Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι αλλάζει στο Λύκειο

Περιληπτικά η "μεταρρύθμιση" συμπυκνώνεται στα εξής: Δημιουργείται το "Ενιαίο Λύκειο" (από τη χρονιά 1997 - 1998), αλλάζει ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης των μαθητών, καθιερώνεται το "Εθνικό Απολυτήριο", καταργούνται από το έτος 2000 οι Γενικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης καταργούνται τα Ενιαία Πολυκλαδικά Λύκεια, τα Τεχνικά - Επαγγελματικά Λύκεια και οι Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές και στη θέση τους δημιουργούνται τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Αναλυτικά οι αλλαγές είναι:

ENIAIO ΛΥΚΕΙΟ Α' Τάξη

Τα μαθήματα της Α' Λυκείου κατανέμονται σε δύο ομάδες:

1η ΟΜΑΔΑ: Τα μαθήματα γενικής παιδείας (Γενικά Μαθήματα) που είναι ίδια για όλους και εξετάζονται γραπτά. Αυτά είναι (στην παρένθεση οι ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα): Θρησκευτικά (2), Ελληνικά (Αρχαία - Νέα) (8), Ιστορία (2), Μαθηματικά (5/4), Φυσική - Χημεία (3/4), Α' Ξένη Γλώσσα (3), Αρχές Οικονομίας (2), Τεχνολογία (2), Φυσική Αγωγή (2/1) και Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (0/1)

2η ΟΜΑΔΑ: Τα Μαθήματα Επιλογής που εξετάζονται γραπτά και τα οποία είναι: Β' Ξένη Γλώσσα (2), Ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (2), Ψυχολογία (2), Εφαρμογές Πληροφορικής (2) και Αισθητική Αγωγή (2).

Ολα τα μαθήματα εξετάζονται γραπτώς εκτός από Φυσική Αγωγή, Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό, Εφαρμογές Πληροφορικής και Αισθητική Αγωγή.

Στην τάξη αυτή ο μαθητής διδάσκεται όλα τα Γενικά Μαθήματα και επιλέγει υποχρεωτικά ένα από τα Μαθήματα Επιλογής, έχοντας τη δυνατότητα, αν θέλει, να επιλέξει και δεύτερο, στο οποίο εξετάζεται κανονικά και ο βαθμός αυτού του μαθήματος συνυπολογίζεται στην εξαγωγή του γενικού μέσου όρου προαγωγής.

Β' Τάξη

1η ΟΜΑΔΑ: Μαθήματα γενικής Παιδείας (Γενικά Μαθήματα) που είναι ίδια υποχρεωτικά για όλους. Αυτά είναι: Θρησκευτικά (2), Ξένη Γλώσσα (2), Φυσική Αγωγή (2), Ελληνικά (Αρχαία - Νέα) (6), Ιστορία (2), Μαθηματικά (Αλγεβρα - Γεωμετρία) (4), Φυσική - Χημεία - Βιολογία (4), Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς (2).

2η ΟΜΑΔΑ: Τα Υποχρεωτικά Μαθήματα Κατεύθυνσης και Μαθήματα Επιλογής της Αντίστοιχης κατεύθυνσης που είναι:

  • Θεωρητική Κατεύθυνση:

α) Υποχρεωτικά: Αρχαία Ελληνικά Κείμενα (2), Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα (2/1) και Λατινικά (1/2).

β) Επιλογής: Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών (2), Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, Ιστορία και Κείμενα (2), Β' Ξένη Γλώσσα (2), Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής (2), Σχέδιο (2), Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών (2), Θέματα Ιστορίας (2) και Εφαρμογές Υπολογιστών (2).

  • Θετική Κατεύθυνση:

α) Υποχρεωτικά: Μαθηματικά (3), Φυσική (2) και Χημεία (1).

β) Επιλογής: Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών (2), Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, Ιστορία και Κείμενα (2), Β' Ξένη Γλώσσα (2), Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής (2), Σχέδιο (2), Θέματα Ιστορίας (2), Εφαρμογές Υπολογιστών (2) και Βιολογία (2).

  • Τεχνολογική Κατεύθυνση:

α) Υποχρεωτικά: Μαθηματικά (2), Φυσική (2) και Τεχνολογία Επικοινωνιών (2).

β) Επιλογής: Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών (2), Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, Ιστορία και Κείμενα (2), Β' Ξένη Γλώσσα (2), Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής (2), Διαχείριση Φυσικών Πόρων (2), Εφαρμογές Υπολογιστών (2), Χημεία (2) και Σχέδιο (2).

Ολα τα μαθήματα εξετάζονται γραπτά εκτός από τη Φυσική Αγωγή και τις Εφαρμογές Υπολογιστών.

Γ' Τάξη

1η ΟΜΑΔΑ: Μαθήματα Γενικής Παιδείας που είναι υποχρεωτικά για όλους και είναι: Θρησκευτικά (1), Ξένη Γλώσσα (2), Φυσική Αγωγή (1), Ελληνική Γραμματεία (4), Νεότερη Ελληνική Ιστορία (2), Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (2), Φυσική - Βιολογία (2), Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας (2).

2η ΟΜΑΔΑ: Τα Υποχρεωτικά Μαθήματα Κατεύθυνσης και Μαθήματα Επιλογής της αντίστοιχης κατεύθυνσης, που δεν τα αναφέρουμε για οικονομία χώρου, καθώς αυτά τα μαθήματα θα δεχτούν του χρόνου οι μαθητές που σήμερα βρίσκονται στην 2η Λυκείου.

Αξιολόγηση της επίδοσης

Η αξιολόγησή του γίνεται ως εξής:

1) Στην αρχή κάθε χρονιάς (μέσα στο Σεπτέμβρη) γίνονται διαγνωστικές δοκιμασίες στα μαθήματα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική - Χημεία και Ξένες Γλώσσες. Οι δοκιμασίες αυτές γίνονται χωρίς προειδοποίηση στο πλαίσιο μιας διδακτικής ώρας, με ευθύνη του διδάσκοντος και περιλαμβάνουν συνδυασμένες ερωτήσεις διαφόρων τύπων που διατυπώνει ο διδάσκων. Δεν επιτρέπεται πάνω από μία δοκιμασία την ημέρα και πάνω από τρεις τη βδομάδα για τους ίδιους μαθητές. Οι δοκιμασίες αυτές διορθώνονται, τίθενται υπόψη του μαθητή αλλά δε λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση της επίδοσής του.Με βάση την επίδοση στη δοκιμασία της Ξένης Γλώσσας γίνεται η κατάταξη των μαθητών σε επίπεδα μόνο για αυτό το μάθημα.

2) Κάθε τετράμηνο ο καθηγητής βάζει τον προφορικό βαθμό, συνεκτιμώντας τη συμμετοχή του μαθητή, την επιμέλεια, την επίδοση στις ολιγόλεπτες και ωριαίες γραπτές εξετάσεις και τις εργασίες που εκτελεί στο σχολείο ή το σπίτι. Οι ολιγόλεπτες εξετάσεις είναι απροειδοποίητες και αφορούν το μάθημα της ημέρας και ο αριθμός τους καθορίζεται από τον κάθε διδάσκοντα. Οι ωριαίες αφορούν ευρύτερες ενότητες και γίνονται με προειδοποίηση τουλάχιστον μία φορά το τετράμηνο. Οι μαθητές που επιθυμούν να βελτιώσουν το βαθμό του τετραμήνου μπορούν να συμμετάσχουν σε μια πρόσθετη ανακεφαλαιωτική ωριαία γραπτή εξέταση.

Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις Α' τάξης

Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α' Λυκείου γίνονται με ευθύνη των διδασκόντων σε κάθε Λύκειο και της Επιτροπής Εξετάσεων στα 2/3 της διδαγμένης ύλης. Τα θέματα ορίζονται από τον διδάσκοντα και είναι κοινά για όλα τα τμήματα της Α' τάξης του κάθε Λυκείου. Η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται από τον αρμόδιο καθηγητή.

Γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Β' και Γ' τάξης

Ενώπιον δύο επιτηρητών σε κάθε αίθουσα που είναι καθηγητές από άλλα Λύκεια. Τα θέματα δίνονται σε ειδικά τετράδια και τα ονόματα των μαθητών καλύπτονται.

Τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλα τα Λύκεια της χώρας, καθορίζονται από την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει στο υπουργείο Παιδείας 12 ώρες πριν την έναρξη της εξέτασης και διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται στα ειδικά βαθμολογικά κέντρα που συγκροτούνται στην έδρα κάθε νομού, από δύο καθηγητές που ανήκουν σε διαφορετικό σχολείο από αυτό του μαθητή. Αν η διαφορά των δύο βαθμολογιών είναι μικρότερη από 15 μονάδες στην κλίμακα 0 - 100, ο τελικός βαθμός είναι ο μέσος όρος των δύο βαθμολογιών. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη των 15 μονάδων, το γραπτό αξιολογείται και από τρίτον βαθμολογητή. Ο τελικός βαθμός είναι ο βαθμός του τρίτου αξιολογητή.

Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης, οι βαθμοί ανάγονται στην κλίμακα 0 - 20 και αποστέλλονται στα Λύκεια. Εκεί ο βαθμός κάθε μαθητή συγκρίνεται με τον μέσο όρο των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων για το ίδιο μάθημα. Αν η διαφορά τους είναι μικρότερη ή ίση με δύο μονάδες, ο μέσος όρος των τετραμήνων μένει αμετάβλητος. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη από τρεις μονάδες τότε ο βαθμός των τετραμήνων καθορίζεται:

- από τον τύπο Π' = Π + (Δ - 3) /2 αν ο βαθμός των γραπτών εξετάσεων είναι μεγαλύτερος αυτού των τετραμήνων και από τον τύπο Π' = Π - (Δ - 3) /2 αν ο βαθμός των γραπτών είναι μικρότερος αυτού του τετραμήνου, όπου Π ο αρχικός βαθμός των τετραμήνων, Δ η διαφορά και Π' ο τελικός βαθμός των τετραμήνων. Παράδειγμα: Αν ο βαθμός των τετραμήνων είναι 17 και ο βαθμός των γραπτών εξετάσεων είναι 11, ο τελικός βαθμός των τετραμήνων είναι 17 - (6 - 3) /2 δηλαδή 15,5.

Για την εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας ορίζεται μεταβατική περίοδος τριών ετών (1999 - 2001) στη διάρκεια της οποίας αν ο μέσος όρος των τετραμήνων σε σχέση με το βαθμό των γραπτών εξετάσεων είναι μεγαλύτερος από 3 μονάδες, τότε ο βαθμός των προφορικών μειώνεται ώστε να διαφέρει από τον βαθμό των γραπτών κατά 3 μονάδες.

Αν ο μέσος όρος των τετραμήνων είναι μικρότερος κατά τρεις και πλέον μονάδες από αυτόν των γραπτών εξετάσεων, ο μαθητής έχει δικαίωμα να ζητήσει προφορική επανεξέταση. Επίσης έχει δικαίωμα να ζητήσει επαναβαθμολόγηση του γραπτού του.

Μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες προκύπτει ο τελικός βαθμός των τετραμήνων και ο τελικός βαθμός των γραπτών εξετάσεων. Ο μέσος όρος αυτών των δύο βαθμών είναι ο βαθμός της ετήσιας επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα.

Βαθμός προαγωγής ή απόλυσης

Σε όλες τις τάξεις του Λυκείου ο γενικός μέσος όρος προκύπτει από το μέσο όρο των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων και εκφράζεται με προσέγγιση δέκατου. Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς, ο βαθμός αναγράφεται στο αποδεικτικό προαγωγής ή το απολυτήριο. Κατ' εξαίρεση, λόγω της ανομοιομορφίας που υπάρχει ως προς τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών, με την ένταξη των μαθητών σε μη συγκρίσιμα επίπεδα, ο μέσος όρος επίδοσης σε αυτά δε συνυπολογίζεται στην εξαγωγή του γενικού όρου των τάξεων Β' και Γ' μέχρι την οριστική ρύθμιση της ομοιόμορφης διδασκαλίας των ξένων γλωσσών σε όλα τα Λύκεια.

Πώς προάγονται ή απολύονται οι μαθητές
  • Στην Α Λυκείου ο μαθητής προάγεται αν έχει: 1) γενικό μέσο όρο σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 10 και 2) μέσο όρο 10 στα εξής μαθήματα γενικής παιδείας: Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία
  • Στη Β Λυκείου προάγεται αν έχει: 1) μέσο όρο σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 10, 2) μέσο όρο στα μαθήματα κατευθύνσεων 10 και στα εξής μαθήματα γενικής παιδείας: Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία.
  • Στη Γ Λυκείου αν έχει: 1) μέσο όρο 10 σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, 2) μέσο όρο 10 στα μαθήματα γενικής παιδείας: Ελληνική Γραμματεία, Νεότερη Ελληνική Ιστορία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Φυσική και Βιολογία,τα οποία νοούνται ως ένα ενιαίο σύνολο.

Μέσοι όροι στα μαθήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και για τις τρεις τάξεις στις δεύτερες περιπτώσεις, ίσοι ή μεγαλύτεροι του 9,5 θεωρούνται για την προαγωγή ή την απόλυση ως 10, χωρίς να στρογγυλοποιούνται σε αυτό.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο μαθητής δεν προάγεται, οπότε επαναλαμβάνει την τάξη ή δεν απολύεται οπότε έχει τις εξής δυνατότητες: να επαναλάβει τη Γ' τάξη και να επανεξεταστεί σε όλα τα μαθήματα ή να προσέλθει στις εξετάσεις του Ιούνη και να εξεταστεί στα μαθήματα που υστέρησε χωρίς να φοιτήσει. Στην περίπτωση αυτή μένει αμετάβλητος ο βαθμός των τετραμήνων.

Βαθμός Απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου

Για την εξαγωγή του βαθμού του απολυτηρίου υπολογίζεται ισότιμα η επίδοση του μαθητή σε όλα τα μαθήματα, στα οποία εξετάστηκε στη Β και Γ Λυκείου, τα οποία αθροιστικά φτάνουν τα 28 με 30. Ο βαθμός του απολυτηρίου του ενιαίου λυκείου υπολογίζεται ως εξής:

Ο βαθμός της Β Λυκείου πολλαπλασιάζεται επί 3, ο βαθμός της Γ Λυκείου πολλαπλασιάζεται επί 7 και το άθροισμα των γινομένων τους διαιρείται διά 10.

Ισχύει δηλαδή ο τύπος:

(3 χ ΜΟ Β Λυκείου) + (7 χ ΜΟ Γ Λυκείου): 10 = Βαθμός Απολυτηρίου

Αν δηλαδή για παράδειγμα ένας μαθητής έχει μέσο όρο βαθμολογίας 14 στη Β Λυκείου και 16 στη Γ Λυκείου, τότε ο βαθμός του απολυτηρίου διαμορφώνεται ως εξής:

(3χ14) + (7χ16) = 154: 10 = 15.4

Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν είναι ικανοποιημένοι από το βαθμό του απολυτηρίου τους μπορούν να ζητήσουν να τους χορηγηθεί προσωρινό αποδεικτικό σπουδών που ισχύει για ένα έτος και δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ