή εξασφαλίζει "τόσο το απόρρητο της σχετικής διαδικασίας όσο και το αδιάβλητο της αξιολόγησης". Τα τεστ αυτά αποτελούνται από ερωτήσεις διαφόρων μορφών, που μπορεί να αναφέρονται σε "γενικές γνώσεις", σε γλωσσικές ασκήσεις, σε "ερμηνεία όρων κοινής χρήσης και στην κατανόηση απλών επιστημονικών εννοιών", σε βασικές μαθηματικές γνώσεις και "ασκήσεις λογικής και κριτικής ανάλυσης" κτλ. Οι μαθητές στη διάρκεια της χρονιάς "θα διδάσκονται" και πώς θα εξετάζονται στις "δοκιμασίες δεξιοτήτων" με βάση ενδεικτικά υποδείγματα.

Τα Επιστημονικά Πεδία

Τα Επιστημονικά Πεδία, στα οποία ομαδοποιούνται Τμήματα ομοειδών ή συγγενών γνωστικών αντικειμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι:

1. Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2. Θετικές Επιστήμες

3. Επιστήμες Υγείας

4. Τεχνολογικές Επιστήμες

5. Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης

Μαθήματα που λαμβάνονται υπόψη για κάθε πεδίο

1. Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες:

α) Νεοελληνική Λογοτεχνία (θεωρητικής κατεύθυνσης)

β) Ιστορία (θεωρητικής κατεύθυνσης)

Μπορούν να αντικατασταθούν αντίστοιχα από:

α) Ελληνική Γραμματεία (Γενικής Παιδείας)

β) Νεότερη Ελληνική Ιστορία (Γενικής Παιδείας)

2. Θετικές Επιστήμες:

α) Μαθηματικά (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

β) Φυσική (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

Μπορούν να αντικατασταθούν αντίστοιχα από:

α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας)

β) Φυσική - Βιολογία (Γενικής Παιδείας)

3. Επιστήμες Υγείας:

α) Βιολογία (θετικής κατεύθυνσης)

β) Χημεία (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

Μπορούν να αντικατασταθούν αντίστοιχα από:

α) Φυσική - Βιολογία (Γενικής Παιδείας)

β) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας)

4. Τεχνολογικές Επιστήμες:

α) Μαθηματικά (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

β) Φυσική (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

Μπορούν να αντικατασταθούν αντίστοιχα από:

α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας)

β) Φυσική - Βιολογία (Γενικής Παιδείας)

5. Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης:

α) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Μάθημα Επιλογής)

β) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Μάθημα Γενικής Παιδείας).

Τμήματα που αντιστοιχούν σε κάθε επιστημονικό πεδίο
  • Στις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες αντιστοιχούν συνολικά 50 τμήματα. Στα ΑΕΙ 39 (Θεολογικά Φιλολογικά, Ιστορικά, Παιδαγωγικά, Νομικά, Κοινωνιολογικά, Πολιτικές Επιστήμες κλπ), στα ΤΕΙ 3 (Κοινωνικής Εργασίας, Βιβλιοθηκονομίας, Βρεφονηπιοκομίας), στις Στρατιωτικές Σχολές 1 (Στρατολογικό Τμήμα ΣΣΑΣ) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 7(Φιλοσοφίας, Ιστορίας, Ξένων Γλωσσών κλπ).
  • Στις Θετικές Επιστήμες αντιστοιχούν συνολικά 41 τμήματα. Στα ΑΕΙ 27 (Φυσικομαθηματικά, Γεωπονοδασολογικά, Παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ κλπ.) στα ΤΕΙ 7 (Φυτικής - Ζωικής παραγωγής), στις Στρατιωτικές Σχολές 3 (Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων) και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου 4.
  • Στις Επιστήμες Υγείας αντιστοιχούν συνολικά 25 τμήματα. Στα ΑΕΙ 7 (Ιατρική, Φαρμακευτική κλπ.), στα ΤΕΙ 13 (Ιατρικών Εργαστηρίων κλπ) και στις Στρατιωτικές Σχολές 5 (Ιατρική, κλπ).
  • Στις Τεχνολογικές Επιστήμες αντιστοιχούν συνολικά 69 τμήματα. Στα ΑΕΙ 28 (Πολυτεχνείο, Γεωπονική), στα ΤΕΙ και ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ 35 (αντίστοιχα τμήματα) και στις Στρατιωτικές Σχολές 6 (Αξιωματικών και υπαξιωματικών).
  • Στις Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης αντιστοιχούν συνολικά 35 τμήματα. Στα ΑΕΙ 16 (Οικονομικά, Οργάνωση Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επιχειρησιακή Ερευνα κλπ.), στα ΤΕΙ 10 (Τουριστικών Επιχειρήσεων, Λογιστική, Διοίκηση Επιχειρήσεων κλπ.), στις Στρατιωτικές Σχολές 4 (αξιωματικών και υπαξιωματικών), στις Αστυνομικές Σχολές 3 (αξιωματικών και αστυφυλάκων) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 2 (Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης).
Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια

Στη θέση των ΤΕΛ, ΕΠΛ και ΤΕΣ που καταργούνται, θεσμοθετούνται τα λεγόμενα Τεχνικά - Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), που συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία του "φιλτραρίσματος" των μαθητών στο "ενιαίο" λύκειο και διοχέτευση των "απόβλητων" μαθητών στη στενή επαγγελματική κατάρτιση.

Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε πριν λίγες μέρες η Βουλή:

  • Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) που ανήκουν στη δευτεροβάθμια, μεταγυμνασιακή εκπαίδευση.
  • Οι σπουδές στα ΤΕΕ διαρκούν έως και τρία χρόνια και οργανώνονται σε δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι περιλαμβάνουν επιμέρους κύκλους και ειδικότητες. Ο Α Κύκλος διαρκεί δύο χρόνια (τρία για νυχτερινή φοίτηση) και ο Β ένα χρόνο (και ένα εξάμηνο επιπλέον για νυχτερινή φοίτηση).
  • Στους μαθητές που αποφοιτούν από τον Α Κύκλο χορηγείται "πτυχίο" μετά από εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα. Σε ορισμένα βασικά μαθήματα κάθε ειδικότητας, οι εξετάσεις γίνονται σε κοινά θέματα σε νομαρχιακό επίπεδο.

Οι απόφοιτοι του Α Κύκλου μπορούν:

- να πάρουν "άδεια άσκησης επαγγέλματος"

- να συνεχίσουν στο Β Κύκλο

- να εγγραφούν στη Β τάξη του Ενιαίου Λυκείου

  • Στους μαθητές που αποφοιτούν από τον Β Κύκλο χορηγείται πτυχίο ανώτερο από αυτό του Α Κύκλου. Οι εξετάσεις γίνονται με κοινά θέματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι απόφοιτοι μπορούν να πάρουν "άδεια άσκησης επαγγέλματος", ή να εγγράφονται στη Β τάξη του Ενιαίου Λυκείου, ή να εγγράφονται "κατά προτεραιότητα" στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Επίσης, εφόσον συμπληρώσουν 18μηνη επαγγελματική εμπειρία, εισάγονται σε αντίστοιχης ή συναφούς ειδικότητας Τμήματα των ΤΕΙ.
  • Οι μαθητές των Ενιαίων Λυκείων που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν σε αυτά, μπορούν να εγγράφονται στο 1ο έτος του Α Κύκλου των ΤΕΕ με δικαίωμα κατοχύρωσης των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν επιτυχώς στο Λύκειο.
  • Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη κατάργηση των άλλων τύπων λυκείων, οι μαθητές που αποφοιτούν από τις ΤΕΣ μπορούν να εγγράφονται στο Β κύκλο σπουδών των ΤΕΕ. Ειδικά οι μαθητές που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις της Β τάξης των ΤΕΣ μπορούν να εγγράφονται στη Β τάξη του Α κύκλου των ΤΕΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ