ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Στοχοποιούνται αγωνιστές του λαϊκού κινήματος

Ανάμεσά τους το στέλεχος του Κόμματος Κομμουνιστών, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα

Από λαϊκές κινητοποιήσεις στο Μεξικό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος
Από λαϊκές κινητοποιήσεις στο Μεξικό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Το πραγματικό «κυνήγι μαγισσών» ενάντια στο λαϊκό κίνημα που έχει εξαπολυθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική με πρόσχημα τις σχέσεις αλληλεγγύης κομμουνιστικών κομμάτων και λαϊκών οργανώσεων με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας-(FARC), του αντάρτικου που παλεύει ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έρχεται να επιβεβαιώσει, το τελευταίο κρούσμα, με τη στοχοποίηση του Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού και υπεύθυνου των Διεθνών Σχέσεων. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ανάλογες στοχοποιήσεις στελεχών του ΚΚ Χιλής, του ΚΚ Περού, του ΚΚ Βενεζουέλας.

Η στοχοποίηση του Πάβελ Καμπρέρα έγινε μέσα από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ραμόν Αλμπέρτο Γκάρζα στις 11/9 στην εφημερίδα «Vanguardia» που φέρει τον τίτλο «Οι FARC στο Μεξικό: Η γέννηση της ένοπλης εξέγερσης». Με αυτό επιχειρείται η ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών όσον αφορά τη δημιουργία λαϊκής οργάνωσης των εργατών και των εργατών γης με την ονομασία «Απελευθερωτικό Κίνημα του Νότου-MLS» που εμφανίζεται ως ο βραχίονας των FARC στο Μεξικό.

Το δημοσίευμα ξεκινά με τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στις 8 του Σεπτέμβρη, όπου είχε αναφέρει ότι το Μεξικό είναι όπως η Κολομβία πριν περίπου 20 χρόνια, όπου ολόκληρες περιοχές βρίσκονται εκτός ελέγχου για να προσθέσει ότι ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις «έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους» και έχουν μεταμορφωθεί σε ένας είδος εξέγερσης τόσο στο Μεξικό όσο και στην υπόλοιπη Κεντρική Αμερική. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μεσούντος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει τα καρτέλ των ναρκωτικών και της ανομίας που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας οι FARC «οργάνωση που συνδέεται άμεσα με το εμπόριο ναρκωτικών, ενισχύει συνεχώς την παρουσία της». Σύμφωνα με πληροφορίες που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες «η παρουσία των FARC καταγράφεται σε διάφορες περιοχές ενώ η προσπάθεια σύστασης ενός επικίνδυνου κινήματος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009. Το κίνημα αυτό ονομάζεται Απελευθερωτικό Κίνημα του Νότου-MLS. Ως επικεφαλής της οργάνωσης εμφανίζεται ο Αντόνιο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος Κομμουνιστών του Μεξικού, που είχε επαφές με την ηγετική ομάδα των FARC και πιο συγκεκριμένα τον Ραούλ Ρέγιες, ενώ Μεξικανοί ήταν παρόντες στο στρατόπεδο των FARC που βομβαρδίστηκε στο Εκουαδόρ» σημειώνει η μεξικανική εφημερίδα αναφερόμενη στην παράνομη εισβολή των Κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων στο Σουκούμπιος του Εκουαδόρ, επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκαν ο Ραούλ Ρέγιες και 25 ακόμη αγωνιστές.

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε

«Πρόκειται για μία καταφανή επίθεση του κεφαλαίου και της πολιτικής εξουσίας ενάντια στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της οργάνωσης του λαϊκού κινήματος και κατατρομοκράτησής του ώστε να σιωπήσει και να μην αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση και την αδικία των εργαζομένων και του λαού» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής του Μορέλος του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού και προσθέτει ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε αυτές τις πιέσεις και τις απειλές. «Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια ποινικοποίησης των συντρόφων μας αλλά και των οργάνων πάλης που παρουσιάζονται ως βίαιες και εγκληματικές, παραστρατιωτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι μόνες τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν άμεση σχέση με το κράτος και τους μηχανισμούς του. Η πρωτοφανής τρομοκρατική βία εξαπολύεται από το κράτος ενάντια στους εργαζόμενους και στους ιθαγένικους λαούς, ενάντια στις γυναίκες και τη νεολαία. Σημειώνουμε ότι θα θεωρήσουμε ως υπέυθυνο οποιονδήποτε επιχειρήσει να προσάψει ψευδείς κατηγορίες, καθώς επίσης και τα ΜΜΕ για το ηθικό πλήγμα που προσπαθούν να επιφέρουν στη οργάνωσή μας και τους συντρόφους, το οποίο έχει βάση μόνο ψευδείς κατηγορίες». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Να γίνει καθαρό, η διαμαρτυρία, η αλληλεγγύη και η οργάνωση των εργατών δεν είναι έγκλημα. Ζήτω η λαϊκή οργάνωση! Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

ΟΝΔΟΥΡΑ
Αγώνας για τα λαϊκά δικαιώματα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Mε εντελώς διαφορετικό τρόπο τίμησε χτες το λαϊκό κίνημα της Ονδούρας την 189η επέτειο για την ανεξαρτησία της χώρας από τον ισπανικό αποικιακό ζυγό. Σε αντίθεση με τις κρατικές φιέστες που έχουν ήδη λάβει χώρα σε άλλες χώρες της περιοχής, το λαϊκό κίνημα πραγματοποίησε μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της «πραγματικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας» και απαιτώντας τη «ριζική αλλαγή της χώρας».

Κορυφαία στιγμή αναμενόταν να είναι η παράδοση των εγγράφων με τη συλλογή του 1.269.142 υπογραφών, που συλλέχθηκαν ήδη από την περασμένη Κυριακή, πριν την καθορισμένη ημερομηνία της 15ης Σεπτέμβρη, ξεπερνώντας τον αναγκαίο αριθμό για την προσφυγή σε δημοψήφισμα για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης που θα αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας. Προσπάθεια που είχε επιχειρηθεί από τον πρώην πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια και ήταν ο καταλύτης για την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 28ης Ιουνίου του 2009 με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών. Παρότι επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης (FNRP) θα παρουσιάσει τα έγγραφα και τις υπογραφές τόσο στα αρμόδια εθνικά όργανα όσο και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, η Ενωση των Κρατών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR), η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τη Λατινική Αμερική (ALBA) κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το FNRP ξεκίνησε την καμπάνια συλλογής υπογραφών τον Ιούλιο και κατόρθωσε να επιτύχει το στόχο του, παρά το γενικευμένο κλίμα φονικής τρομοκρατίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες αγωνιστές, ενώ όπως αναφέρει έκθεση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Παιδιών και των Νέων, 771 παιδιά έφηβοι και νέοι έως 21 ετών έχουν δολοφονηθεί στην Ονδούρα από το πραξικόπημα είτε σε περιστατικά άμεσα συνδεδεμένα με πολιτικές δράσεις ή σε περιστατικά τυφλής βίας, όπως η επίθεση στη βιοτεχνία παπουτσιών στο Σαν Πέδρο Σούλα στις αρχές της προηγούμενης βδομάδες, όπου δολοφονήθηκαν 18 άτομα.

Παράλληλα, όμως, πρωτοστατεί στις εργατικές διαδηλώσεις που θα κορυφωθούν με τον πανεργατικό ξεσηκωμό και τη γενική απεργία που σχεδιάζεται ενάντια στο νομοσχέδιο για την ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας και στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 328 της εργατικής νομοθεσίας, που αφορά στο κατώτερο ημερομίσθιο. Ηδη οι τρεις μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες - CTH, CUTH, CGT - έχουν δώσει εδώ και καιρό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του προέδρου Πορφίριο Λόμπο να τα πάρει πίσω και τα ταξικά συνδικάτα καθώς και το FNRP έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει πολύμορφο αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς και στην πολιτική πείνας που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση Λόμπο, η οποία αποτελεί συνέχεια του πραξικοπήματος.

ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέες λαϊκές κινητοποιήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το πρώτο βήμα για την έγκριση του νομοσχεδίου ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος έγινε χτες με την υιοθέτησή του από το γαλλικό Κοινοβούλιο, με 329 ψήφους υπέρ έναντι 233 κατά, μετά από μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου μεταφέρεται πλέον, από τις 23 Σεπτεμβρίου, στη Γερουσία, όπου μετά τις 5 Οκτωβρίου θα αρχίσουν και οι ανοιχτές δημόσιες ακροάσεις που προβλέπονται στη διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση Σαρκοζί κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει να επιταχύνει.

Καθόλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας χτες, έξω από το Κοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ενώ στην περιφέρεια εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των συνδικάτων προχώρησαν σε διαμαρτυρίες στα τοπικά κτίρια περιφερειών και δημαρχείων. Για την επόμενη Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου έχει προκηρυχθεί από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις γενική απεργία και μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς υποστηρίζουν ότι η χτεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή του αγώνα των εργαζομένων και ότι ασχέτως των ψηφοφοριών, το νομοσχέδιο τελικά δε θα εφαρμοστεί, μια άποψη που διατυπωνόταν χτες και από τους συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες.

Υπενθυμίζεται ότι κομβικό σημείο της «μεταρρύθμισης» που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί είναι η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, και πολύ περισσότερο η αύξηση των χρόνων εισφορών σε 41, κάτι που σημαίνει αυτομάτως ότι παρατάσσεται ακόμη περισσότερο η ηλικία συνταξιοδότησης.

Στη Σύνοδο Κορυφής οι Ρομά

Σαφώς εκνευρισμένος εμφανίστηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος από τις επικρίσεις της Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία χαρακτήρισε «ντροπή» τις απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία και υποστήριξε ότι «εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί η Γαλλία στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ολα αυτά, βέβαια, τα έπραξε αφού κωλυσιέργησε και αρχικώς σιώπησε συνένοχα, ενώ στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους για να κατευνάσει την οργή της γαλλικής και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και φυσικά δε έθιξε διόλου την ίδια την εκμεταλλευτική φύση του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού της ΕΕ.

Ο Σαρκοζί ειρωνικά κάλεσε την Ρέντινγκ να δεχτεί τους Ρομά στη χώρα της το Λουξεμβούργο, ενώ επέμεινε ότι η Γαλλία εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τους γαλλικούς νόμους. Συμπλήρωσε ότι «είναι σκανδαλώδες να ζητάται από τη Γαλλία να δώσει περισσότερες εξηγήσεις» για να καταλήξει ότι θα αναλάβει ο ίδιος να το πράξει, σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Σαρκοζί πιθανότατα αργά χτες βράδυ επρόκειτο να έχει, για το ζήτημα, έκτακτη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στην Επίτροπο Ρέντινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ