Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Βαρέλι δίχως πάτο...

Στο -4,43% και στις 3.167 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Νωρίς - νωρίς, τα διάφορα κερδοσκοπικά κέντρα, έθεσαν σε εφαρμογή τα σχέδια χειραγώγησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και για το 2001. Μέσα στις λίγες συνεδριάσεις του χρόνου, οι θαμώνες της οδού Σοφοκλέους πρόλαβαν να δουν και μεγάλες πτώσεις των τιμών και υπερβολικές τους αυξήσεις και απραξία στις συναλλαγές, εναλλασσόμενες με στιγμιαία ξεσπάσματά τους και ό,τι - εν πάση περιπτώσει - σηματοδοτεί και μαρτυρά την ύπαρξη μεθοδεύσεων για ύποπτα χρηματιστηριακά παιχνίδια. Χτες για τρίτη συνεχόμενη μέρα «επενδυτές» της Σοφοκλέους συγκεντρώθηκαν έξω από το Χρηματιστήριο και στη συνέχεια στην είσοδο της Τράπεζας Ελλάδας, όπου αναμενόταν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα για τους «κλέφτες» και τους «ψεύτες», που τους προκάλεσαν οικονομική καταστροφή και απώλεια των περιουσιών τους.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση - και ενώ οι ...«αναλυτές» υποστήριζαν ότι ξημέρωσαν ήδη οι καλύτερες μέρες - ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε κατά 4,43% και έκλεισε στις 3.167,22 μονάδες. Για ορισμένους κλαδικούς δείκτες η εικόνα ήταν πολύ χειρότερη. Ειδικά για τις εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης οι απώλειες ήταν της τάξης του 8,6%, πάνω από 6% ήταν η πτώση για τις ασφάλειες, τις κατασκευαστικές, τις εταιρίες συμμετοχών και την παράλληλη αγορά, ενώ και για τα θεωρούμενα «βαριά χαρτιά» (τράπεζες) το ποσοστό της μείωσης έφτασε το 3,8%. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και ο όγκος των συναλλαγών που κινήθηκε περί τα 50 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σύμφωνα με παράγοντες του χρηματιστηρίου, η χτεσινή εξέλιξη μάλλον αποτελεί μέρος και ολοκλήρωση ενός παιχνιδιού που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύτηκε κατά 7%. Το παιχνίδι συνεχίστηκε και μέχρι το μέσον της συνεδρίασης της Παρασκευής, όταν ο δείκτης «κέρδιζε» ακόμα 4%, για να ξεκινήσει μια μεγάλης διαστάσεων ρευστοποίηση τίτλων που οδήγησε στη χτεσινή απότομη πτώση.

Σε ό,τι, πάντως, αφορά τις διάφορες αναλύσεις και περισπούδαστες εκτιμήσεις για την πορεία του ΧΑΑ, όλο και πιο συχνά αποδεικνύεται ότι έχουν πολύ μικρή αξία, αφού σε κάθε περίπτωση οι... ειδικοί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία αλλάζουν τα δεδομένα των προσεγγίσεών τους και με το θράσος του ...«θεσμικού επενδυτή» παρουσιάζουν τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις τους, η ισχύς των οποίων κρατάει όλο κι όλο μερικές μέρες, μέχρι τη νέα αναθεώρηση. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των «μεγάλων οίκων», που πριν λίγους μήνες έθεταν στόχο - για παράδειγμα - τις 9.000 δραχμές για τις μετοχές του ΟΤΕ, ενώ πριν δέκα μέρες προέτρεπαν τους ενδιαφερόμενους να τις ξεφορτωθούν στις ...5.000 δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ