ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμες κουβανικού πολιτισμού

Το ΥΠΠΟ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας,διοργανώνουν αφιέρωμα στον Κουβανικό Κινηματογράφο,στο "Παλλάς" (άρχισε προχθές και συνεχίζεται μέχρι και αύριο), με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Κουβανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας.Είναι επίσης επέτειος της χρονιάς που το κίνημα των νεαρών επαναστατών, υπό την καθοδήγηση του Τσε και του Φιντέλ Κάστρο, κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τη δικτατορία του Μπατίστα.

Με την ίδρυση του Ινστιτούτου, ο κινηματογράφος της Κούβας γνωρίζει μια δημιουργική περίοδο και οι ταινίες του τη διεθνή αναγνώριση. Κεντρικά θέματα που αλλάζουν το τοπίο στο δημιουργικό όσο και έντονα πολιτικό χαρακτήρα αυτής της περιόδου, είναι τα ντοκιμαντέρ με πολιτικό προσανατολισμό από τον Αλβαρέζ,οι ιστορικές ταινίες από τον Σόλας,ένας ύμνος για την επανάσταση με την ταινία του Γεωργιανού Κολατόζοβ "Είμαι η Κούβα".Κεντρικό πρόσωπο όμως στο χώρο είναι ο Τομάς Γκουτιέρες Αλέα με τα ντοκιμαντέρ, αλλά και τις ταινίες του, όπως οι "Μνήμες υπανάπτυξης", "Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη", "Ο τελευταίος δείπνος", "Φράουλα και Σοκολάτα".Το τοπίο συμπληρώνεται από τις λαμπρές απεικονίσεις του μακρινού παρελθόντος της δεκαετίας του '30 "Η ωραία της Αλάμπρα" του Ενρίκε Πινέντα Μπαρνέτ,ο οποίος βρίσκεται και στην Ελλάδα για το αφιέρωμα, "Οι παράνομοι" του Φερνάντο Πέρεα Βαλντές κ.ά.

Εχουν ήδη προβληθεί κάποιες αξιόλογες ταινίες, ενώ σήμερα,θα προβληθούν: 6:30 "Κατακόρυφη αγάπη" του Ντίαζ,στις 8:30 μμ "Η ωραία της Αλάμπρα" του Ενρίκε Πινέντα Μπαρνέτ και στις 10:30 μμ "Είμαι η Κούβα" του Κολατόζοβ.Αύριο,το αφιέρωμα κλείνει με την προβολή των ταινιών: 6:30 μμ "Οι Παράνομοι" του Φ. Π. Βαλντές,8:30 μμ "Αξιολάτρευτα ψέματα" του Χεράρντο Τσιχόνα και στις 10:30 "Κατακόρυφη αγάπη" του Αρτούρο Σότο Ντίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
"Καθρέφτης" της πολιτιστικής κληρονομιάς

Μια νέα σελίδα άνοιξε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα των εκδόσεων. Σελίδα που φιλοδοξεί να μεταβάλει τη Διεύθυνση Δημοσιευμάτων του ΤΑΠ σε σύγχρονο οίκο αρχαιολογικών εκδόσεων, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, με αντίκρισμα στο ευρύ κοινό και στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα.

Το 1997 το ΤΑΠ εγκαινίασε το βιβλιοπωλείο του, το 1998 για πρώτη φορά παρουσίασε νέες εκδόσεις, όπως και του 1999, τις οποίες παρουσίασε χτες. Το διάστημα 1998 - αρχές '99 εκδόθηκαν 14 βιβλία.Ανάμεσά τους κατάλογοι εκθέσεων και μουσειακών συλλογών όπως: "Το ελληνικό κόσμημα" από την έκθεση στη Βίλα Μπιάνκα της Θεσσαλονίκης, "Ο νεολιθικός θησαυρός" (έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), "Ο θησαυρός των Αηδονιών","Συνομιλία με το θείον", με τις εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου που εκτέθηκαν στο Λονδίνο,"Εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου" - οδηγός που έγραψε η Μυρτάλη Αχειμάστου- Ποταμιάνου, "Εικόνες του Μουσείου Ζακύνθου",που έγραψε η Ζωή Μυλωνά, με ιδιαίτερη αναφορά στις εικόνες που διέσωσε ο Μανόλης Χατζηδάκης.

Οι νέες εκδόσεις περιλαμβάνουν και τα επιστημονικά συγγράμματα από τις δημοσιεύσεις του Αρχαιολογικού Δελτίου και των Αρχαιολογικών Ανάλεκτων, όπως η μονογραφία της Αγγέλικα Ντούζουγλη "Αρια Αργολίδος",του Νίκου Καλτσά για τις ανασκαφές στην Ακανθο,του Ζήση Μπόνια "Ενα αγροτικό ιερό στις Αιγιές Λακωνίας",η μελέτη της Ολγας Αλεξανδρή για τις "Λευκές ληκύθους του ζωγράφου τους Αχιλλέως" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το βιβλίο τουΠαύλου Χρυσοστόμου "Η Θεσσαλική θεά Εννοδία ή Φεραία θεά" και η μελέτη τηςΜέλπως Πωλογιώργη "Μνημεία του Δυτικού Νεκροταφείου του Ωρωπού".

Ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Γιάννης Σαβαλάνος παρουσιάζοντας χθες τις νέες εκδόσεις τόνισε ότι από το 1997 εκδίδονται ετησίως τουλάχιστον 20 βιβλία, οδηγοί, κατάλογοι και μελέτες.Ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρος Θέμελης αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα της διάθεσης, τονίζοντας ότι δύο είναι οι στόχοι: "Η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας".Ετσι μίλησε για παραγγελίες των Πανεπιστημίων, τα οποία συχνά καταφεύγουν σε ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη,η οποία επισήμανε ότι "χρειάζεται οι εκδόσεις να επεκταθούν στο εξωτερικό" και να "διευκρινιστεί ο ρόλος του ΤΑΠ και ο ρόλος της ΑΕ για την Προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς".

Τέχνες και λόγος

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών οργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις: Σήμερα (9μμ) προβάλλει την πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του Στέλιου Χαραλάμπους "Αδης" (90), η οποία είναι συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της "Περίπλους", της ΕΤ-1 και της γαλλικής εταιρίας "ΑΜΙΡ". Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1996) με τέσσερα βραβεία και με το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας του ΥΠΠΟ (1997).

Αύριο (7μμ) ο καθηγητής της Σορβόννης Ζαν - Μαρί Αντρέ θα δώσει διάλεξη με θέμα "Οι ελληνικές ουτοπίες και η υποδοχή τους από τους Ρωμαίους".

Από αύριο μέχρι τις 4/4 στο θέατρο "Τεχνοχώρος υπό σκιάν" (Μαυρομιχάλη και Ξιφίου) το "Θέατρο των Νέων" θα παρουσιάζει το έργο της Γαλλίδας Κατρίν Ανν "Τίτα Λου",σε μετάφραση του Νικηφόρου Παπανδρέου,σκηνοθετική επιμέλεια Βασιλικής Παπάλη, μουσική Γιάννη Ερενίδη, σκηνικά - κοστούμια Γεωργίας Χατζηβασιλειάδη, επιμέλεια κίνησης Καλλιόπης Θεοδοσιάδη - Μαρίας Καραπαναγιωτίδου. Παίζουν Μαίρη Παππά, Ελεάνα Μανουσογιαννάκη. Φιλική συμμετοχή Κώστας Καζάκος, Θωμάς Γκαγκάς, Εύα Κάρτσακλα.

  • Στην Παλαιά Βουλή σήμερα (6μμ) οι εκδόσεις "Ιανός" θα παρουσιάσουν το βιβλίο "Ας ξαναζήσουμε τον 20ό αιώνα με το ημερολόγιο του Δημήτρη Δελιβάνη (1924-1993)".Πρόκειται για το προσωπικό ημερολόγιο που κρατούσε ο καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην πρύτανης Δ. Ι. Δελιβάνης, από τις 500 σελίδες του οποίου "αναβιώνουν" οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, θρησκευτικά 80 χρόνια του αιώνα μας.
  • Στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου σήμερα, αύριο και μεθαύριο η "Βιβλιοφιλία" διοργανώνει εαρινή δημοπρασία με την πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής του Νίκου Καββαδία "Μαραμπού" (1933), με σπάνια λογοτεχνικά περιοδικά και το "Τρόπαιον της Ορθοδόξου Πίστεως" του Μανουήλ Αντωνίου (έκδοση Βιέννης, 1791).
  • Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος) σήμερα (6.30μμ) η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ολγα Κατσιαρδή - Χέρινγκ με θέμα "Μετακινήσεις πληθυσμών στη Νοτιανατολική Ευρώπη από το 15ο μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα".
Αντί ... συνέντευξης Τύπου

Η πρώτη συνάντηση των δημοσιογράφων με τη νέα υπουργό Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη,δεν ήταν σε μια συνέντευξη Τύπου, αλλά σε ένα δείπνο. Οι υπουργοί αλλάζουν, τα μεγάλα θέματα του Πολιτισμού, όμως, μένουν πάντα εκεί ...άλυτα. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αναλαμβάνει η Λιάνα Παρλαμά και τη θέση της γενικής γραμματέα του ΥΠΠΟ η Λίνα Μενδώνη.

Η αξία του ντοκιμαντέρ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

"Αρχισε πλέον να αναθεωρείται, υπό την πίεση του κοινού, η λογική που θέλει το ντοκιμαντέρ να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής του κινηματογράφου". Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασε η Μαρσελίν Λοριντάν - Ιβενς χθες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (διάρκεια μέχρι 21/3).

Η Λ. Ιβενς, που χθες αποκάλυψε πως στα χρόνια του παγκόσμιου πολέμου φυλακίστηκε στο Αουσβιτς, δήλωσε πως με κάθε μέσο συνεχίζει να πολεμά για την ελευθερία έκφρασης των νέων σκηνοθετών.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ προβλήθηκε αφιερωματικά, στα 100 χρόνια του Γιόρις Ιβενς, η πολυβραβευμένη ταινία "Μια ιστορία του ανέμου", που δημιούργησε μαζί με τη γυναίκα του, Μ. Λοριντάν.

Ο Ιβενς ταμένος στο ρεπορτάζ και το πολιτικό ντοκιμαντέρ, έδρασε μέσα από την τέχνη του ως πολίτης του κόσμου, μετέχοντας στα μεγάλα γεγονότα του αιώνα. Επί 15 χρόνια κατέγραφε την καθημερινή ζωή στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης. Η ταινία "Μια ιστορία του ανέμου" γυρίστηκε στην Κίνα και αναφέρεται στη σύγχρονη Κίνα, μέσα από την ιστορία του ανέμου και τη δύναμή του.

Σήμερα και αύριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιείται στο "Ολύμπιον" η διημερίδα για τις νέες τεχνολογίες "Νέα μέσα, εργαλεία για τον 21ο αιώνα".

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλλιθέας απέκτησε 34 χειρόγραφες επιστολές και 12 ταχυδρομικά δελτάρια του Καλλιθεάτη ποιητή Σωτήρη Σκίπη (1881-1952). Πρόκειται για δωρεά προς το δήμο του Θεμιστοκλή Κοκκαλιάρη,στον οποίο είχε στείλει ο Σκίπης από τη Γαλλία. Τα χειρόγραφα περιέχουν παρατηρήσεις του ποιητή για καλλιτεχνικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής και πληροφορίες για την προσωπική του ζωή.

Από την ταινία του Ουμπέρτο Σόλας "Ενας πετυχημένος άνθρωπος"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ