Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια

Στη θέση των ΤΕΛ, ΕΠΛ και ΤΕΣ που καταργούνται, θεσμοθετούνται τα λεγόμενα Τεχνικά - Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), που συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία του "φιλτραρίσματος" των μαθητών στο "ενιαίο" λύκειο και διοχέτευση των "απόβλητων" μαθητών στη στενή επαγγελματική κατάρτιση.

Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε πριν λίγες μέρες η Βουλή:

  • Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) που ανήκουν στη δευτεροβάθμια, μεταγυμνασιακή εκπαίδευση.
  • Οι σπουδές στα ΤΕΕ διαρκούν έως και τρία χρόνια και οργανώνονται σε δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι περιλαμβάνουν επιμέρους κύκλους και ειδικότητες. Ο Α Κύκλος διαρκεί δύο χρόνια (τρία για νυχτερινή φοίτηση) και ο Β ένα χρόνο (και ένα εξάμηνο επιπλέον για νυχτερινή φοίτηση).
  • Στους μαθητές που αποφοιτούν από τον Α Κύκλο χορηγείται "πτυχίο" μετά από εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα. Σε ορισμένα βασικά μαθήματα κάθε ειδικότητας, οι εξετάσεις γίνονται σε κοινά θέματα σε νομαρχιακό επίπεδο.

Οι απόφοιτοι του Α Κύκλου μπορούν:

- να πάρουν "άδεια άσκησης επαγγέλματος"

- να συνεχίσουν στο Β Κύκλο

- να εγγραφούν στη Β τάξη του Ενιαίου Λυκείου

  • Στους μαθητές που αποφοιτούν από τον Β Κύκλο χορηγείται πτυχίο ανώτερο από αυτό του Α Κύκλου. Οι εξετάσεις γίνονται με κοινά θέματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι απόφοιτοι μπορούν να πάρουν "άδεια άσκησης επαγγέλματος", ή να εγγράφονται στη Β τάξη του Ενιαίου Λυκείου, ή να εγγράφονται "κατά προτεραιότητα" στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Επίσης, εφόσον συμπληρώσουν 18μηνη επαγγελματική εμπειρία, εισάγονται σε αντίστοιχης ή συναφούς ειδικότητας Τμήματα των ΤΕΙ.
  • Οι μαθητές των Ενιαίων Λυκείων που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν σε αυτά, μπορούν να εγγράφονται στο 1ο έτος του Α Κύκλου των ΤΕΕ με δικαίωμα κατοχύρωσης των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν επιτυχώς στο Λύκειο.
  • Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη κατάργηση των άλλων τύπων λυκείων, οι μαθητές που αποφοιτούν από τις ΤΕΣ μπορούν να εγγράφονται στο Β κύκλο σπουδών των ΤΕΕ. Ειδικά οι μαθητές που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις της Β τάξης των ΤΕΣ μπορούν να εγγράφονται στη Β τάξη του Α κύκλου των ΤΕΕ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις (2004-05-18 00:00:00.0)
Στροφή προς την κατάρτιση και όχι ουσιαστική γνώση (2003-02-23 00:00:00.0)
Συνέχεια εξετάσεων σήμερα (2001-06-09 00:00:00.0)
Στη μέγκενη της ευτελούς κατάρτισης (1998-10-01 00:00:00.0)
Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια: Σχολεία Απορριφθέντων; (1998-08-11 00:00:00.0)
Κατάρτιση αντί εκπαίδευσης για χιλιάδες νέους (1998-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ