ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα πρόσωπα της βίας

Κατά πόσον ο ανθρώπινος χαρακτήρας αποτελεί προϊόν μιας αυτόνομης, μοναχικά εξελισσόμενης συνείδησης και κατά πόσον άθροισμα πολλών και ποικίλων γεγονότων, που συμβαίνουν στην κοινωνία και εντυπώνονται βαθιά μέσα στην ανθρώπινη συνείδηση; Μια απάντηση σ' αυτό το ερώτημα διαπραγματεύεται στην ταινία του "71 συμπτώσεις" ο Μίκαελ Χάνεκε. Θα 'λεγε κανείς ότι ο κινηματογράφος αδυνατεί να καταγράψει, εξ ολοκλήρου, την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Κι αυτό, επειδή συνθέτει εικόνες για να αναπαραγάγει το είδωλο της πραγματικότητας, την ψευδαίσθηση του κόσμου κι όχι για να λυτρώσει, να αποδεσμεύσει ή να κατευθύνει την πραγματικότητα που βιώνουμε. Στην ταινία "71 συμπτώσεις", η κινηματογραφική κάμερα δεν αυθαιρετεί σε βάρος του πραγματικού. Αντιθέτως, ο σκηνοθέτης της προσπαθεί να "σπουδάσει" συντροφιά με τον θεατή την αθέατη όψη της κοινωνίας μας, του αληθινού της προσώπου. Θέλει, δηλαδή, ο Χάνεκε να αποδείξει ότι ο ανθρώπινος χαρακτήρας είναι σύνθεση τόσο των εσωτερικών βιωμάτων, όσο και της ποιότητας της κοινωνίας που ζούμε, σε μια σχέση βέβαια αλληλεξάρτησης. Η ιστορία του διαβάζεται συχνά ή ακούγεται συχνότερα από την πληθώρα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ενας 19χρονος φοιτητής εισβάλλει παραμονή Χριστουγέννων σε μια τράπεζα σκορπώντας το θάνατο. Τι είναι όμως αυτό που τον οδήγησε σε μια τέτοια πράξη, αν όχι η άσκηση του βλέμματός του και της λογικής του στη χρήση της βίας, που προβάλλει κυρίαρχη μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια η ασυνείδητη αποδοχή της στην καθημερινή του ζωή; Εξαλλου, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες βιαιοτήτων που συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Η ταινία αυτό προσπαθεί να συλλάβει. Το κατά πόσον είμαστε τρωτοί με την επέλαση της κοινωνικής βίας που διαιωνίζουν και προβάλλουν οι κυρίαρχοι του κόσμου. Με ύφος ντοκιμαντερίστικο, αν και σε όλα είναι μια ταινία μυθοπλασίας, ο σκηνοθέτης σκιαγραφώντας το δολοφόνο ήρωά του, προσπαθεί να διακρίνει τις ανεύθυνες επιλογές, τις μικρές παραλείψεις, τις ανόητες κινήσεις μας, τις πολλές συμπτώσεις που αγνοούμε καθημερινά. Η αισθητική της ταινίας, αντικαθρεφτίζεται στην κοινωνία που καταγράφει. Γρήγορη στο ρυθμό της, με απότομες εναλλαγές στα πλάνα της, όπως ακριβώς είναι οι σύγχρονες κοινωνίες μας, δοσμένες στην ταχύτατη μηχανοποίηση της ανθρώπινης ζωής. Μια ταινία που μιλάει για το σημερινό κόσμο και το μέλλον του, όπως τον μαγειρεύουν οι κατασκευαστές του.

  • Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η μυθοπλασία της ταινίας "Σέβεν" του Ντέιβιντ Φίντσερ,μιλώντας για τα επτά "θανάσιμα", όπως τα αποκαλεί, αμαρτήματα, (αδηφαγία, απληστία, οκνηρία, φιλαυτία, λαγνεία, ζηλοφθονία, οργή). Πιο αμερικάνικη στη γραφή της, στηρίζεται σε ένα μοντάζ νευρικό, εξωτερικό και με όλα όσα ακόμα χρεώνονται στην αμερικάνικη "φύση" της. Αξίζει όμως, να σημειώσουμε ότι ο σκηνοθέτης, μέσα από μια απλή ιστορία, δυο ντετέκτιβ που προσπαθούν να διαλευκάνουν μια σειρά ανεξιχνίαστων φόνων, ασκεί κριτική στην κοινωνία που συντηρεί τη βία, όπως και η προηγούμενη ταινία, ονοματίζοντας ένα ένα τα μέσα που χρησιμοποιεί για να το κατορθώσει. Κριτική του αμερικάνικου τρόπου ζωής εκ των έσω.
  • Συνεχίζεται η προβολή της ταινίας "Μίσος" του 27χρονου Γάλλου σκηνοθέτη Ματιέ Κάσοβιτς. Μια ταινία που μιλάει για το "ανθρώπινο" πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιγράφοντας αληθινές στιγμές από τη ζωή στα γκέτο του κοσμοπολίτικου Παρισιού. Αξίζει να τη δείτε.

Γεράσιμος ΒΑΚΡΟΣ

@ Στο La rocka" (Βασ. Παύλου 23 - Καστέλλα) θα εμφανιστεί σήμερα (11
  • Στο La rocka" (Βασ. Παύλου 23 - Καστέλλα) θα εμφανιστεί σήμερα (11μμ) ο ροκ τροβαδούρος Γιώργος Δημητριάδης, συντροφιά με τους "Μικρούς ήρωές" του. Οι οικοδεσπότες της βραδιάς θα ρίξουν τα μουσικά τους δίχτυα στη δεκαετία του '60, φέρνοντας στην επιφάνεια γνωστές επιτυχίες μεγάλων ροκ συγκροτημάτων, καθώς και τις μελωδικές "ουτοπίες" του Παύλου Σιδηρόπουλου. Επίσης, θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από τις δύο προσωπικές δουλιές τους"Αφορμή για ανταρσία", "Τεύχος β'".Τιμή εισόδου 2.000 δραχμές.
μία έκθεση

Εγκαινιάζεται σήμερα (8μ.μ.), στο κτίριο της Ενωσης Πτυχιούχων Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19α, Πλάκα, πάνω από τη ρωμαϊκή αγορά), έκθεση έργων ζωγραφικής του Χριστογιάννη Κουφόπουλου και της Καλλιόπης Φακάρου.Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 του Φλεβάρη. Μπορείτε να την επισκεφτείτε κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ.

  • "Αθήνα: Μύθος και πραγματικότητα" είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Αγγελικής Ντάγκαρη,που φιλοξενείται στη "Μετόπη" (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27). Θα λειτουργήσει μέχρι τις 28 του Φλεβάρη.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Το ΚΚΕ. Επίσημα κείμενα. Τόμος 7ος, 1949 - 1955 (ΣΕ)
  • Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ. Α τόμος, 1918 - 1949 (ΣΕ)
  • Δ. Καμπούρογλου "Αττικοί έρωτες" (ΣΕ)
  • Μ. Χουρδάκη "Ναρκωτικά - πρόληψη" (ΣΕ)
  • Ι. Μπέργκμαν "Οι καλύτερες προθέσεις" (ΣΕ)
μια συναυλία
  • Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80χρονα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου συμμετέχει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τη σημερινή της συναυλία(8.30μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα "Ιν Μεμόριαμ" του Περικλή Κούκου, "Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα, έργο 21" του Φρ. Σοπέν και τη Συμφωνία αρ. 11 σε σολ ελάσσονα, έργο 103 "Η χρονιά 1905" του Ντ. Σοστακόβιτς. Τιμές εισιτηρίων 5.000 - 2.500 δρχ. και 1.000 (φοιτητικά).
  • Είκοσι έξι ανέκδοτα τραγούδια του Μικρασιάτη Δημήτρη Ατραϊδη περιλαμβάνει η καινούρια δισκογραφική δουλιά του Θανάση Μωραϊτη,ο οποίος θα παρουσιάσει ζωντανά όλο το υλικό του, τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) στο θέατρο "Σφενδόνη" (Μακρή 4). Στη συναυλία, που διοργανώνεται από το σύλλογο"Οι φίλοι του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ", συμμετέχουν οι Ν. Μαραγκόπουλος, Χρ. Χριστοπούλου και 10μελής ορχήστρα.
ένα ρεσιτάλ

Ρεσιτάλ πιάνου θα δώσει σήμερα (8.30μ.μ.) η Κορίνα Σαμουρκασίδου στο Θέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με έργα Μπετόβεν, Μέντελσον και Λιστ(Σίνα 31). Την εκδήλωση διοργανώνουν οι "Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής του νοσοκομείου Π. και Α. Κυριακού" και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου. Τιμή εισιτηρίου 5.000 δραχμές.

μια παράσταση

Δύο πολύ σημαντικά έργα μπορείτε να δείτε στο "Πολύτεχνο",που ετοίμασε για σας η "Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης" του Γιάννη Καλατζόπουλου.Πρόκειται για τα "Τα παιδιά του ήλιου",του Γκόρκι, (παίζεται καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης) και το "Εργο χωρίς τίτλο" του Λόρκα.Το "Εργο χωρίς τίτλο" παίζεται σε μετάφραση Χριστίνας Πάντζου,σκηνοθεσία Σίμωνος Πάτροκλου,σκηνικά - κοστούμια Τάσου Ζωγράφου,μουσική Νίκου Παναγιωτόπουλου,χορογραφίες Ελβίρας Μπαρτζώκα και με ποιητικά εμβόλιμα του Δημήτρη Ιατρόπουλου.Παίζουν: Μίρκα Καλατζοπούλου, Οδυσσέας Σταμούλης, Νίκος Καραγιώργης, Νίκος Μπουρνιάς, Νίκος Βαμβακάς, Υβόννη Πετράκη, Θάνος Κοντογιώργης, Κατερίνα Κωστοπούλου, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, Αδάμ Ματθαίος, Σοφία Τσινάρη, Γιάννης Κρανιάς.Χορεύουν: Ανδρέας Λιοσσάτος, Ελβίρα Μπαρτζώκα.Κιθάρα παίζει ο Λάμπρος Ντούσικος.Σήμερα και κάθε Παρασκευή, το "Εργο χωρίς τίτλο" παρουσιάζεται και σε μεταμεσονύκτια παράσταση.

μια εκδήλωση
  • Ημερίδα με θέμα "Παιδεία - Ισότητα των δύο φύλων" οργανώνει τη Δευτέρα,(5μ.μ.), στο ξενοδοχείο "Εσπέρια" (Σταδίου 22), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.Θα μιλήσουν: Η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Καρακάση - Μπουντούρογλου και η εκπαιδευτικός Ρούλα Χαλάτση.Εισηγητές θα είναι οι: Νίκος Μαρκάτος(πρύτανης του ΕΜΠ), Δέσποινα Σιδηροπούλου - Δημακάκου (σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού), Μιχάλης Μερακλής (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Αλεξάνδρα Λαμπράκη - Πανάγου (αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών), Γιάννης Μπασλής (δρ. Φιλοσοφίας, διευθυντής του περιοδικού "Γλώσσα"). Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση.
  • Στην αίθουσα "Κίνηση" της ΠΠΚ (Υπατίας 1 και Μητροπόλεως), τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στα πλαίσια του κύκλου "Λογοτεχνία - Θεωρητική Σκέψη - Κριτική", θα γίνει συζήτηση με θέμα: "Ο συγγραφέας ως δημιουργός και ως πολίτης". Συζητούν οι: Παύλος Μάτεσις, Κώστας Γεωργουσόπουλος.Συντονίζει η Νένη Ευθυμιάδη.Ο ηθοποιός Νίκος Καραγιώργος θα διαβάσει το ανέκδοτο διήγημα του Μάτεσι "Για ώρα ανάγκης".
  • Στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10), τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Φάνης Ι. Κακριδής θα δώσει τη διάλεξη: "Ο Ιωάννης Συκουτρής στην Κύπρο (1922 - 1924). Από την αλληλογραφία του με την "κλίκα"".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ