Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Κυβερνητικές εξαγγελίες» σε βαρύ κλίμα

«Κυβέρνηση» μέσα στην επόμενη βδομάδα εξήγγειλε ο επικεφαλής της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, Τζέι Γκάρνερ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Είμαστε εδώ για να σας διασφαλίσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον που θα σας επιτρέψει να κυβερνήσετε τη χώρα σας δημοκρατικά, μέσα από μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Ιρακινούς». Αυτά δήλωνε, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με ορισμένους Ιρακινούς ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους κοινοτήτων, ο Αμερικανός επικεφαλής της διοίκησης κατοχής, Τζέι Γκάρνερ.

Ο απόστρατος στρατηγός προανήγγειλε ότι μια πρώτη προπαρασκευαστική κυβέρνηση θα σχηματιστεί, πιθανότατα, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αφού θα έχει πραγματοποιηθεί και η συνάντησή του με τους επικεφαλής διαφόρων πολιτικών σχηματισμών (όσων έχουν συναινέσει στη συνεργασία με τους Αμερικανούς) τη Δευτέρα. Εκτίμησε, επίσης, ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να λειτουργούν ορισμένα υπουργεία, διευκρινίζοντας ότι όσων τα κτίρια έχουν καταστραφεί, θα στεγαστούν προσωρινά κάπου αλλού και θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός τους.

Στους δημοσιογράφους μίλησε και ο Βρετανός αναπληρωτής του Γκάρνερ, Τιμ Κρος, ο οποίος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις αντι-αμερικανικές και αντι-βρετανικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν πολλές ιρακινές πόλεις. Ο Κρος εκτίμησε ότι «ο ιρακινός λαός έχει το δικαίωμα να εκφράσει την οργή του και την άποψή του και αυτό γίνεται εξαιρετικά αναγκαίο ιδιαίτερα εφόσον τόσα χρόνια δεν μπορούσε να το πράξει». Παρ' όλα αυτά, παραδέχτηκε ότι «οι διαδηλώσεις αυτές εμπεριέχουν και ορισμένους κινδύνους».

Ενταση πίσω από τα χαμόγελα

Παρά τη φαινομενικά ήρεμη ατμόσφαιρα, η συζήτηση που προηγήθηκε, ανάμεσα στον Γκάρνερ, τους συνεργάτες του και ορισμένους επιφανείς Ιρακινούς, δε διεξήχθη σε εξίσου θετικό κλίμα. Σύμφωνα με διαρροές, οι παριστάμενοι Ιρακινοί εξέφρασαν, με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, τη δυσαρέσκειά τους για την ανικανότητα των Αμερικανών να ελέγξουν την κατάσταση και να εξασφαλίσουν ηρεμία, τάξη και ασφάλεια.

Σε πονοκέφαλο αρχίζει, επίσης, να μετατρέπεται για την αμερικανική κατοχική διοίκηση το φαινόμενο των αυτοανακηρυχθέντων αξιωματούχων, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, διόλου τυχαία προφανώς, προέρχονται από το φιλοαμερικανικό «Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο». Ο Γκάρνερ επανέλαβε, χτες, ότι δεν αναγνωρίζει τον «δήμαρχο» της Βαγδάτης, Μοχάμεντ Μοχσέν Ζουμπάιντι και τόνισε ότι ο ηγέτης του Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, «δεν είναι επιλογή της Ουάσιγκτον». Παρ' όλα αυτά, ο Ζουμπάιντι δεν έδειξε να ανησυχεί και χτες πραγματοποίησε νέα περιοδεία στην πόλη για να «επιβλέψει την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στα έργα υποδομής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ