ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Σε κλουβί η... δημοσιότητα

Eurokinissi

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις όσον αφορά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης των φερόμενων ως μελών της «17 Νοέμβρη», που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.

Χτες το πρωί, επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν το χώρο όπου θα διεξαχθεί η δίκη, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης μαζί με τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών Χαρ. Παπαδάκη, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Παξινό και τη ΓΓ Τύπου Δέσποινα Σπηλιωπούλου. Κατά την επίσκεψη ζήτησαν και είχαν ενημέρωση για τα τεχνικά ζητήματα διεξαγωγής της δίκης και τα μέτρα ασφαλείας από τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρίας και τη Διεύθυνση των φυλακών. Οι Μ. Μαργαρίτης και Χαρ. Παπαδάκης φέρονται ικανοποιημένοι από τη διαμόρφωση της δικαστικής αίθουσας, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣΑ, που λίγες ημέρες πριν καταφερόταν με δριμύτητα εναντίον των κυβερνητικών μεθοδεύσεων αναφορικά με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τη διεξαγωγή της δίκης, αρκέστηκε να εκφράσει την αντίθεσή του για στην κοινή αίθουσα δικηγόρων - δημοσιογράφων, που βρίσκεται σε παρακείμενο της δικαστικής αίθουσας χώρο, επισημαίνοντας πως πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προς εξυπηρέτηση τόσο των δικηγόρων όσο και των δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να εξωραΐσει την εικόνα της. Συγκεκριμένα ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ στον οποίο δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε διαφωνεί στη χρήση μαγνητοφώνου από τους δημοσιογράφους εντός δικαστικής αιθούσης υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα το επιτρέψει το δικαστήριο. Ακόμη ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να παρέχει δωρεάν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους μία τηλεκάρτα (!!!), αξίας 25 ευρώ το μήνα, για να επικοινωνούν μέσω των καρτοτηλεφώνων με τα Μέσα στα οποία εργάζονται.

Αντιδράσεις από δημοσιογραφικές ενώσεις

Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ σε χτεσινοβραδινή της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δε θα επιτρέψει να μετατραπεί η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης σε παρωδία παραπληροφόρησης. Σχολιάζοντας τις «εξαγγελίες Πρωτόπαππα» για τις δήθεν διευκολύνσεις προς τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τη δίκη, ότι δηλαδή θα τους χορηγήσει δωρεάν τηλεκάρτα, αναφέρει ότι αυτό «αποτελεί επιεικώς πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται στο χώρο του δικαστηρίου, «ώστε να εξεταστούν επιτόπου οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δημοσιογράφοι υποχρεώνονται να δώσουν τη μάχη για την ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσα σε πλήθος απαγορεύσεων».

Χτες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έγινε σύσκεψη του ΔΣ της Ενωσης και των διαπιστευμένων στη δίκη δημοσιογράφων. Συζητήθηκαν οι επισημάνσεις των δημοσιογράφων και οι καταγγελίες για την παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής λειτουργίας, ενώ υπήρξε και πρόταση για αποχή των δημοσιογράφων από τα καθήκοντά τους κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως και οι διαπιστευμένοι συντάκτες «επισημαίνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούν για να μην μετατραπεί η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης σε παρωδία παραπληροφόρησης».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ενωση Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία για τα μέτρα περιορισμού της ελευθεροτυπίας. «Τα φιμωτικά μέτρα - αναφέρει η ανακοίνωση - υπό οποιαδήποτε πρόφαση, νομική η δικαστική, περιορίζουν το συνταγματικό δικαίωμα του δημοσιογράφου να πληροφορεί ελεύθερα, αλλά και των πολιτών να πληροφορούνται ελεύθερα, όταν μάλιστα δοκιμάζεται η συνταγματική κατοχύρωση δημόσιας δίκης». Και καταλήγει: «Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα το συνταγματικό του δικαίωμα για ελεύθερη πληροφόρηση».

«Οι απαράδεκτες απαγορεύσεις που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, αποτελούν μέτρα που οδηγούν στην ελλιπέστατη και ως εκ τούτου υποκειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Εκφράζει την απορία για τους λόγους «που ώθησαν την Πολιτεία να θεσπίσει απαγορεύσεις, που φαλκιδεύουν τη βασική αρχή της δημοσιότητας» και σημειώνει πως «πιστεύει ότι η πλήρης δημοσιότητα με την πλήρη καταγραφή της διαδικασίας, δε δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργία της δικαιοσύνης».

Οδηγία για την κάλυψη της δίκης εξέδωσε το ΕΣΡ

Ενόψει της δίκης της «17Ν» οδηγία εξέδωσε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καλώντας όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να σταθούν στο «ύψος των περιστάσεων» και ν' αντιληφθούν ότι η δίκη βρίσκεται «αποκλειστικά εκτός κάθε μορφής εμπορευματοποίησης». Καλεί τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να συνεργαστούν με το ΕΣΡ ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα και αντικειμενικότητα της πληροφόρησης που «απαιτεί η έννομη τάξη και ο πολιτισμός μας».

Το ΕΣΡ με βάση τους νόμους και τους κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δηλώνει ότι «σεβόμενο το δημοσιογραφικό λειτούργημα και το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, θα κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων τις οποίες του παρέχει το Σύνταγμα και ο νόμος, ώστε ν' αποτρέψει τον ευτελισμό της ραδιοτηλεοπτικής δημοσιότητας».

Το ΕΣΡ στην Οδηγία επισημαίνει και τον κίνδυνο μιας τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής θεατροποιημένης αναπαράστασης της δίκης, τονίζοντας ότι η διαμόρφωση μιας παράλληλης εικονικής δίκης μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης, «ως και η συγκρότηση δημοσίου χώρου εντυπώσεων, ανευθυνότητας, εμπορευματοποίησης και λαϊκού θεάτρου, θα μεταβάλει το κοινό σε ανεύθυνο και καθοδηγούμενο πλήθος ενόρκων». Πρέπει ν' αποφευχθεί η μετατροπή της δίκης σε θέαμα και εμπόρευμα εν ονόματι της ακροαματικότητας και τηλεθέασης.

Η άρνηση της «ορθολογικής χρήσης του λόγου και της εικόνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην οδηγία, καθώς και της αντικειμενικής και ίσης αντιμετώπισης των παραγόντων της δίκης, η μεταβολή του ευρύτερου χώρου έξω από το δικαστήριο «σ' ένα γιγαντιαίο τηλεθέαμα, η ανεύθυνη και σκανδαλολογική αναζήτηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, μέσω και της διαπόμπευσης παραγόντων της δίκης», θα αποδεικνύουν ότι το ζητούμενο δεν είναι η ενημέρωση του κοινού για τη δίκη. Εάν συμβούν όλα αυτά, ζητούμενο θα είναι η μετατροπή της δίκης σε «ιδιόμορφο εμπόρευμα με ιδιωτικό οικονομικό όφελος και κοινωνικό κόστος την έκπτωση του νομικού πολιτισμού μας».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υπέρ της απαγόρευσης

Την υποκρισία της κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας της ΝΔ, που επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά στη δημοσιότητα της δίκης, «ξεσκέπασε» ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε ευθέως υπέρ της απαγόρευσης της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής κάλυψής της.

Σε δηλώσεις του χθες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ θύμισε με νόημα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν πρόσφατα νόμο, ο οποίος λύνει «κατ' απόλυτο τρόπο το θέμα» και, άρα, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί το νόμο. Ο νόμος, όπως είπε, απαγορεύει την ολική ή μερική μετάδοση από τηλεόραση και ραδιόφωνο, ενώ προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες (μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 200.000 ευρώ). Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, η εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση της δίκης της «17 Ν», γιατί «ούτε σίριαλ μπορεί να γίνει τέτοια δίκη, ούτε μπορεί να εκτεθούν σε κίνδυνο οι διάδικοι». Υποστήριξε ότι η βιντεοσκόπηση της δίκης πρέπει να γίνει για ...ιστορικούς λόγους και αυτήν την ώρα «δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση», η οποία θα είναι ανεπίτρεπτη και επιζήμια (σ.σ. η εκμετάλλευση της τηλεόρασης επί οκτώ μήνες τώρα ήταν επιτρεπτή και ωφέλιμη, προφανώς για τη «στοιχειοθέτηση» των κατηγοριών...).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ