Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταλλαγμένα «σποροπαιχνίδια»

Να ξαναπέσουν θύματα των «μεταλλαγμένων» κερδοσκοπικών συμφερόντων διαφόρων επιτηδείων μεγαλοεισαγωγέων, κινδυνεύουν και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί.

Λίγους μόλις μήνες πριν τη νέα σπορά βαμβακιού, με ευθύνη της κυβέρνησης, δημιουργείται εντέχνως η εικόνα από εισαγωγείς με μεγάλα περσινά αποθέματα, ότι φέτος θα υπάρξει έλλειψη βαμβακόσπορου, επειδή δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σχετική διυπουργική απόφαση. Χτες, από το υπουργείο Γεωργίας και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής, ανακοινώθηκε ότι έχουν χορηγηθεί εγκρίσεις εισαγωγών βαμβακόσπορου ύψους 31.450 τόνων, ενώ οι ετήσιες ανάγκες της χώρας φτάνουν τους 10.000 με 12.000 τόνους. Επίσης, ανακοινώθηκε πως ήδη στο λιμάνι του Πειραιά αφίχθηκαν οι πρώτοι 150 τόνοι.

Ομως από ό,τι φαίνεται και οι φετινές εισαγωγές, όπως και των προηγούμενων χρόνων, γίνονται κυρίως από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αυστραλία. Ετσι, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, δεν αποκλείεται και το 2001 να προκύψουν νέα κρούσματα μεταλλαγμένων βαμβακόσπορων -φρέσκων και παλιών- όταν βέβαια θα έχει γίνει ήδη η σπορά των χωραφιών. Και τα υποτιθέμενα πιστοποιητικά «καθαρότητας» που απαιτεί στα χαρτιά φέτος το υπουργείο Γεωργίας από τις χώρες εισαγωγής, μάλλον δεν προσφέρουν καμία εγγύηση ότι δε θα ξαναεισαχθούν ποσότητες βαμβακόσπορου, οι οποίες θα περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Πολύ περισσότερο, δεν παρέχεται καμία εγγύηση για τους παλιούς βαμβακόσπορους, που επιχειρούν να ξεστοκάρουν, με το αζημίωτο, κάποιοι μεγαλοεισαγωγείς σπόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ