Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμες κουβανικού πολιτισμού

Το ΥΠΠΟ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας,διοργανώνουν αφιέρωμα στον Κουβανικό Κινηματογράφο,στο "Παλλάς" (άρχισε προχθές και συνεχίζεται μέχρι και αύριο), με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Κουβανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας.Είναι επίσης επέτειος της χρονιάς που το κίνημα των νεαρών επαναστατών, υπό την καθοδήγηση του Τσε και του Φιντέλ Κάστρο, κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τη δικτατορία του Μπατίστα.

Με την ίδρυση του Ινστιτούτου, ο κινηματογράφος της Κούβας γνωρίζει μια δημιουργική περίοδο και οι ταινίες του τη διεθνή αναγνώριση. Κεντρικά θέματα που αλλάζουν το τοπίο στο δημιουργικό όσο και έντονα πολιτικό χαρακτήρα αυτής της περιόδου, είναι τα ντοκιμαντέρ με πολιτικό προσανατολισμό από τον Αλβαρέζ,οι ιστορικές ταινίες από τον Σόλας,ένας ύμνος για την επανάσταση με την ταινία του Γεωργιανού Κολατόζοβ "Είμαι η Κούβα".Κεντρικό πρόσωπο όμως στο χώρο είναι ο Τομάς Γκουτιέρες Αλέα με τα ντοκιμαντέρ, αλλά και τις ταινίες του, όπως οι "Μνήμες υπανάπτυξης", "Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη", "Ο τελευταίος δείπνος", "Φράουλα και Σοκολάτα".Το τοπίο συμπληρώνεται από τις λαμπρές απεικονίσεις του μακρινού παρελθόντος της δεκαετίας του '30 "Η ωραία της Αλάμπρα" του Ενρίκε Πινέντα Μπαρνέτ,ο οποίος βρίσκεται και στην Ελλάδα για το αφιέρωμα, "Οι παράνομοι" του Φερνάντο Πέρεα Βαλντές κ.ά.

Εχουν ήδη προβληθεί κάποιες αξιόλογες ταινίες, ενώ σήμερα,θα προβληθούν: 6:30 "Κατακόρυφη αγάπη" του Ντίαζ,στις 8:30 μμ "Η ωραία της Αλάμπρα" του Ενρίκε Πινέντα Μπαρνέτ και στις 10:30 μμ "Είμαι η Κούβα" του Κολατόζοβ.Αύριο,το αφιέρωμα κλείνει με την προβολή των ταινιών: 6:30 μμ "Οι Παράνομοι" του Φ. Π. Βαλντές,8:30 μμ "Αξιολάτρευτα ψέματα" του Χεράρντο Τσιχόνα και στις 10:30 "Κατακόρυφη αγάπη" του Αρτούρο Σότο Ντίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ