ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Η «αναβάθμιση» εκτόπισε το... λιγνίτη

Δεκαπέντε δισεκατομμύρια έχει στοιχίσει μέχρι η «αναβάθμιση» της μονάδας και οι ειδικοί της πολυεθνικής που είχε αναλάβει το έργο, ακόμα ψάχνουν να βρουν τι  φταίει και από λιγνίτη καίει πλέον  πετρέλαιο

Η «αναβάθμιση» της λιγνιτικής Μονάδας 2 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας που αποφάσισε η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΔΕΗ, κόστισε μέχρι στιγμής 15 δισεκατομμύρια δραχμές, αντί του αρχικού προϋπολογισμού 6,6 δισεκατομμυρίων και οδήγησε στην... εκτόπιση του λιγνίτη από τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την αντικατάστασή του από το πολλαπλά ακριβότερο πετρέλαιο. Το νέο κατόρθωμα της διοίκησης της ΔΕΗ -που εγείρει πελώρια ερωτηματικά για τις ευθύνες και τις σκοπιμότητες της κυβερνητικής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα- έγινε σε συνεργασία και προς όφελος της πολυεθνικής ALSTOM, με θύματα την ίδια την εταιρία και κατ' επέκταση τον ελληνικό λαό.

Το σκάνδαλο με τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, έχει ως εξής: Η διοίκηση της ΔΕΗ και επειδή η λιγνιτική Μονάδα 2 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού, είχε συμπληρώσει 35 χρόνια λειτουργίας, αποφάσισε την αναβάθμισή του με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων και την απρόσκοπτη λειτουργία της για τα επόμενα χρόνια. Βάσει των σχεδίων που καταρτίστηκαν, το εγχείρημα εκτιμήθηκε ότι θα κοστίσει στη ΔΕΗ, 6,6 δισεκατομμύρια δραχμές. Τον Ιούλη του 1999, η τότε διοίκηση της επιχείρησης με μια αυθαίρετη -και ενδεχόμενα ύποπτη απόφαση, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της εκτέλεσης του έργου- το παραχώρησε με απ' ευθείας ανάθεση στην κατασκευάστρια εταιρία ALSTOM, με συνεργάτη τη ΜΕΤΚΑ ΑΕ. Η σύμβαση προέβλεπε χρόνο παράδοσης εντός 9 μηνών, αλλά η μονάδα τυπικά παραδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Αν και ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 6,6 δισ. δραχμές, το κόστος με τις... «αναγκαίες» πρόσθετες εργασίες ανήλθε στα 11 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ωστόσο, το σκάνδαλο έχει και συνέχεια, η οποία, μάλιστα, είναι άκρως ενδιαφέρουσα και από άποψη ουσίας και σε σχέση με το τελικό κόστος του έργου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, αποδείχτηκε ότι η μονάδα κάθε άλλο παρά ήταν «αναβαθμισμένη»...(!) Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ρ» η μονάδα δεν μπορεί πλέον να καταναλώσει απρόσκοπτα το λιγνίτη, αλλά χρειάζεται... υποβοήθηση καυστήρα πετρελαίου!

Συγκεκριμένα, με την «παράδοση» του έργου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αστάθεια στο λέβητα καύσης (δεν κρατείται η εστία), με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η χρήση πετρελαίου για όλη τη διάρκεια λειτουργίας του λέβητα. Αυτό -πέραν των άλλων πλευρών- συνεπάγεται κατανάλωση 28 τόνων πετρελαίου την ημέρα! Δηλαδή, η μονάδα μετά την «αναβάθμισή» της δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει αποκλειστικά με λιγνίτη, όπως προέβλεπε η κατασκευή της και η μέχρι τώρα χρήση της. Με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα, έχουν καταναλωθεί περισσότεροι από 6.000 τόνοι πετρελαίου. Επίσης υπάρχει απώλεια ενέργειας, από τη μη μέγιστη φόρτιση, με αποτέλεσμα όλα αυτά, και με μέτριους υπολογισμούς το κόστος από την κακή λειτουργία, να έχει ανέλθει περίπου στα 4 δισεκατομμύρια δραχμές!

Οπως σημειώνουν τεχνικοί που δουλεύουν στη συγκεκριμένη μονάδα, το βασικό πρόβλημα, φαίνεται να είναι ο λάθος προγραμματισμός του λογισμικού της τεχνολογίας αναβάθμισης και κάνουν λόγο ότι πιθανά πρόκειται για «τεχνικό πείραμα». Επίσης, το γεγονός ότι η αναβάθμιση της μονάδας με την εν λόγω τεχνολογία που προκρίθηκε, ήταν εξαρχής αμφίβολη, αλλά η ALSTOM προτίμησε να συνεχίσει πειραματιζόμενη με τη σύζευξη παλιάς και νέας τεχνολογίας, ενισχύει αυτό το ενδεχόμενο. Το αποτέλεσμα πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι η ζημιά που επωμίζεται η επιχείρηση και ο ελληνικός λαός. Για τις ανάγκες της «αναβάθμισης» προκύπτει πως, «συνεργάστηκαν» και άλλες εταιρίες όπως η «Asea Brown Boveri» (ABB), HATMAN BROWN κλπ, αλλά επί της ουσίας - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - δεν υπήρξε συνεργασία στο επίπεδο αξιολόγησης των εργασιών αναβάθμισης, όπως επίσης δεν υπήρξε και ειδίκευση των εργαζομένων στα νέα συστήματα. Οι ειδικοί της ALSTOM αποχώρησαν τον περασμένο μήνα, για να επανέλθουν τώρα ισχυριζόμενοι ότι βρήκαν το πρόβλημα, ζητώντας να τους παραδοθεί η μονάδα για 20 ακόμα ημέρες προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Βέβαια, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι αρμόδιοι προσπαθούν να κουκουλώσουν το όλο πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο είναι άγνωστο αν έχουν κινηθεί διαδικασίες διεκδίκησης αποζημιώσεων, ή καταλογής ευθυνών. Το ζήτημα όμως είναι βαθιά πολιτικό, αφού πέρα από το ζήτημα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων σε βάρος των ΔΕΚΟ και της πολιτικής ξεπουλήματός τους, αντικατοπτρίζει τις παρασκηνιακές και εν πολλοίς σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων, που αφορούν δημόσιες επιχειρήσεις, με κόστος πολλά δισεκατομμύρια δραχμές.


Σ. Ζ.

Σύναξη πρωθυπουργού με τραπεζίτες - οικονομικό επιτελείο

Σύναξη τραπεζιτών πραγματοποιήθηκε χτες - με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία και παρέθεσε γεύμα εργασίας - με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Συμμετείχαν επίσης οι ακόλουθοι διοικητές τραπεζών: Θ. Καρατζάς της Εθνικής, Γ. Στουρνάρας της Εμπορικής, Π. Λάμπρου της ΑΤΕ, Ν. Νανόπουλος της Γιούρομπανκ, Μ. Σάλλας της Πειραιώς, το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της ΤΕ κλπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα προς τιμήν του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της... ολοκλήρωσης της επιτυχούς πορείας ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι στη συνάντηση θίχτηκαν όλα τα τρέχοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, από τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές - οι οποίες κατά την άποψη των τραπεζιτών καθυστερούν - την κακή πορεία του χρηματιστηρίου, την καθίζηση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου κλπ. Πρόκειται για προβληματισμούς με επίκεντρο την προσαρμογή του «ελληνικού» κεφαλαίου στο περιβάλλον της ΟΝΕ.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τους... υψηλούς παρευρισκόμενους ότι η προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών - κοινός στόχος των οποίων είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης σε σαφώς δυσμενέστερο περιβάλλον για τους εργαζόμενους, πολύ πιο κάτω από τα ιστορικά επίπεδα των τιμών πώλησης της που είχαν διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες - θα ολοκληρωθούν. Οπως είπε, «αλλάζουμε την Ελλάδα με ταχείς ρυθμούς ώστε να ανταποκριθούμε στα κάλεσμα των νέων προκλήσεων», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «σκληρή δουλιά» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση...

Οσο για τις... προκλήσεις, αυτές - κατά τον πρωθυπουργό - είναι η «απελευθέρωση» των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, η μακρόπνοη ρύθμιση του ασφαλιστικού, οι ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας κλπ. Κατά τα άλλα και κατά την πάγια κυβερνητική τακτική διαστροφής της πραγματικότητας και συνειδητής εξαπάτησης της κοινής γνώμης, ο πρωθυπουργός προσέδωσε μαγικές δυνατότητες στο Ευρώ... καθώς «ο πολίτης στην εποχή του Ευρώ και του διαδικτύου αποκτά μεγαλύτερη δύναμη. Μπορεί να επιλέγει από ευρύτερη γκάμα προϊόντων. Μπορεί να ελέγχει καλύτερα τις τιμές σε όλη την Ευρώπη. Εχει στη διάθεση του περισσότερα επενδυτικά προϊόντα για να τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις του. Δανείζεται πιο εύκολα και με χαμηλότερο επιτόκιο για να αγοράσει την κατοικία του»! Το «άγιο» Ευρώ της απάτης...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Βαρέλι δίχως πάτο...

Στο -4,43% και στις 3.167 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Νωρίς - νωρίς, τα διάφορα κερδοσκοπικά κέντρα, έθεσαν σε εφαρμογή τα σχέδια χειραγώγησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και για το 2001. Μέσα στις λίγες συνεδριάσεις του χρόνου, οι θαμώνες της οδού Σοφοκλέους πρόλαβαν να δουν και μεγάλες πτώσεις των τιμών και υπερβολικές τους αυξήσεις και απραξία στις συναλλαγές, εναλλασσόμενες με στιγμιαία ξεσπάσματά τους και ό,τι - εν πάση περιπτώσει - σηματοδοτεί και μαρτυρά την ύπαρξη μεθοδεύσεων για ύποπτα χρηματιστηριακά παιχνίδια. Χτες για τρίτη συνεχόμενη μέρα «επενδυτές» της Σοφοκλέους συγκεντρώθηκαν έξω από το Χρηματιστήριο και στη συνέχεια στην είσοδο της Τράπεζας Ελλάδας, όπου αναμενόταν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα για τους «κλέφτες» και τους «ψεύτες», που τους προκάλεσαν οικονομική καταστροφή και απώλεια των περιουσιών τους.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση - και ενώ οι ...«αναλυτές» υποστήριζαν ότι ξημέρωσαν ήδη οι καλύτερες μέρες - ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε κατά 4,43% και έκλεισε στις 3.167,22 μονάδες. Για ορισμένους κλαδικούς δείκτες η εικόνα ήταν πολύ χειρότερη. Ειδικά για τις εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης οι απώλειες ήταν της τάξης του 8,6%, πάνω από 6% ήταν η πτώση για τις ασφάλειες, τις κατασκευαστικές, τις εταιρίες συμμετοχών και την παράλληλη αγορά, ενώ και για τα θεωρούμενα «βαριά χαρτιά» (τράπεζες) το ποσοστό της μείωσης έφτασε το 3,8%. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και ο όγκος των συναλλαγών που κινήθηκε περί τα 50 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σύμφωνα με παράγοντες του χρηματιστηρίου, η χτεσινή εξέλιξη μάλλον αποτελεί μέρος και ολοκλήρωση ενός παιχνιδιού που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύτηκε κατά 7%. Το παιχνίδι συνεχίστηκε και μέχρι το μέσον της συνεδρίασης της Παρασκευής, όταν ο δείκτης «κέρδιζε» ακόμα 4%, για να ξεκινήσει μια μεγάλης διαστάσεων ρευστοποίηση τίτλων που οδήγησε στη χτεσινή απότομη πτώση.

Σε ό,τι, πάντως, αφορά τις διάφορες αναλύσεις και περισπούδαστες εκτιμήσεις για την πορεία του ΧΑΑ, όλο και πιο συχνά αποδεικνύεται ότι έχουν πολύ μικρή αξία, αφού σε κάθε περίπτωση οι... ειδικοί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία αλλάζουν τα δεδομένα των προσεγγίσεών τους και με το θράσος του ...«θεσμικού επενδυτή» παρουσιάζουν τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις τους, η ισχύς των οποίων κρατάει όλο κι όλο μερικές μέρες, μέχρι τη νέα αναθεώρηση. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των «μεγάλων οίκων», που πριν λίγους μήνες έθεταν στόχο - για παράδειγμα - τις 9.000 δραχμές για τις μετοχές του ΟΤΕ, ενώ πριν δέκα μέρες προέτρεπαν τους ενδιαφερόμενους να τις ξεφορτωθούν στις ...5.000 δραχμές.

Μεταλλαγμένα «σποροπαιχνίδια»

Να ξαναπέσουν θύματα των «μεταλλαγμένων» κερδοσκοπικών συμφερόντων διαφόρων επιτηδείων μεγαλοεισαγωγέων, κινδυνεύουν και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί.

Λίγους μόλις μήνες πριν τη νέα σπορά βαμβακιού, με ευθύνη της κυβέρνησης, δημιουργείται εντέχνως η εικόνα από εισαγωγείς με μεγάλα περσινά αποθέματα, ότι φέτος θα υπάρξει έλλειψη βαμβακόσπορου, επειδή δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σχετική διυπουργική απόφαση. Χτες, από το υπουργείο Γεωργίας και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής, ανακοινώθηκε ότι έχουν χορηγηθεί εγκρίσεις εισαγωγών βαμβακόσπορου ύψους 31.450 τόνων, ενώ οι ετήσιες ανάγκες της χώρας φτάνουν τους 10.000 με 12.000 τόνους. Επίσης, ανακοινώθηκε πως ήδη στο λιμάνι του Πειραιά αφίχθηκαν οι πρώτοι 150 τόνοι.

Ομως από ό,τι φαίνεται και οι φετινές εισαγωγές, όπως και των προηγούμενων χρόνων, γίνονται κυρίως από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αυστραλία. Ετσι, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, δεν αποκλείεται και το 2001 να προκύψουν νέα κρούσματα μεταλλαγμένων βαμβακόσπορων -φρέσκων και παλιών- όταν βέβαια θα έχει γίνει ήδη η σπορά των χωραφιών. Και τα υποτιθέμενα πιστοποιητικά «καθαρότητας» που απαιτεί στα χαρτιά φέτος το υπουργείο Γεωργίας από τις χώρες εισαγωγής, μάλλον δεν προσφέρουν καμία εγγύηση ότι δε θα ξαναεισαχθούν ποσότητες βαμβακόσπορου, οι οποίες θα περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Πολύ περισσότερο, δεν παρέχεται καμία εγγύηση για τους παλιούς βαμβακόσπορους, που επιχειρούν να ξεστοκάρουν, με το αζημίωτο, κάποιοι μεγαλοεισαγωγείς σπόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ