Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θερμό χειροκρότημα για τον «Μάρκο Μπότσαρη»

Τη μαγεία και το πάθος της όπερας, ένα αφήγημα της Ιστορίας, μέσα από την αμεσότητα της θεατρικής δράσης και την ένταση του μουσικού λόγου, ένιωσε το βράδυ της Δευτέρας το κοινό της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, που παρακολούθησε το έργο του Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης», σε μουσική διεύθυνση αλλά και νέα ενορχήστρωση του σπουδαίου αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή. Η όπερα θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών σήμερα στις 8 το βράδυ.

Με την παρουσίαση της συγκεκριμένης όπερας και την πραγματοποίηση της έκθεσης «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 - Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών», που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη, ολοκληρώνεται η θεματική ενότητα για τον γιορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821.

Οι θεατές που κατέκλυσαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου είχαν την τύχη να απολαύσουν μία όπερα που αφηγείται την πορεία και τη δράση του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «η καλλιέργεια της ψυχής και του μυαλού δίνει νέα ορμή και βάθος στον καθημερινό αγώνα. Με αυτήν την πεποίθηση έχουμε βαδίσει ως τώρα, από τη μέρα που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή». Εκανε αναφορά στο έργο και την προσπάθεια που γίνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό μέσα σε αντίξοες συνθήκες για την παρουσίαση σημαντικού πολιτιστικού έργου, τονίζοντας παράλληλα πως «μέσα από αυτόν τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορούμε να διδαχτούμε πολλά, γιατί οι επαναστάσεις είναι οι καλύτεροι "δάσκαλοι" της Ιστορίας, είναι αυτές που κινούν την ιστορική εξέλιξη. Το 1821 σηματοδοτεί το διαχρονικό συμπέρασμα: Τίποτα δεν μένει στατικό, ακίνητο, κανένας αρνητικός συσχετισμός, όσο αρνητικός και αν είναι, δεν μπορεί να τα βάλει με τη δύναμη του οργανωμένου λαού, που έχει το δίκιο με το μέρος του».

Συντελεστές: Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, η χορωδία «Cantelena», η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Πατρέων και ένα φωνητικό σύνολο από την Αθήνα. Συμμετέχουν οι σολίστ της Λυρικής Γιάννης Χριστόπουλος (στον ομώνυμο ρόλο), Βασιλική Καραγιάννη, Χάρης Ανδριανός, Μίνα Πολυχρόνου, Πέτρος Μαγουλάς. Η μουσική προετοιμασία ήταν του Δημήτρη Γιάκα και οι φωτισμοί του Κώστα Λουγουρά. Την επιμέλεια της χορωδίας έχει αναλάβει ο Σταύρος Μπερής και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Σταμάτη Μπερή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ