Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Αρίωνας»...

Προφανώς δεν ήταν μόνον ο «Ημεροδρόμος» (αναφερθήκανε σχετικά στην προχτεσινή στήλη) που αισθάνθηκε «ρίγη» από τον «Αρίωνα» του ΜΕΓΚΑ, αυτή τη βάρβαρη ανοησία που βαφτίστηκε «γιορτή της ελληνικής μουσικής».

Στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» δώδεκα άνθρωποι του τραγουδιού (Φαραντούρη, Μητροπάνος, Μαυρουδής, Αρβανιτάκη, Λοΐζου, Νταλάρας, Παπαδόπουλος κ.ά.) καταθέτουν τις δικές τους (επι)κρίσεις. Ενας από αυτούς, ο ερμηνευτής Γιάννης Κότσιρας, σημειώνει:

«Είχα όλη την καλή διάθεση να ασχοληθώ με αυτό το θέαμα. Διαπίστωσα, όμως, ότι ήταν παιδικό πάρτι, όπως είπε ο Σαββόπουλος, και μάλιστα κακής ποιότητας. Θα προτιμούσα, λοιπόν, να πάω σε τσίρκο. Και πρέπει να πω ότι του χρόνου όχι απλώς δε θα πάω, αλλά δε θα είμαι και υποψήφιος, διότι, α) ακούω Μιλτιάδη Πασχαλίδη και όχι Πασχάλη, β) ακούω Σωκράτη Μάλαμα και όχι ...Μάλα (έτσι τους αποκάλεσαν οι παρουσιαστές), γ) θα ήθελα να πήγαινα, και αν βραβευόμουν, να βραβευόμουν μαζί με το συνθέτη και το στιχουργό μου και να παραλάβουμε τα βραβεία μας από κάποιον που θα στεκόταν όρθιος και όχι γονυπετής. Δεν μπορώ, άλλωστε, να ξαναπάρω μέρος ούτε ως υποψήφιος σε ένα θεσμό που αντιμετωπίζει το έντεχνο και καλό τραγούδι ως μεταλλαγμένο τρόφιμο. Μου φάνηκε αποκρουστικό θέαμα το να βλέπω εκπροσώπους δισκογραφικών εταιριών και της IFPI να κάθονται μπροστά και να χειροκροτούν με πάθος τις προσβολές και τα υπονοούμενα που εκτοξεύονταν από σκηνής προς καλλιτέχνες από τους οποίους οι ίδιοι τρώνε ψωμί. Αλλά απ' ό,τι είδα, φάνηκε από τη συμπεριφορά πολλών ότι ο χορηγός είχε κάνει άριστα τη δουλιά του. Ενα ουίσκι ήταν νομίζω...».

***

Τα παραπάνω λόγια είναι χρήσιμα, διότι εκτός του προχτεσινού τηλεσόου, τα κανάλια ένεκα Πάσχα ετοιμάζονται ήδη για τα γνωστά τους «γιορταστικά» καραγκιοζιλίκια. Οσο για την ιδιότητα του καλλιτέχνη, όπως βλέπετε - για να είσαι καλλιτέχνης - δε χρειάζεται να έχεις (μόνον) καλή φωνή. Χρειάζεται και μυαλό. Αν και πολύ νεότερος ο Γ. Κότσιρας αρκετών εξ αυτών που παρέλασαν στον «Αρίωνα» του ΜΕΓΚΑ, διαθέτει και από τα δύο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ