ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28

...σουβλιές

Νάτο το... ΝΑΤΟ

«Ιστορική» μέρα η σημερινή. Σαν σήμερα, μόλις πριν τέσσερα χρόνια, στις 25 του Απρίλη 1999 και ενώ τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ έσπερναν τον όλεθρο στη Γιουγκοσλαβία, οι ηγέτες των 19 κρατών - μελών της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας (μεταξύ τους και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης) υπέγραφαν στην Ουάσιγκτον τη Συμφωνία για το «νέο δόγμα».

Εκτοτε, σύμφωνα με το αναθεωρηθέν «Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας», στις αποστολές του ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται οι «ειρηνευτικές επιχειρήσεις», η αντιμετώπιση της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής και η «διεθνής τρομοκρατία». Θεσμοθετείται, δηλαδή, η χωρίς όρια δράση του ΝΑΤΟ σε όλη τη Γη και η μετατροπή του (επισήμως πια) σε παγκόσμιο κατασταλτικό μηχανισμό.

Με βάση εκείνες ακριβώς τις ρυθμίσεις καλείται σήμερα το ΝΑΤΟ να περιφρουρήσει τα αμερικανικά αποκαΐδια στο Αφγανιστάν. Οι ίδιες ρυθμίσεις θα αξιοποιηθούν όταν οι Αμερικανοί θα προσκαλέσουν τους Ευρωπαίους - μέσω του ΝΑΤΟ - να «αστυνομεύσουν» το Ιράκ που μονομερώς κονιορτοποίησαν.

Σε εκείνη την πανηγυρική σύνοδο του 1999, ομόφωνα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, συμφώνησαν την αλλαγή της σχέσης μεταξύ ΝΑΤΟ και ΟΗΕ. Το ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε τότε υπεράνω των Ηνωμένων Εθνών και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε στις αποφάσεις καμία μνεία περί υποχρέωσης να προϋπάρχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όσον αφορά σε ενέργειες του ΝΑΤΟ. Ετσι καθιερώθηκε η αρχή των «ίσων συνεργατών» μεταξύ ΝΑΤΟ - ΟΗΕ, καθότι το ΝΑΤΟ με την απόφασή του δήλωσε ουσιαστικά ότι εκείνο θα επιλέγει κατά περίπτωση εάν θα «συνεργαστεί» με τα Ηνωμένα Εθνη.

Τι προκαλεί, λοιπόν, τη σημερινή δυσφορία των Ευρωπαίων για «το κακό που έπαθε ο ΟΗΕ»; Οτι οι Αμερικανοί εφαρμόζουν ακριβώς αυτό που ψήφισαν και οι Ευρωπαίοι το '99; Ή μήπως ότι οι Αμερικανοί τους έριξαν στη μοιρασιά των κλοπιμαίων;...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

«Προειδοποίηση προς δασκάλους του Μέιν: Προσέχτε τις αντιπολεμικές συζητήσεις στην τάξη».

Ο τίτλος στη σχετική ιστοσελίδα του CNN (σ.σ.: τη σελίδα «αλίευσε» η αναγνώστριά μας κ. Καίτη Κυριακού) είναι από μόνος του εύληπτος, όσον αφορά τη ...δημοκρατία στη χώρα της ...ελευθερίας. Σημειώστε ότι αυτού του είδους οι παραινέσεις προς τους Αμερικανούς δασκάλους άρχισαν πριν ακόμα ξεκινήσει η εισβολή στο Ιράκ, από τα τέλη Φλεβάρη...

«Αρίωνας»...

Προφανώς δεν ήταν μόνον ο «Ημεροδρόμος» (αναφερθήκανε σχετικά στην προχτεσινή στήλη) που αισθάνθηκε «ρίγη» από τον «Αρίωνα» του ΜΕΓΚΑ, αυτή τη βάρβαρη ανοησία που βαφτίστηκε «γιορτή της ελληνικής μουσικής».

Στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» δώδεκα άνθρωποι του τραγουδιού (Φαραντούρη, Μητροπάνος, Μαυρουδής, Αρβανιτάκη, Λοΐζου, Νταλάρας, Παπαδόπουλος κ.ά.) καταθέτουν τις δικές τους (επι)κρίσεις. Ενας από αυτούς, ο ερμηνευτής Γιάννης Κότσιρας, σημειώνει:

«Είχα όλη την καλή διάθεση να ασχοληθώ με αυτό το θέαμα. Διαπίστωσα, όμως, ότι ήταν παιδικό πάρτι, όπως είπε ο Σαββόπουλος, και μάλιστα κακής ποιότητας. Θα προτιμούσα, λοιπόν, να πάω σε τσίρκο. Και πρέπει να πω ότι του χρόνου όχι απλώς δε θα πάω, αλλά δε θα είμαι και υποψήφιος, διότι, α) ακούω Μιλτιάδη Πασχαλίδη και όχι Πασχάλη, β) ακούω Σωκράτη Μάλαμα και όχι ...Μάλα (έτσι τους αποκάλεσαν οι παρουσιαστές), γ) θα ήθελα να πήγαινα, και αν βραβευόμουν, να βραβευόμουν μαζί με το συνθέτη και το στιχουργό μου και να παραλάβουμε τα βραβεία μας από κάποιον που θα στεκόταν όρθιος και όχι γονυπετής. Δεν μπορώ, άλλωστε, να ξαναπάρω μέρος ούτε ως υποψήφιος σε ένα θεσμό που αντιμετωπίζει το έντεχνο και καλό τραγούδι ως μεταλλαγμένο τρόφιμο. Μου φάνηκε αποκρουστικό θέαμα το να βλέπω εκπροσώπους δισκογραφικών εταιριών και της IFPI να κάθονται μπροστά και να χειροκροτούν με πάθος τις προσβολές και τα υπονοούμενα που εκτοξεύονταν από σκηνής προς καλλιτέχνες από τους οποίους οι ίδιοι τρώνε ψωμί. Αλλά απ' ό,τι είδα, φάνηκε από τη συμπεριφορά πολλών ότι ο χορηγός είχε κάνει άριστα τη δουλιά του. Ενα ουίσκι ήταν νομίζω...».

***

Τα παραπάνω λόγια είναι χρήσιμα, διότι εκτός του προχτεσινού τηλεσόου, τα κανάλια ένεκα Πάσχα ετοιμάζονται ήδη για τα γνωστά τους «γιορταστικά» καραγκιοζιλίκια. Οσο για την ιδιότητα του καλλιτέχνη, όπως βλέπετε - για να είσαι καλλιτέχνης - δε χρειάζεται να έχεις (μόνον) καλή φωνή. Χρειάζεται και μυαλό. Αν και πολύ νεότερος ο Γ. Κότσιρας αρκετών εξ αυτών που παρέλασαν στον «Αρίωνα» του ΜΕΓΚΑ, διαθέτει και από τα δύο.

1792 Ο Γάλλος συνθέτης και ποιητής Ροζέ Ντελίλ συνέθεσε την περίφημη «Μασσαλιώτιδα», τον ύμνο της Γαλλικής Επανάστασης, ένα τραγούδι που μεταλαμπάδευσε το πνεύμα της Επανάστασης σ' όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Αργότερα η «Μασσαλιώτιδα» έγινε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.

1920 Ο στρατός της Πολωνίας με την ενίσχυση της Αντάντ εισβάλλει στη Σοβιετική Ρωσία.

1945 Ανακοινώνεται ότι το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) μετατρέπεται σε Πολιτικό Συνασπισμό Κομμάτων.

1945 Αρχίζουν στο Σαν Φρανσίσκο οι εργασίες της Συνδιάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού που αντικατέστησε, μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, την Κοινωνία των Εθνών.

Κλεφτρόνια

Γνωστοί οι κλέφτες της Βαγδάτης. Τώρα γνωστοποιούνται και τα ...κλεφτρόνια. Τα κοινά τους γνωρίσματα πολλά. Η διαφορά τους μία και μοναδική. Οι κλέφτες δε συλλαμβάνονται ποτέ. Σε αντίθεση με τα κλεφτρόνια. Σαν αυτά τα κλεφτρόνια που πιάσανε στα πράσα, χτες, σε αμερικανικό αεροδρόμιο να προσπαθούν να περάσουν στις ΗΠΑ αρχαιότητες από το πλιάτσικο των τελευταίων ημερών στο Ιράκ. Ενας δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης στα πράσα. Για να σωθούν τα προσχήματα. Για να καλυφθούν οι αρχικλέφτες που με οργανωμένο σχέδιο ιεροσύλησαν κατά χιλιάδων ετών ιστορίας. Είναι οι ίδιοι κλέφτες που στην πρώτη τους εισβολή στο Ιράκ το 1991 είχαν ξαφρίσει περισσότερα 4.000 αρχαία αντικείμενα από τα οποία «βρέθηκαν» και επιστράφηκαν... τα 5!

Ο ΚΟΥΡΗΣ «έστησε» τον εισαγγελέα γιατί, λέει, θα έχανε το πλοίο για... Κεφαλονιά.

***

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ πήγε στο Κορακοχώρι (χωρίς τον Πρωτόπαππα).

***

Ο ΤΕΩΣ είναι στα Γιάννενα (με όλα τα κανάλια αγκαζέ).

***

ΩΡΑ να φεύγουμε και εμείς.

***

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ