ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΜΣ
Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Μεγάλη διαδικτυακή συναυλία αλληλεγγύης διοργανώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος την Κυριακή 26 Δεκέμβρη, στις 8 το βράδυ, μέσα από την πλατφόρμα soldout tickets, όπου θα παραμείνει ενεργή για 48 ώρες.

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και οι λυρικές τραγουδίστριες Βασιλική Καραγιάννη, Σοφία Κυανίδoυ και Τζούλια Σουγλάκου. Διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός. Αφηγείται η ηθοποιός Μαρία Αλιφέρη.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 250+1 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μια παραγωγή που έχει σκοπό την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης του Συλλόγου, ένα ταμείο που στήριξε και στηρίζει όσους μουσικούς έχουν ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο κλάδος.

Η παραπάνω συναυλία ανήκει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο ΠΜΣ το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να υψώσει φωνή ανάτασης, διεκδίκησης και αλληλεγγύης. Σε μια προσπάθεια να μπουν στο προσκήνιο η αγωνία και οι διεκδικήσεις των μουσικών, των εργαζομένων στον Πολιτισμό. Αλλωστε, μέσα στο «σκοτάδι» της «ατομικής ευθύνης» η μουσική μπορεί να είναι όχι απλά παρηγοριά, αλλά δύναμη ενθάρρυνσης για τους μεγάλους αγώνες που βρίσκονται μπροστά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας:

- Παύλος Καρρέρ (1829-1896): «Μάρκος Μπότσαρης» (αποσπάσματα). Μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις (1857-58). Λιμπρέτο: Τζοβάνι Κατσαλούπι. Νέα ενορχήστρωση (2013): Βύρων Φιδετζής και η «Κυρά Φροσύνη» ή «Η εκδίκηση του Αλή Πασά» (αποσπάσματα). Τραγικό μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις (1868). Λιμπρέτο: Ελισσαβέτιος Μαρτινέγκος

- Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), «Τα Ερείπια των Αθηνών», έργο 113 (αποσπάσματα). Μουσική πάνω στο θεατρικό έργο του Αυγούστου φον Κοτσεμπούε. Εισαγωγή, Τουρκικό Εμβατήριο, Μουσική πίσω από τη σκηνή, Εμβατήριο και χορωδιακό.

Ο αριθμός λογαριασμού για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης του ΠΜΣ είναι GR 080 1100 400 000 004 060 806264 (Εθνική Τράπεζα).

Θερμό χειροκρότημα για τον «Μάρκο Μπότσαρη»

Τη μαγεία και το πάθος της όπερας, ένα αφήγημα της Ιστορίας, μέσα από την αμεσότητα της θεατρικής δράσης και την ένταση του μουσικού λόγου, ένιωσε το βράδυ της Δευτέρας το κοινό της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, που παρακολούθησε το έργο του Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης», σε μουσική διεύθυνση αλλά και νέα ενορχήστρωση του σπουδαίου αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή. Η όπερα θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών σήμερα στις 8 το βράδυ.

Με την παρουσίαση της συγκεκριμένης όπερας και την πραγματοποίηση της έκθεσης «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 - Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών», που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη, ολοκληρώνεται η θεματική ενότητα για τον γιορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821.

Οι θεατές που κατέκλυσαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου είχαν την τύχη να απολαύσουν μία όπερα που αφηγείται την πορεία και τη δράση του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «η καλλιέργεια της ψυχής και του μυαλού δίνει νέα ορμή και βάθος στον καθημερινό αγώνα. Με αυτήν την πεποίθηση έχουμε βαδίσει ως τώρα, από τη μέρα που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή». Εκανε αναφορά στο έργο και την προσπάθεια που γίνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό μέσα σε αντίξοες συνθήκες για την παρουσίαση σημαντικού πολιτιστικού έργου, τονίζοντας παράλληλα πως «μέσα από αυτόν τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορούμε να διδαχτούμε πολλά, γιατί οι επαναστάσεις είναι οι καλύτεροι "δάσκαλοι" της Ιστορίας, είναι αυτές που κινούν την ιστορική εξέλιξη. Το 1821 σηματοδοτεί το διαχρονικό συμπέρασμα: Τίποτα δεν μένει στατικό, ακίνητο, κανένας αρνητικός συσχετισμός, όσο αρνητικός και αν είναι, δεν μπορεί να τα βάλει με τη δύναμη του οργανωμένου λαού, που έχει το δίκιο με το μέρος του».

Συντελεστές: Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, η χορωδία «Cantelena», η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Πατρέων και ένα φωνητικό σύνολο από την Αθήνα. Συμμετέχουν οι σολίστ της Λυρικής Γιάννης Χριστόπουλος (στον ομώνυμο ρόλο), Βασιλική Καραγιάννη, Χάρης Ανδριανός, Μίνα Πολυχρόνου, Πέτρος Μαγουλάς. Η μουσική προετοιμασία ήταν του Δημήτρη Γιάκα και οι φωτισμοί του Κώστα Λουγουρά. Την επιμέλεια της χορωδίας έχει αναλάβει ο Σταύρος Μπερής και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Σταμάτη Μπερή.

Μιούζικαλ για παιδιά από τον Ν. Κυπουργό

Kirki.Tr.

Το «μικρό μιούζικαλ» «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου καταφθάνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από τις 19 έως τις 31 Δεκέμβρη, για 15 παραστάσεις. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καβάλα, Βέροια, Γιάννενα και Πάτρα.

Αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της μουσικής για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους θεατές στις έννοιες, στις τεχνικές και στα εργαλεία της μουσικής γραφής, καθώς και μια επίθεση, ξεκαρδιστική και ανελέητη, στους κάθε λογής σνομπισμούς και υποκρισίες που λυμαίνονται και απονεκρώνουν τόσο τον χώρο της μουσικής δημιουργίας όσο και εκείνον της πρόσληψης. Η θεματολογία, οι διασκεδαστικές ερμηνείες και η εξαιρετικά άμεση μουσική γραφή κάνουν τις βασικές έννοιες της μουσικής να μεταδίδονται απευθείας ακόμα και στο αμύητο κοινό, σαν παιχνίδι. Οπως σημειώνει ο Ν. Κυπουργός, «το "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" δεν είναι ένα έργο που γράφτηκε για παιδιά. Μόνο αφού ολοκληρώθηκε κάποιοι είδαν σε αυτό ότι έχει επιπλέον έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που το κάνει κατάλληλο και για παιδιά. Φάνηκε λοιπόν, με έναν τρόπο, αυτό που πάντοτε πίστευα: Οτι δηλαδή ανάμεσα στα έργα για μεγάλους και στα έργα για παιδιά τα όρια δεν είναι πάντοτε σαφή και ευδιάκριτα».

Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός, το λιμπρέτο ο Θωμάς Μοσχόπουλος σε συνεργασία με τον συνθέτη, τη σκηνοθεσία ο Θοδωρής Αμπαζής, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χάρης Ανδριανός, Παύλος Πανταζόπουλος, Βάσια Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Ναλμπάντης.

«Εφυγε» από τη ζωή η Ροζίτα Σώκου

Χτυπημένη από τον κορονοϊό «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών η Ροζίτα Σώκου, μία από τις πρώτες Ελληνίδες δημοσιογράφους.

Γεννήθηκε το 1923 στην Πλάκα. Από μικρή ηλικία φανέρωσε την αγάπη της για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Εδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εργάστηκε σε μεγάλες εφημερίδες της εποχής και περιοδικά. Η πρώτη της εμφάνιση ως κριτικού έγινε το 1946. Πολλοί είναι αυτοί που τη θυμούνται και από τις ραδιοφωνικές της εκπομπές, αλλά και από τη συμμετοχή της στο τηλεοπτικό παιχνίδι «Να η ευκαιρία».

Σήμερα η παρουσίαση του έργου του Κυριάκου Ρόκου

Το βιβλίο κόμικς του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου «Αποτυπώματα 1967 - 1975», ίσως το πρώτο «ενήλικο», πολιτικό κόμικ που φιλοτεχνήθηκε από Ελληνα καλλιτέχνη, επανακυκλοφόρησε 43 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, του 1979, από τις εκδόσεις «Στερέωμα» και παρουσιάζεται σήμερα στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 19.30.

Θα μιλήσουν ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός Τέχνης, ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος - συγγραφέας, και ο δημιουργός του κόμικ Κυρ. Ρόκος.

Το έργο ξεκίνησε να δουλεύεται «εν θερμώ» το 1973 στο Παρίσι, σχεδόν ταυτόχρονα με τα γεγονότα της Νομικής. Ξεκίνησε με μια διάθεση γελοιοποίησης της τριάδας των επικεφαλής της χουντικής κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια, καθώς τα γεγονότα πύκνωναν και βάραιναν, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως έκφραση οργής. Θραυσματική ή ολοσχερώς επινοημένη γλώσσα, πενάκι ελεύθερο και σχέδιο ρευστό, εικονογραφικά επεισόδια με υψηλό συμβολικό περιεχόμενο, συνθέτουν ένα έργο μοναδικό για την εποχή του. Σκληρή σάτιρα, αλλά και ευθεία καταγγελία. Πρωτότυπο και απολαυστικό, διαβάζεται σήμερα σαν μια χειρονομία έξαρσης, τόλμης και ευφρόσυνης εναντίωσης σε κάθε δύναμη καταστολής, φίμωσης και καταπίεσης.

Η «Αιολική Γη» για όλη την οικογένεια

Με την παράσταση «Αιολική Γη» στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», που αποτελεί μεταφορά του εξαίσιου λογοτεχνικού έργου του Ηλία Βενέζη, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του για όλη την οικογένεια.

Η «Αιολική Γη» ξεπηδάει από τις ρίζες των δέντρων της Ανατολής, από τα βουνά της Μικρασίας που τα λένε Κιμιντένια και ταξιδεύει από το κτήμα του παππού και της γιαγιάς στα κύματα του Αιγαίου. Ετσι όπως ταξιδεύει και η ψυχή του μικρού Πέτρου, που παρέα με την αγαπημένη αδελφή του, ακούει τις μυστικές φωνές της φύσης, τα καλέσματα των σπηλιών και των φαραγγιών και αφουγκράζεται τους ήχους της γης και του νερού. Το υποστατικό του παππού είναι ανοιχτό και φιλόξενο. Σαν ομηρικός βασιλιάς, φιλοξενεί τους περαστικούς κι εκείνοι σαν αντάλλαγμα για τη φιλοξενία αφηγούνται στην οικογένεια ιστορίες και παραμύθια από τον μαγικό κόσμο της Ανατολής. Αυτά τα παραμύθια, ντυμένα με ήχους, χρώματα και μυρωδιές, θα είναι οι ανεξίτηλες μνήμες που θα συνοδεύουν τον νεαρό ήρωα για πάντα.

Μια παράσταση - αναπόληση της παιδικής αθωότητας αλλά και μνήμης του αποχωρισμού από τη γενέθλια γη της Μικρασίας λίγα χρόνια πριν από τη Μεγάλη Καταστροφή, από την οποία συμπληρώνονται το 2022 100 χρόνια... Ο Ηλίας Βενέζης καταγράφει με νοσταλγία τις παιδικές αναμνήσεις του στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί.

Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Τζαμαργιά και τη διασκευή του έργου έκανε ο Σάββας Κυριακίδης με συνεργάτη τον Δημήτρη Χαλιώτη.

Παίζουν οι Αλίκη Αλεξανδράκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Μάξιμος Μουμούρης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Μιχάλης Συριόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Γούτα, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ