Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπως όπως οι αλλαγές, ενώ λείπουν καθηγητές και αίθουσες

Με μπόλικη σύγχυση σε μαθητές, γονείς, ακόμα και εκπαιδευτικούς για το τι πρόκειται να συμβεί μέσα στα σχολεία ξεκινά σε πέντε μέρες η σχολική χρονιά για τους μαθητές των λυκείων. Φέτος όμως, είναι η χρονιά που η κυβέρνηση θέλει όλοι, και όχι μόνο όσοι εμπλέκονται άμεσα με την εκπαιδευτική διαδικασία, να εξοικειωθούν με την ιδέα της μεταρρύθμισης και να εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Ε" της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας": "Πιστεύω ότι, έπειτα από ένα χρόνο, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το νερό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει μπει στο αυλάκι. Οταν συμβεί αυτό και ο κόσμος συζητά πια το ουσιαστικό μέρος (τι κερδίζουμε από αυτήν, πώς και γιατί) τότε η μισή δουλιά έχει γίνει". Οπως προκύπτει πάντως, "μισή δουλιά" έχει κάνει το υπουργείο Παιδείας στην προετοιμασία της υποδομής για τη λειτουργία του ενιαίου λυκείου και των ΤΕΕ.

Βιβλία και αναλυτικά προγράμματα

Οπως έχει ανακοινωθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, έχουν ετοιμαστεί 56 διδακτικά βιβλία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς εκ των οποίων τα 49 είναι νέα βιβλία και 7 από αυτά είναι παλιά βιβλία με βελτιώσεις. Από τα βιβλία αυτά όμως, κανένα δεν προορίζεται για τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, τα οποία, όπως είναι γνωστό, θα λειτουργήσουν φέτος στα πρώην ΤΕΛ με τους τομείς και τις ειδικότητες που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα σε αυτά ή και με νέες που θα προστεθούν, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά δε τα αναλυτικά προγράμματα, όλα δείχνουν ότι προσαρμόζονται... στα υπάρχοντα βιβλία αντί να συμβεί το αντίστροφο, καθώς τα βιβλία ήταν έτοιμα πριν από τα αναλυτικά προγράμματα.

Παρά την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας ότι τα βιβλία φέτος θα φτάσουν πρώτα στα σχολεία της περιφέρειας και μετά στο κέντρο, μία πρώτη εικόνα δείχνει ότι σε αρκετές περιοχές ακόμη περιμένουν είτε το σύνολο είτε κάποια από αυτά. Τις προηγούμενες χρονιές τα βιβλία βρίσκονταν στα σχολεία από τα μέσα Αυγούστου.

Εκπαιδευτικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα, πέντε μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία η διαδικασία διορισμού των εκπαιδευτικών. Ηδη έχουν ανακοινωθεί οι διορισμοί των 7.311 που διορίζονται από την επετηρίδα από τους οποίους οι 3.590 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι 3.721 στη δευτεροβάθμια. Πρόκειται για το 80% των συνολικών διορισμών, καθώς το υπόλοιπο 20% θα γίνει μέσω του διαγωνισμού της ντροπής του ΑΣΕΠ. Πάντως, καθώς ο αριθμός των επιτυχόντων (σε ορισμένους κλάδους) είναι μικρότερος από τον αριθμό των θέσεων, το υπουργείο Παιδείας φέρεται να προσανατολίζεται στη διάθεση των κονδυλίων που προορίζονταν για τους διορισμούς για πρόσληψη αναπληρωτών.

Η διαδικασία της πρόσληψης εκπαιδευτικών από τις λίστες επιτυχόντων από το διαγωνισμό βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αυτή τη βδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η φάση της υποβολής από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό που έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές των σχετικών βεβαιώσεων προκειμένου να λάβουν την "πριμοδότηση". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αναπληρωτών αυτών δεν ξεπερνά τους 500. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση των πινάκων με τις τελικές βαθμολογίες από τους οποίους θα γίνει η επιλογή. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών. Δηλαδή για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία θα ξεκινήσει χωρίς τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στις θέσεις τους, έτσι για να τηρηθεί η παράδοση των εκατοντάδων χιλιάδων χαμένων διδακτικών ωρών.

Υποδομή

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει την περασμένη βδομάδα παραδέχτηκε ότι η υποδομή δεν είναι "ιδεώδης" σε κτίρια, εργαστήρια και εξοπλισμό. Σε μαθητές και γονείς ωστόσο γεννιέται το ερώτημα πώς θα λειτουργήσουν ολοήμερα σχολεία και τμήματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης, τη στιγμή που οι υπάρχουσες αίθουσες δεν επαρκούν ούτε για τα κανονικά μαθήματα. Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, της περιοχής που κατέχει τον τίτλο του "πρωταθλητή" στην έλλειψη αιθουσών, λέει πως ούτε φέτος υπήρξαν αλλαγές στο "μαύρο τοπίο" των σχολείων. "Δεν έχουν γίνει καν οι απαραίτητες επισκευές το καλοκαίρι", τονίζει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας την ευθύνη των δημοτικών αρχών που δεν άσκησαν την απαραίτητη πίεση (Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Πειραιάς). Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση προχωράει και στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. "Εχει ένα τεράστιο αποθεματικό και μπορούσε να παράγει έργο, ενώ τώρα η κατασκευή σχολείων θα εξυπηρετεί το κέρδος σε βάρος της ποιότητας", λέει η Κούλα Κυριακοπούλου. Οσο για την ετοιμότητα των υπηρεσιών να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση;

"Αυτό που έχουμε διαπιστώσει σε σχέση με την εφαρμογή του Νόμου 2525, είναι ότι ακόμα και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δε γνωρίζουν ακόμη τι τμήματα θα λειτουργήσουν, με τι ειδικότητες, τι κατευθύνσεις. Υπάρχει ένας χάος, ενώ οι νέες ρυθμίσεις έχουν θεαματικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραπαιδείας", επισημαίνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ