ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Απεργιακός πυρετός

ΡΩΜΗ.-

Τουλάχιστον τα μισά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν χτες κλειστά κατά τη διάρκεια της πρώτης απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών εδώ και δεκατρία χρόνια!

Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, περισσότεροι από 400.000 δάσκαλοι και καθηγητές έλαβαν μέρος στην απεργία, ενώ χιλιάδες - οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι ήταν περισσότεροι από 100.000 ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι ήταν μόλις 20.000 - πήραν μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν σχεδόν σε όλη την ιταλική επικράτεια χτες, με κύριο αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους. Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση έχουν παγώσει καθώς ο υπουργός Παιδείας, Τούλιο ντε Μάουρο, εκ μέρους της κυβέρνησης «πρόσφερε» 265.000 λιρέτες μηνιαία αύξηση (περίπου 45.000 δραχμές) ενώ αντίθετα οι Δάσκαλοι ζητούν εξομοίωση των μισθών με το μέσο όρο της ΕΕ, και η αύξηση που δίνεται υπολείπεται κατά πολύ...

Η απεργία στον εκπαιδευτικό τομέα άνοιξε την αυλαία για μία απεργιακή βδομάδα στη γείτονα, καθώς από χτες το πρωί επίσης σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι στα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα στην Ιταλία, διεκδικώντας νέα ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η απεργία άρχισε στις 07.00 (ώρα Ελλάδος) και θα ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε το Συνδικάτο των Δημοσιογράφων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα (Fnsi).

Εκτός αυτών, τη σκυτάλη θα πάρουν οι εργαζόμενοι στα Μαζικά Μέσα Συγκοινωνίας, καθώς την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας, ενώ την Πέμπτη θα είναι 24ωρη.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Κβανιέφσκι

Ο Κβανιέφσκι με τη σύζυγό του την ώρα της ψηφοφορίας

Associated Press

Ο Κβανιέφσκι με τη σύζυγό του την ώρα της ψηφοφορίας
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Αν και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα, σίγουρος νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής θεωρείται ο απερχόμενος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Κβανιέφσκι, που επανεκλέγεται για άλλη μια πενταετή θητεία.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα μερικά αποτελέσματα από την Εκλογική Επιτροπή της Πολωνίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, από τις 63 από τις 68 συνολικά εκλογικές περιφέρειες - που μεταδόθηκαν από το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP -προκύπτει ότι ο Κβανιέφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 55,1%, ποσοστό που θεωρείται μη αναστρέψιμο και που σημαίνει ότι ο Κβανιέφσκι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο χωρίς να χρειαστεί να λάβει μέρος στην περιπέτεια του δεύτερου γύρου. Οσο για τους συνυποψήφιους του για το προεδρικό αξίωμα, σύμφωνα πάντα με το PAP, o ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος, πρώην υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ολετσόφσκι, συγκεντρώνει ποσοστό 16,6% και ο Μάριαν Κρξακλέφσκι, ηγέτης του συνασπισμού Αλληλεγγύη (AWS), συγκεντρώνει ποσοστό 15,8%. Πάντως, η μεγαλύτερη έκπληξη των προχτεσινών εκλογών είναι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Λεχ Βαλέσα, πρώην Πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης της Αλληλεγγύης, που είναι μικρότερο από το 1% (περίπου 0,9%), ποσοστό που τον φέρνει στην έβδομη θέση ανάμεσα σε 12 υποψηφίους!

Ο Κβανιέφσκι εισήλθε στον προεκλογικό στίβο ως το φαβορί για την Προεδρία και προηγούνταν κατά πολύ σε όλες τις σφυγμομετρήσεις πριν τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν και τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του τώρα ευελπιστούν ότι θα μπορούν να έχουν ανάλογα κέρδη και στις επερχόμενες γενικές εκλογές - το 2001 - ενώ ήδη τέθηκαν σε «θέση μάχης» μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου το μπλοκ της «Αλληλεγγύης- AWS» έχει την πλειοψηφία. Ηδη το κυριότερο κόμμα που στήριξε την υποψηφιότητα του Κβανιέφσκι, η «Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία» εκδήλωσε τις διαθέσεις της, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Γέρζι Μούζεκ πρέπει να αντικαταστήσει τα κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στην «Αλληλεγγύη - AWS». Εξάλλου, τονίζουν ότι ένα μήνυμα δυσφορίας από τους ψηφοφόρους, όπως εκτιμούν αντιστοίχως και πολιτικοί αναλυτές, αποδόθηκε προς τον Κρξακλέφσκι, ο οποίος «απέτυχε» να κερδίσει μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης, παρότι το είχε κατορθώσει τρία χρόνια πριν, όταν ένωσε πολλά κόμματα κάτω από την ομπρέλα της «Αλληλεγγύης- AWS», κερδίζοντας τότε τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, αναλυτές και πάλι τονίζουν ότι παρά τα κελεύσματα της «Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας» και παρά την αστάθεια του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν πρόκειται να επέλθει στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και κυρίως στην εξωτερική και οικονομική πορεία της Πολωνίας, αφού εκτιμούν ότι στα καίρια ζητήματα - ΕΕ, ελεύθερη αγορά, ΝΑΤΟ - υπάρχει αρμονία και σύμπνοια από όλα τα βασικά κόμματα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
«Αλλαγή» προς κεντροαριστερά

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-

Στροφή του εκλογικού σώματος προς την «Κεντροαριστερά» σημειώθηκε στις γενικές βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 8 του Οκτώβρη, στη Λιθουανία, με αποτέλεσμα την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντριους Κουμπίλιους. 28 κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές για τις 141 βουλευτικές έδρες του Κοινοβουλίου (Σέιμ) της Λιθουανίας. Οι 70 έδρες καταλαμβάνονται με βάση την απλή αναλογική και οι άλλες 71 στις μονοεδρικές περιφέρειες με το πλειοψηφικό σύστημα. Από τα περίπου 2.600.000 Λιθουανών ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες το 55%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών του πρώην Προέδρου της Λιθουανίας Αλγκιρντας Μπραζάουσκας συγκεντρώνει το 32,16% των ψήφων και καταλαμβάνει περίπου 48 έδρες στο Κοινοβούλιο, με βάση το μεικτό εκλογικό σύστημα (πλειοψηφικό και απλή αναλογική). Το κόμμα της «Νέας Ενωσης» συγκεντρώνει το 19,71% και υπολογίζεται πως θα καταλάβει περίπου 30 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Το κεντροδεξιό κόμμα της «Φιλελεύθερης Ενωσης» του Ρόλαντας Πάσκας έρχεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 16%. Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα «Ενωση για την Πατρίδα» υπέστη συντριπτική ήττα, συγκεντρώνοντας μόλις το 8,2% των ψήφων και λίγο περισσότερες από 10 έδρες.

Επομένως, κανένα από τα κόμματα δεν εξασφαλίζει από μόνο του την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θεωρητικά, τα δύο κόμματα της «κεντροαριστεράς» είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, αν κατορθώσουν να έρθουν σε συμφωνία, όμως ο ηγέτης της «Νέας Ενωσης» Αρτούρας Παλάουσκας δήλωσε την Κυριακή βράδυ πως εκ των πραγμάτων μια συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ δύσκολη.

Στο φόντο αυτό, τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού φουντώνουν στη λιθουανική πρωτεύουσα, Βίλνιους. Σύμφωνα με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, δεν αποκλείεται μια συμμαχία με κοινό σημείο το Κέντρο ανάμεσα στη «Νέα Ενωση» και τη «Φιλελεύθερη Ενωση».

Από τη μεριά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει την πρόθεση να συνεργαστούν με το «Κόμμα των Αγροτών», όμως το τελευταίο δεν είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσει το όριο του 5% για τη συμμετοχή του στο Κοινοβούλιο. Μολαταύτα, το κόμμα αυτό έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει 6 έδρες με βάση το πλειοψηφικό σύστημα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, καθώς οι Λιθουανοί πολίτες είναι δυσαρεστημένοι και κουρασμένοι από τις θυσίες που έχουν κάνει, εξαιτίας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που εν μέρει επιβλήθηκαν μετά την υποψηφιότητα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τα λεγόμενα «αριστερά» κόμματα διεξήγαγαν την προεκλογική εκστρατεία με επίκεντρο την κριτική της οικονομικής πολιτικής της λιθουανικής κυβέρνησης. Υποσχέθηκαν αύξηση των θέσεων εργασίας, επαναφορά των επιχορηγήσεων για την αγροτική οικονομία και αυξήσεις των κατώτερων μισθών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ